Her Sene yüzdelik dilim değişir.gw en sene %1'e giren bu sene %2-3'e girebilir. Öğrencilerin puanına göre dahil olduklari yuzdelik dilimleri degisebilir.
Ancak değişmeyen şey okulların sırlaması ve yüzdelik dilimi. Bu yüzden puana göre tercih yapmak tercihte sizi yanıltır. Tercihler yüzdelik dilime göre yapıldığında zor veya kolay soru fark etmeksizin okulların yüzdelik dilimi sabit kalır. Ya da o yılki tercihe bağlı yüzdelik dilim değişebilir.
LGS 2023 Sonuçları Açıklandı Yüzdelikler Şaşırttı LGS 2023 Değerlendirmesi. LGS 2023 sonuçları dün açıklandı. Sınava 1.030.195 öğrenci girdi. Bu sayı hemen hemen önceki yıllarla aynı bu da demek oluyor ki tercihlerde yüzdelik dilimlerde büyük oynalamalar olmayacak.
LGS YÜZDELİK DİLİM NASIL HESAPLANIR? Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
2023 yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları tercih rehberini sizler için derledik. 2023 Yılı Merkezi Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları, 24 Temmuz 2023 tarihli Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Yerleştirme sonuçlarına göre taban puan ve boş kontenjan bilgileri MEB tarafından açıklandı.
İlgili 41 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki yerleştirme sonuçlarını 24 Temmuz 2023 Perşembe günü erişime açtı.
Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5'lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına galiyor. Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 30 gibi siralanıyor. Yani 0.20 demek, ilk 2 bin demektir.
Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır? Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların 2021 yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.
LGS tercihlerini yaparken genel yüzdelik dilime bakılmalıdır. Çünkü X şehrindeki bir okula Y şehrinden de öğrenciler tercihte bulunabilir. Bu sebeple tercihlerde genel yüzdelik dilim dikkate alınmalıdır.
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
2023 YÜZDELİK DİLİMLER DE BELLİ OLDU
e-Okul üzerinden kontenjan tabloları ile 2022'de bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görülebiliyor.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleşildiğinde, 2024 yılındaki sınavda diploma puanı yarı yarıya düşecek.
LGS yüzdelik dilimleri ve taban puanları henüz açıklanmadı. Taban puanları gibi yüzdelik dilimler de değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olabiliyor.
Uzmanlara göre sınav geçmiş yıllara göre daha kolaydı. 562 birincinin olduğu LGS'de sıralamalardaki yığılma dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri okullara giremeyebilir.
Yüzdelik dilim, öğrencinin Türkiye genelinde veya bulunduğu ilde yer aldığı sıralamanın yüzde olarak ifade edilmesidir. Öğrenci hangi yüzdelik dilim içerine girerse o yüzdelik dilimde bulunan okulları tercih edebilir.
Kurt, “Merkezi yerleşmede yüzdelik dilimi 0.5 aralığında seçsinler. Son 5 yılın yüzdelik dilimlerine baksınlar” dedi. Font Boyutu: Hayallerindeki okula girmek için 2023 LGS'de ter döken bir milyondan fazla öğrenci için tercih zamanı geldi.
LGS tercih listelerini hazırlarken okulların taban puanları yerine yüzdelik dilimlerini dikkate almakta yarar var. Uzmanlara göre yüzde 1'lik dilimdeki bir öğrencinin yüzde 3'lere kadar tercih yapması yeterli ancak yüzdelik dilimler düştükçe açıkta kalmamak için tercih makasını geniş tutmak gerekiyor.
Bu sene sınava1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu her bir yüzdelik dilim 10 bin 302 öğrenci var demektir. Devlet okullarının geçen sene hangi dilimden öğrenci aldıklarına bakarak fikir sahibi olacağız.
MEB, 2023 LGS sınavıyla ilgili şu bilgileri verdi; 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS kapsamındaki merkezi sınava katılım oranı %82 olarak açıklandı. Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Adaylar, tercih işlemlerini yaparken genel yüzdelik dilim ve il bazında yüzdelik dilimlerden yola çıkarak geçtiğimiz yılın taban puanlarından faydalanacaklar.
Yüzdelik dilim ile öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ve sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralaması belirlemesine olanak sağlayabiliyor. LGS'de aldığı puanları öğrenen öğrenciler, tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte tercihlerini yapmaya başlayacak.
2023 LGS lise taban puanları ve boş kontenjan bilgileri MEB.gov.tr üzerinden sorgulanıyor.
LGS sınavında öğrencilerin tercih yapabilmesi için herhangi bir baraj sınırı bulunmamaktadır. Öğrenciler sınav puanıyla veya adrese dayalı yerleştirme işlemi yapabilirler. Bu liselerde öğrencilerde puan şartı aranmaz dolayısıyla baraj puanı bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri 3 Temmuz'da başlayacak 19 Temmuz'a kadar sürecek. Sonuçlar 24 Temmuz'da açıklanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri