Hava filtresi yıkanır mı sorusunun yanıtı da bu şekilde ortaya çıkıyor. Filtrenin su ile temizlenmesi gerekiyor. Ancak bu işlemde filtrenin ön ve arka yüzüne dikkat edilerek temizlenmesi gerekli. Bunun nedeni ise kirli tarafından temiz tarafına kirlerin gitmesinin engellenmesi.
Hava filtresi kesinlikle yıkanmaz, suyla veya benzinle temizlenmez.
Hava Filtresi Nasıl Temizlenir? Yerinden çıkarılan filtreye, özel olarak üretilmiş temizlik spreyleri uygulanır. Bir süre sonra spreyin çözmeye başladığı tortu, su ile temizlenir ve kuruması için bekletilir. Bu noktada dikkatli olunması gerekir.
Performans kaybına neden olmaması için yapılacak temizleme adımları ise; Hava filtresi kapağı üzerindeki cıvatalar sökülür, kapak çıkartılır. Daha sonra hava filtresi yerinden çıkartılır ve basınçlı hava uygulayarak filtre üzerindeki toz ve kir arındırılır. Temizleme işlemi bittikten sonra filtre yerine takılır.
Eğerki hava filtresi aşırı kirliydi ise ıslaklık nedeni ile kirler,tozlar filtre gözeneğini iyice tıkayacaktır.Bu şekilde kullanmanız çekiş düşüklüğü,ve çok yakma olarak size geri dönebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Yıkanabilir filtre de bile temizlik yaparken parçalara zarar vermemek için kimyasal maddelerkullanılmaz. HEPA filtrelerin tozunun ve kirinin belirli zaman aralıklarıyla fırça ya da hava püskürtücü yardımıyla temizlenmesi filtreniz için daha uygundur.
Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır. Motor çalışma sırasında yeterli miktarda hava almazsa aşırı ısınma meydana gelebilir.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
Hava filtresinin çok fazla kirlenmesi, motorun verimliliğinin düşmesine yol açabilir. Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir.
Bu düşünce tamamen yanlıştır. Hava filtresinin mekanik olarak temizlenmesi; filtrasyon özeliklerini geri getirmek yerine durumun daha da kötüleşmesini sağlar. Motorun yanma odasına geçen havanın etkili filtrasyonu sadece periyodik olarak aşınmış filtrenin yenisi ile değiştirilmesi ile sağlanabilir.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için.
Hava Filtresi Kaç Km'de Bir Değişmeli? Ortalama olarak 10-15 bin kilometrede* bir hava filtresini değiştirmek gerekir.
3.1. Polen Filtresi Temizlenir mi? Polen filtresini araç sürücüleri tarafından temizlemek mümkün olsa da bu, yalnızca geçici bir süreliğine kurtarıcı oluyor. Polen filtresini temizlerken su kullanmak, kâğıda benzer bir maddeden yapıldığı için filtrenin erimesine neden olabiliyor.
Genel olarak araç üzerinde %4'e kadar güç artışı sağlar ve araçların çekişini arttırır. Açık hava filtreleri performansı etkilediği kadar bakım rutinlerinin de ihmal edilmemesi gerekir.
Daha fazla hava emilimi sağlar. Motor silindirlerinin verimini arttırır. 3-5 beygir gücü kadar bir performans artışına neden olur. Aracın hızlanma süresini kısaltır.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Filtre modeline bağlı olarak elektrik süpürgesi filtreleri yıkanabilir. Plastik ve benzeri malzemeler kullanılarak üretilen bir filtre değilse yıkanabilmesi mümkündür. Süpürge kullanım kılavuzuna dikkat edilerek de yıkanması tercih edilebilir. Filtrelerin yıkanması çok daha derin bir temizliği mümkün kılacaktır.
A) Kıvrımlı parça (EPA/HEPA veya alerji filtresi) yıkanamaz. Bu parçayı bir çöp kutusuna boşaltarak veya fırçalayarak temizleyebilirsiniz. B) Köpük parça, suyla yıkanabilir.
Cihazınızın rutin temizliğini kendiniz yapabilirsiniz. Cihaz kapaklarının açılması, filtrelerin bulundukları yerlerden dökülmesi, sökülen filtrelerin temizlenmesi ya da değiştirilmesi ve yeniden yerlerine takılması gerekiyor.
Kirli bir hava filtresi her zaman değiştirilmeli, temizlenmemelidir. Aracınızı ara sıra kullanıyor olsanız bile, hava filtrenizi iki yılda bir değiştirmelisiniz. Çünkü; hava filtresi yaşla birlikte kırılgan hale gelir ve filtreleme yapamaz.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri