Elimizdeki Arapça Dîvân'a ait şiirler 11 kaside ve 1 yarım kasideden oluşmaktadır. Günümüze ulaşan tek nüshası Leningrad'daki Asya Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan Arapça Dîvân'daki şiirler 465 beyitten ibarettir.
Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
Fuzûlî'nin Türkçe Divanı'nda mukaddime dışında söz ve müteradifi kelimeler gerek müstakil olarak, gerek tamlama veya deyim olarak kullanılmış olup, divanda söz ve sözün özellikleri, şairin kendi sözü, sevgilinin veya övülen kişinin sözü, aşk sözü kabilinden hususlara değinilmiştir.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Muhammed Fuzuli'nin Azerbaycan dilindeki divanı, şairin üç divanından biridir. Diğer ikisi Farsça ve Arapça yazılmıştır. Divan birkaç methiye, rubai ve üç yüz gazel içerir. Divan'ın bilinen en eski yazması Azerbaycan Millî İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü'nde muhafaza edilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Meselâ, Hasanoğlu'nun bugün elde olmasa da hece ile yazdığı türkülerinin olduğu bilinmektedir. Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan şair hem "kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen kimse", hem de "yüce, üstün, erdemli" anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanındı.
Fuzûlî, “Irâk-ı Arab" adı verilen bölgede yaşayan Akkoyunlu Türkmenlerinin Bayat boyundandır. Şairin mahlası olan Fuzûlî kelimesi, hem “kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen, edebe aykırı 11 hareket eden kimse" hem de “yüce, üstün, erdemli, olgun" anlamlarını içermektedir.
Fuzûlî, Türk edebiyatının en büyük şairi kabul edilir. Şiirlerinde aşk unsuru çoktur. Bâkî ise daha hayatta iken “Sultânü'ş-Şuarâ” unvanını aldı. Türkiye Türkçesiyle yazmıştır.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
XVI. YÜZYIL AZERÎ ve Osmanlı sahası şairlerinden olan Fuzûlî, klasik Türk ede- biyatının en çok okunan, sevilen ve beğenilen şairlerinin başında gelmektedir. Türkçe Divan'ının Türkiye ve dünya kütüphanelerinde yüzlerce nüshası olma- sı bunun en büyük kanıtı olarak gösterilebilir.
Bu anlayış çerçevesinde yetişen ve döneme damgasını vuran XVI. yy şâirlerinden Fuzûlî ve Bâkî'nin şiirleri, dönemin şiir anlayışının tespiti bakımından oldukça önemlidir.
Çoğunlukla kaside nazım şekliyle yazılır. Diğer nazım şekilleriyle de yazılabilir. Fuzuli Divanında kaside ve gazel nazım şekliyle karşımıza çıkar.
Fuzûlî'nin Heft-Câm ya da Sâkî-nâme adıyla bilinen Farsça, tasavvufi ve alegorik mesnevisi. 327 beyitten oluşan ve mütekârib bahrinin “Fe'ûlün fe'ûlün fe'ûlün fe'ûl” kalıbıyla yazılan eserin yazım tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Fuzûlî kelimesi sözlükte “lüzumsuz ve mânasız işlerle uğraşan” veya “kendisini ilgilendirmeyen işlerle ilgilenen kimse” mânasına gelir. Bir fıkıh terimi olarak, bir kimsenin hukukî temsilcisi (vekil, velî-vasî, kayyım) olmadığı halde onun adına hukukî işlemde bulunan kişiyi ifade eder.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Fuzûlî de İran edebiyatının büyük gazel üstadı Hâfız'dan etkilenmiş fakat ardından kendi sanat anlayışı çerçevesinde Türkçe şiirin en güzel örneklerini sunmuştur.
Fuzuli'nin Arapça divanını gün yüzüne ilk çıkartan E. Berthels'tir.2 Yazdığı makalede divandan iki kasideyi de Rusçaya tercüme etmiştir. Aynı yazma kaynak- tan yararlanarak Azerbaycan'da Hamdi Araslı, yazma nüshadan çinkograf usuliyle 1958 yılında "Matla'u'l-İ'tkad ve Arapça Kasideler" adıyla yayımlamıştır.
Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır.
Fuzuli TDK sözlük anlamı yersiz ve gereksiz demektir. Bu kelime aynı zamanda bir şair lakabı olarak biliniyor. Fuzuli kelimesinin anlamları arasında gereksiz yapılan işler de yer alıyor. Fazlalık olarak yapılan her türlü iş veya masraf fuzuli kelimesi ile ifade ediliyor.
Fuzûlî, Leylâ ile Mecnûn Mesnevîsi'ni, Taşlıcalı Yahyâ Bey ile Hayâlî Bey'in teşviki ile yazmıştır.
Fuzuli, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
Gazelin en güzel beytine de “beytül-gazel” ya da “şah beyit” denir. Ø Divan edebiyatında Fuzuli, Baki, Nedim, Necati, Taşlıcalı Yahya, Naili ve Şeyh Galip önemli gazel şairleridir. tac beyit denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri