İnsan yönetilmez, yönetilen insanlar sadece ve sadece zihinsel melekeleri olmayan insanlardır ve onlar da destek alırlar. Liderlik fonksiyonu; 'insanları yönetmek' değil, insanları yönlendirerek 'işi yönetmek'tir.
Ortak bir amaca ulaşmak için bir grup veya topluluktaki kişileri etkileme sürecidir. Bir başka deyişle liderlik, belirli koşullar altında kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere bir kimsenin başkalarını yönlendirme sürecidir.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
Özellikler teorisi, liderliğin belirli özelliklere sahip kişilerde bulunduğunu savunur. Liderin fiziksel, duygusal, düşünsel ve duygusal özelliklere sahip olması gerektiği düşünülmektedir. Bu teoriye göre, belirtilen özelliklere sahip kişilerin lider olma potansiyeli daha yüksektir.
İlgili 29 soru bulundu
Postmodern Kuramlar olarak da adlandırılabilen bu yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmakta olan temel kuramlar; Karizmatik Liderlik Kuramı, Etkileşimci Liderlik Kuramı, Tam Serbesti Tanıyan Liderlik Kuramı, Vizyoner Liderlik Kuramı ve Dönüştürücü Liderlik Kuramı olmaktadır.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Liderliğin birinci ilkesi, farkındalıktır. Bütün liderler, farkındalıkları yüksek insanlardır. Kendi zafiyetlerini ve güçlü taraflarını bilirler. Kendilerine karşı son derece dürüsttürler.
En uygun liderlik tarzını belirlerken dikkate alınması gereken üç temel unsur vardır. Bunlar: lider, grup ve çalışma ortamıdır.
Liderlik becerileri; iletişim, kişilerarası ilişkiler, planlama ve ikna etme gibi temel becerileri içerir. Liderler ekipleri yönetir, çalışmaları denetler, görevleri koordine eder, ekipler oluşturur, çalışanları geliştirir, performans değerlendirmesi yapar ve şirket hedeflerine ulaşmak için gereken becerilere sahiptir.
Bu liderlik rolleri; vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, kültürel liderlik, dönüşümsel liderlik, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik ve politik liderlik şeklinde sıralanabilir.
Lider yönetici çalışanları şirket vizyonuna tutku ile bağlayan kişidir. Otoriteden değil, etkileşimden, iletişimden beslenen kişidir. İyi bir yönetici, bireysel akıl yerine ortak akıl; birey yerine ekip; emir yerine koçluk; sonuç odaklılık yerine süreç odaklılık; çok çalışmak yerine akıllı çalışmayı esas alan kişidir.
Liderlik gelişimi, bir bireyin bir kuruluş içinde liderlik rolünde performans gösterme yeteneğini geliştirme sürecidir. Liderlik rolleri, uyum sağlayarak, akıl payı elde ederek ve diğerlerinin yeteneklerini geliştirerek bir kuruluşun planının uygulanmasına yardımcı olan rollerdir.
Liderlik sayesinde kişinin (çalışanın) görevi ve ilişkisel davranışları arasında doğru dengenin oluşturulması önemlidir. Lider, çalışma ortamında belli bir işin veya görevin başarılması yönünde kişileri yönlendirir. Eğer liderlik doğru biçimde geliştirilmişse, sonuçta etkili ve verimli bir çalışma ortamı oluşur.
Sıradan görünümlü birçok lider önemli işler başarmıştır. Jim Collins'in saptadığı beşinci düzey liderlik özellikleri de, ilk bakışta sıradan görünen, gürültücü olmayan, ancak çok güçlü bir azim ve başarı tutkusuna sahip kişilere işaret etmektedir.
Lider ise önceden bir vizyon belirler, vizyona uygun olarak ekibi yönlendirir, doğru olana yönelir, ekibindeki bireyleri yetkilendirir ve gerektiği yerde onlara güvenmesini bilir. Ekibin başındaki birey atacağı adımları ve alacağı kararları verirken bu farklara dikkat etmeli hatta liderlik yönüne ağırlık vermelidir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Liderlerin başarıya ulaşmaları ve etkili bir liderlik sağlamaları için belirli özelliklere sahip olmalıdırlar. Bu özellikler arasında vizyon sahibi olmak, güvenilir olmak, kararlı olmak, motive edici olmak, yenilikçi olmak ve yüksek düzeyde iletişim yeteneğine sahip olmak gibi unsurlar bulunmaktadır.
Bu liderlik tipleri, otokratik, demokratik, katılımcı, liberal, karizmatik, babacan, dönüşümcü ve işlemsel liderlerdir. Bu liderlik tipleri aşağıda açıklanmıştır.
Kişisel liderlik, liderlerin kendi potansiyellerini fark etmeleri, geliştirmeleri ve başkalarına ilham vermeleri sürecidir. Bu süreçte, bir liderin kendini motive etmesi, kişisel liderliğin temel taşlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri