Yeni harflerle ilk çalışma olan Necmettin Halil ONAN'ın Fuzuli Leylâ ile Mecnun adlı tenkitli metninde (1956) ise mesnevinin beyit sayısı, 3095'tir.
Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn'u 941/1535 yılında yazılmış ve Bağdat ve Halep Beylerbeyi Üveys Paşa'ya sunulmuştur. Mef'ûlü mefâ'ilün fe'ûlün vezninde 3096 beyitlik (Muhammed Nur Doğan'ın neşrinde 3098 beyitlik) eser, klasik mesnevi bölümlenmesine sahiptir.
Edebiyat tarihlerinde, çift kahramanlı aşk hikâyeleri başlığı altında sunulan Leylâ ve Mecnûn mesnevileri, ana çizgisi aşk ve macera olan mesnevilerdir. Bu mesnevilerde tematik olarak kahramanların beşerî aşktan, ilâhî aşka yönelişleri, tasavvufî bir platformda ele alınır.
Bu aşk hikâyelerinden özellikle Leylâ vü Mecnûn pek çok şair tarafından mesnevî nazım şekliyle yazılmıştır.
Leyla'yı tam olarak hatırlayamadığı için dizide altı farklı Leyla (Leyla Yılmaz (Ezgi Asaroğlu), Mecnun için adını Leyla yapan Şirin Leyla (Müge Boz), Sedef Leyla (Zeynep Çamcı), Gotik Leyla (Neslihan Aker), Tatlımbaş Leyla (Tuğçe Kurşunoğlu) Leyla Yedinci (Melis Birkan)) yer almıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Türk Edebiyatı'nda birçok şair tarafından kaleme alınan Leylâ ve Mecnun mesnevileri (Levend, 1959: 103-383) arasında en beğenileni Fuzulî'nindir. O, eserini H.942/M.1535-1536 tarihinde yazmıştır (Levend, 1959: 237).
1) Leyla ile Mecnun Mesnevileri ve Fuzulî'nin Eseri Leyla ile Mecnun hikâyesi ilk olarak Arap şairler tarafından kaleme alınmıştır. İran Edebiyatı'nda XII. yüzyılda Nizamî tarafından yazılan Leyla ile Mecnun, bu hikâyenin tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Klasik Türk Edebiyatı'nın mesnevi konularından olan Leylâ ve Mecnûn hikâyesi önce Arap edebiyatında Kays b. Mülevvah el-Âmiri ile ortaya çıkmış, daha sonra Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında işlenmiş ve işlenmeye de devam etmektedir.
Leylâ ile Mecnun, Arap efsanesine dayanan klasik bir aşk hikâyesidir. Birbirini seven; ama bir türlü kavuşamayan, kara sevdalı iki gencin çileli aşklarını konu edinir.
Leylâ ve Mecnûn mesnevîsinin temelde bakış açısı hakim bakış açısı olmasına rağmen anlatıcının sözü kimi zaman kahramanlara teslim ettiği görülür. Bakış açısında, mesnevînin içindeki gazellerde Fuzûlî'nin kendi ağzından söyleyişlere de yer verilir.
Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
Arda (Ushan Çakır) — Dizinin başında Leyla Yılmaz'ın sevgilisi olan sonrasında ondan ayrılan kişi. Mecnun'un düşmanıdır.
Bu sırada Leyla'yı ailesi çok zengin biriyle evlendirmiş. Leyla kocasına ona kendisini bir perinin sevdiğini ve ona hiç yaklaşmamasını söylemiş. Kocası korkmuş ve ona hiç yaklaşmamış. Leyla'nın evlendiğini duyan Mecnun, ona kırılmış ve iyice kendini çöllere bırakmış.
Leylâ ile Mecnûn, kaynağı Arap edebiyatı olan meşhur bir aşk hikâyesinin kahramanlarıdır. Bu hikâye, klasik Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında çokça işlenmiş, bu edebi geleneklere mensup birçok şair tarafından mesnevi formunda müstakil birer eser olarak kaleme alınmıştır.
Hamdî, mefâ'îlün mefâ'îlün fe'ûlün vezni ile kaleme aldığı Leylâ vü Mecnûn mesnevisini 905/1499-1500 tarihinde tamamlamıştır. Neşre esas alınan nüshada mesnevi kısmı 3843 beyit, kaside 29 beyit, Arapça bir iktibas ile gazeller ise 80 beyit olmak üzere toplam 3959 beyit mevcuttur.
Leyla ile Mecnun'un senaristi, dizinin yayınlanmayan finalini açıkladı. Ali Atay, Serkan Keskin ve Osman Sonant'a aslında dizideki karakterlerin kim olduğunu anlatan senarist Burak Aksak ekran başındakileri de duygulandırdı. Aksak'ın final senaryosuna göre; aslında Mecnun geçirdiği kaza sonucu yatağa mahkum oluyor.
LEYLA İLE MECNUN'UN MEZARI BULUNDU
İran'ın güneydoğusundaki Belucistan Eyaleti'nde Helmand Nehri kıyısında bulunan bir Tunç Çağı yerleşimi olan Shahr-e Sukhteh'de kazı yapan arkeologlar inanılmaz bir gerçekle karşılaştılar.
Leylâ ile Mecnun, (Azerice:Leyli və Məcnun; Arap harfleriyle: داستانِ ليلى و مجنون; Dastan-ı Leyli və Məcnun) Azeri 16. yüzyıl şairi Fuzûlî tarafından yazılmış ve "Mecnun" ("Deli") lakabıyla tanınan Kays adlı genç oğlanın Leylâ adlı güzele sevgisinden bahseden lirik-epik şiirdir.
Ekranların fenomen dizisi 'Leyla ile Mecnun'un setinde geçtiğimiz gün dayak skandalı yaşanmış, dizide 'Arda' karakterini canlandıran Ushan Çakır, 'Leyla' rolündeki Ezgi Asaroğlu'nu dövmüştü. Ezgi Aşaroğlu bugün Twitter'dan kovulduğunu açıkladı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mecnun kelimesi, cünun sözcüğünden türetilmiştir. Cünun, delirmek ve çıldırmak anlamına gelirken, Mecnun da aşkından deliye dönmüş olan kimse demektir. Fuzuli tarafından kaleme alınan Leyla ile Mecnun mesnevisinde, Mecnun, ilahi aşkı ve ahiret özlemini simgeler.
1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçince Fuzûlî, Safevilerin Bağdat valisi olan İbrahim Han Musullu'ya iki kaside ve bir terci-bent sunarak himayesine girmiştir. İbrahim Han'ın ölümünden sonra korumasız kalan şair, 1527 yılında tekrar Hille veya Necef'e geri dönmüştür.
Nefsini yüceltmemek, kibir ve gurur yapmamak için şiirlerinde "boş, gereksiz, yersiz" anlamına gelen "fuzuli mahlasını kullanmıştır.
Ana karakterler
Kireçburnu Mahallesi'nde yaşayan Mecnun, Açıköğretimde işletme okumaktadır ama yıllardır matematik dersini verememiştir. Ezgi Asaroğlu (Leyla Yılmaz) - Mecnun'un gerçek Leyla'sıdır. 30. bölümde trafik kazasında ölmüştür.
Leyla'nın babası Metin'in ülkesi olarak hayal edilen mekânda yüksek surlar Metonya'nın gizemli atmosferine renk katıyordu. Dizinin meşhur Metonya ülkesi ise Yedikule Zindanları'ndan başka bir yer değil, tüm Metonya sahneleri zindanlarda çekiliyordu.
Leyla ve Mecnun Emeviler döneminde 700'lü yıllarda yaşamış ve bu hikâye o kadar çok tutulmuş ki, birçok şair Leyla ve Mecnun'u yeniden yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri