Haram Li Aynihi ise, hem kendisi hem de yapılışı haram olan şey demektir. Mümin kullar her iki haramı da işlemeyerek sevap kazanırlar. Çünkü Allah'ın ayetleriyle açıkça haram kıldığı her şey insanı günaha sevk eder.
Haram kılınan şey veya fiil, kendisinde bulunan, hiç ayrılmayan bir zarar, kötülük ve pis- lik sebebiyle haram kılınmış ise buna "li-aynihî haram" denir.
Helâl li-gayrihî ise (dolayısıyla helâl) söz konusu nesnenin kendisi dışında herhangi sahih bir sebeple (alış-veriş, icâre vb.) meşrû kılınan helâllerdir.
a) Bizzat haram (haram bizatihi): Allah ve Rasûlünün geçici bir sebebe dayalı olmaksızın baştan itibaren ve temelden haram kıldığı fiildir. Zina, hırsızlık, ölü hayvan eti satma, evlenme engeli bulunanlarla evlenme gibi.
Haram li-zâtihî, geçici bir sebebe dayanmaksızın bir şeyin bizzat kendi varlığındaki bir zarar veya çirkinlik (kubh) sebebiyle şâriin doğrudan haram kıldığı fiildir. Onun haramlığının kaynağı o şeyin bizâtihi kendisi olduğu için bazı hukukçular bu tür haramlara “haram li-aynihî” adını da verirler.
İlgili 29 soru bulundu
Mahiyeti itibariyle helal olmasına rağmen yapılış biçimi ile haram sayılan günahlara haram li gayrihi adı verilir. Bu kelime İmam Gazali ve İmam Rabbani gibi din alimlerinin eserlerinde haram li gayrihi zatihi olarak da geçer. Haram Li Aynihi ise, hem kendisi hem de yapılışı haram olan şey demektir.
Haram li gayrihi ve haram li aynihi dışında iki çeşit daha haram vardır. Tahrimen mekruh, haram hükmünde olup caiz sayılmayan amellere denir. Haramdan çok helale yakın olan amellere ise tenzihen mekruh adı verilir.
Mübah (Arapça: مباح), İslami terim. Efâl-i mükellefin'dendir. Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir.
Tahrîmen mekrûh: Dinde ayetlerin yorumlanması veya hadislere göre yapılmaması istenen şeydir. Yapılması helalden çok, harama yakındır. Ancak, açık ayet gibi kesin olmayan bir delile dayandığından veya delaletindeki bir kapalılıktan dolayı haram sınıfına alınmamıştır. Bu sebeple amelî haram olarak da bilinir.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Mübah TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Mübah kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçede ise geçmişten günümüze kadar hala yaygın olarak değerlendirilen kelimelerden biridir. Dini açıdan sakıncası olmayan, günah ya da sevap olmayan durum şeklinde kullanılmaktadır.
Kesin ve bağlayıcı tarzda yapılmasını istedikleri vâcip (farz), kesin ve bağlayıcı olmaksızın yapılmasını istedikleri mendup, kesin ve bağlayıcı tarzda yapılmamasını istedikleri haram, kesin ve bağlayıcı olmaksızın yapılmamasını istedikleri mekruh ve serbest bıraktıkları mubah terimiyle ifade edilir.
b) Dolaylı haram: Aslında helal olduğu halde başka bir sebeple haram olan. Buna li gayrihî haram da denir. Temelde meşru olduğu halde, haram kılınmasını gerekli kılan geçici bir durumla bağlantılı olan fiildir. Bu bizzat haram değildir, fakat bizzat haram olan bir şeye vâsıta olmaktadır.
Allah alım satımı helal kıldı, faizi haram kıldı. Kendisi helal ama buradaki yasaklılık veya kerahet, tahrimen mekruh diyorlar. Çünkü nereden kaynaklanıyor? O vakitte alışveriş yapmaktan, buna da haram li-gayrihî deniyor.
Haramlar da, derece derecedir.
Tenzihen Mekruh Örnekleri:
İkindi namazından sonra, güneşin batmasından az önce nâfile namaz kılmak, soğan, sarımsak yiyerek camiye gitmek, abdest alırken suyu israf etmek gibi fiiller bu kısma örnek verilebilir. Bu nevi mekruhun hükmü, herhangi bir cezayı ve kınanmayı gerektirmemesidir.
Tab'an mekruh, insanın tabiatına çirkin gelen, tiksindiren şey demektir. Çiğ soğan ve sarımsak yemek gibi. Bunları yemek mubah, yani dinen mekruh değildir. Kokusu rahatsız ettiği için, tab'an mekruhtur.
Allah ve Resûlü'nün, yapılmamasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiil olmakla birlikte, bu istek haber-i vahid gibi zannî bir delil ile sabit olmuşsa buna "tahrîmen (harama yakın) mekruh" adı verilir.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Yasa dışı eylemler ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışlar ise gayr-ı meşru olarak nitelendirilir. Bir şeyi yasa ya da kural haline getirmeye meşru kılmak denir. Yanlış bir şeyi doğruymuş gibi göstermek ise meşrulaştırmak olarak nitelendirilir.
- Hak etmiş, hak kazanmış ve layık. Daha çok eski yıllarda oldukça fazla kullanılan ve duyulan kelime olan müstehak kelimesi günümüzde halen aktifliğini korumaktadır.
İrtidat; Fıkhî mezheplerin buluştuğu ortak noktaya göre, büyük günahlardan olan ve en büyük günah sayılan "şirk" koşmanın küfür olduğu ve bu nedenle de bu günahı işleyen kişilerin din'den çıkacakları yani kâfir olacakları yönündedir.
Sayısı yedi olarak belir- tilen bu günahlar, diğer günahlara yol açtığı için “ölümcül” olarak nitelendiril- miştir. Bunlar kibir, şehvet, haset, oburluk, açgözlülük, tembellik ve öfkedir.
Müslüman kadınların el ve yüzleri hâriç, başlarını ve vücutlarını açarak nâmahrem erkeklere göstermeleri büyük günahtır; intihar etmek, emanete hıyanet etmek, harama bakmak, haram sesleri dinlemek, gıybet, yalan, iftira... Bütün bunlar büyük günahlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri