Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme yeteneğidir. Lider, kendisinde bulunan mevcut gücü ve motivasyonu, başkalarına da kazandırabilendir.
Liderliğin Tanımı
Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir.
Liderlik davranışları, ekiplerine etkin bir şekilde liderlik etmek, onları motive etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlerin yönetim tarzlarına dahil ettiği tüm eylemler ve davranışlardır.
Diğer bir deyişle, etik olmadan başarı da yoktur. Başarılı bir lider olmak için yeterli miktarda öz güvene sahip olmanız gerekir. Bir lider olarak, sizinle çalışan iş arkadaşlarınızın saygısını kazanmak için onlara her daim güven aşılamalı, gerekli durumlarda da atılgan tavrınızı göstermelisiniz.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
İlgili 38 soru bulundu
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
Lider ruhlu kişilerin en önemli özellikleri vermiş oldukları kararlarda kesin olmaları. Bunun yanı sıra lider ruhlu kişiler takipçi, iş bitirici, korkusuz ve cesur olurlar. Liderler sorumluluk alırlar ve aldıkları sorumlulukları takım çalışmasıyla yerine getirerek ekibinin motivasyonunu artırırlar.
En çok kullanılan liderlik tarzları arasında; işlemsel, dönüşümcü, demokratik, otokratik ve hizmetkâr sayılabilir. Bunun yanı sıra katılımcı, karizmatik gibi başka liderlik tarzları da mevcuttur. Demokratik, otokratik ve liberal geleneksel liderlik tarzları arasında sayılır.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Doğrulanmış Cevap
Lider kelimesi " Yönetme gücü olan,önder " anlamlarına gelir.İngilizce'den dilimize geçmiştir. Aklımıza gelen ilk şey partilerde veya kuruluş başkanlarının yönetmesi gelir.
Aslında, en zeki 5 burç Kova, Başak, Oğlak, Akrep ve İkizlerdir, ancak dahilerin sahip olma eğiliminde olduğu kişilik özelliklerine sahip başka işaretler de vardır. Dahiler; konfor alanlarının dışına çıktıklarında tamamen atılmazlar; esnektirler ve duruma veya çevreye uyum sağlayabilirler.
Örneğin Businness Insider'ın görüşünü aktardığı astrologlar Kova ve Akrep'in en zeki burçlar olduğunu söylüyor. Bu yoruma göre Kova burcunda doğanlar, bilişsel yetenek ve IQ ile ölçülen en yüksek analitik zeka seviyelerine sahip.
Oğlak burçları, yapılan araştırmalar sonucunda en sadık burç seçilmiştir.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Lider ise önceden bir vizyon belirler, vizyona uygun olarak ekibi yönlendirir, doğru olana yönelir, ekibindeki bireyleri yetkilendirir ve gerektiği yerde onlara güvenmesini bilir. Ekibin başındaki birey atacağı adımları ve alacağı kararları verirken bu farklara dikkat etmeli hatta liderlik yönüne ağırlık vermelidir.
Başarılı bir lider olmak için gereken özelliklerden bazıları; özgüvenli olmak, kendinizi rahat bir şekilde ifade edebilmek, insan ilişkilerinde iletişimi güçlü olmak ve ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Başarılı bir lider olmak için sabırlı ve kararlı olmalısınız. Kendinize ve fikirlerinize güvenin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri