Konusu. Necid'de bulunan Beni Amir kabilesine mensup Leylâ ve Kays birbirlerine âşık olmuşlardır. Kısa zamanda her yere yayılan bu aşkı duyan annesi Leylâ'yı okuldan alır ve Kays'la görüşmesini yasaklar. Ayrılık ıstırabıyla mahvolan Kays halk arasında Arapçada "deli" anlamına gelen "Mecnun" diye anılmaya başlar.
Mecnun'a neden Leyla'yı alıp kaçmadın demişler , “Annesi üzülürdü, ben içinde Leyla olan kalbi kırmam” demiş. Mecnu...
Leyla ile Mecnun'un senaristi, dizinin yayınlanmayan finalini açıkladı. Ali Atay, Serkan Keskin ve Osman Sonant'a aslında dizideki karakterlerin kim olduğunu anlatan senarist Burak Aksak ekran başındakileri de duygulandırdı. Aksak'ın final senaryosuna göre; aslında Mecnun geçirdiği kaza sonucu yatağa mahkum oluyor.
Edebiyat tarihlerinde, çift kahramanlı aşk hikâyeleri başlığı altında sunulan Leylâ ve Mecnûn mesnevileri, ana çizgisi aşk ve macera olan mesnevilerdir. Bu mesnevilerde tematik olarak kahramanların beşerî aşktan, ilâhî aşka yönelişleri, tasavvufî bir platformda ele alınır.
1) Leyla ile Mecnun Mesnevileri ve Fuzulî'nin Eseri Leyla ile Mecnun hikâyesi ilk olarak Arap şairler tarafından kaleme alınmıştır. İran Edebiyatı'nda XII. yüzyılda Nizamî tarafından yazılan Leyla ile Mecnun, bu hikâyenin tarihinde önemli bir yere sahiptir.
İlgili 26 soru bulundu
LEYLA İLE MECNUN'UN MEZARI BULUNDU
İran'ın güneydoğusundaki Belucistan Eyaleti'nde Helmand Nehri kıyısında bulunan bir Tunç Çağı yerleşimi olan Shahr-e Sukhteh'de kazı yapan arkeologlar inanılmaz bir gerçekle karşılaştılar.
Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
Vefat haberini Leyla ile Mecnun dizisindeki rol arkadaşlarından Cengiz Bozkurt sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. 'Köksal Engür abimizi böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar sebebiyle kaybettik. Cenazesine dair açıklamayı yarın yapacağız.
Leylâ ile Mecnûn, kaynağı Arap edebiyatı olan meşhur bir aşk hikâyesinin kahramanlarıdır. Bu hikâye, klasik Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında çokça işlenmiş, bu edebi geleneklere mensup birçok şair tarafından mesnevi formunda müstakil birer eser olarak kaleme alınmıştır.
Ekranların fenomen dizisi 'Leyla ile Mecnun'un setinde geçtiğimiz gün dayak skandalı yaşanmış, dizide 'Arda' karakterini canlandıran Ushan Çakır, 'Leyla' rolündeki Ezgi Asaroğlu'nu dövmüştü. Ezgi Aşaroğlu bugün Twitter'dan kovulduğunu açıkladı.
Özellikle Arap, Türk, Fars ve Urdu edebiyatlarında ele alınmış bu aşk hikâyesinin iki kahramanından biri olan Mecnûn, 70 (689) yılı civarında öldüğü ve adının Kays b.
Leyla ile Kays okulda. O âşıklar arasında en bilinenler Leyla ile Mecnun. Arap yarım adasında yaşayan Leyla Binti Mehdi bin Sa'd ile Kays Bin el Mülevvah, okulda tanışarak birbirlerine âşık oldu. Gittikçe alevlenen bu macerayı öğrenen Leyla'nın annesi kızını bir daha okula göndermedi.
Olay sırasında sette bulunmayan oyuncularımızdan Beste Bereket, isminin olaylara haksız yere karıştırıldığını ve bu şekilde oyunculuk görevini ifa edemeyeceğini bildirerek diziden kendi isteği ile ayrılmayı talep etmiş, bu talebi şartlar göz önüne alınarak tarafımızdan olumlu karşılanmıştır.
Leylaya sormuşlar ; Mecnun mu seni daha çok sevdi yoksa sen mi? -Leyla; -Elbette ki ben daha çok sevdim..! demiş Herkes çok şaşırmış bu cevaba.. -Nasıl olur o senin aşkından çöllerde gezdi, -Aklını kaçırdı ..!
Leyla ve Mecnun Emeviler döneminde 700'lü yıllarda yaşamış ve bu hikâye o kadar çok tutulmuş ki, birçok şair Leyla ve Mecnun'u yeniden yazmıştır.
Leylâ ve Mecnûn edebiyatımızda çok defa işlenmiş olmasına rağmen bunların arasında Fuzûlî'nin eserinin ayrı bir yeri vardır. Fuzûlî Taşlıcalı Yahya ve Hayalî Bey'in teşvikleriyle 1534 yılında yazmaya karar verdiği bu eserinde Leylâ ve Mecnûn aracılığıyla aşka dair yorumunu ortaya koymuştur.
Leyla ile Mecnun - Eylül'ün Ölümü - Sezon Finali.
Leyla ile Mecnun'un yayımlanan son bölümünde Yavuz ve Eylül evlendikten hemen sonra Eylül'ün vurulduğu duygulu sahne.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mecnun kelimesi, cünun sözcüğünden türetilmiştir. Cünun, delirmek ve çıldırmak anlamına gelirken, Mecnun da aşkından deliye dönmüş olan kimse demektir. Fuzuli tarafından kaleme alınan Leyla ile Mecnun mesnevisinde, Mecnun, ilahi aşkı ve ahiret özlemini simgeler.
Leylâ ile Mecnun, (Azerice:Leyli və Məcnun; Arap harfleriyle: داستانِ ليلى و مجنون; Dastan-ı Leyli və Məcnun) Azeri 16. yüzyıl şairi Fuzûlî tarafından yazılmış ve "Mecnun" ("Deli") lakabıyla tanınan Kays adlı genç oğlanın Leylâ adlı güzele sevgisinden bahseden lirik-epik şiirdir.
Ana karakterler
Kireçburnu Mahallesi'nde yaşayan Mecnun, Açıköğretimde işletme okumaktadır ama yıllardır matematik dersini verememiştir. Ezgi Asaroğlu (Leyla Yılmaz) - Mecnun'un gerçek Leyla'sıdır. 30. bölümde trafik kazasında ölmüştür.
Cengiz Bozkurt'un canlandırdığı Erdal Bakkal karakteri, evinin altındaki "Erdal Bakkal" isimli dükkânı işletir. "Çay Erdal Bakkal'da içilir" sloganıyla ticaret yapar ve (Ege Tanman'ın canlandırdığı Kaan adında bir çırağı vardır. Bu dükkân Kireçburnu 2. Alakır Sokak'ta bulunmaktadır.
Mecnun'un evi de Kireçburnu'nda
3. köprü manzaralı olan ev 4 oda bir salon tripleks özellikler taşıyor. Bahçesinde İskender'in çay içtiği, merdivenlerinde Leyla ile Mecnun'un sohbet ettiği o meşhur evin değeri milyon dolarlarla ölçülüyor. Dizinin Kamil'inin hiç forma giymediği stad da yine Kireçburnu'nda bulunuyor.
Duygu Sağıroğlu yönettiği Türk sinemasının ilk 'Leyla ile Mecnun' filmi, 1972 yılında Diyarbakır'da çekilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri