İncelenecek organa göre endoskopik işlemin yapılacağı doktor ve bölüm değişebilmektedir. Ancak üst bölge endoskopi olarak tanımlanan ve yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağıyla ilgili yapılacak endoskopi için Gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorlarına başvurmak gereklidir.
Gastroenteroloji Bölümü' nde ise endoskopi; ağız veya makat gibi sindirim boşluklarına açılan noktalardan girilerek yapılan görüntüleme işlemidir. Endoskopi tanı amacıyla kullanılabileceği gibi vücuttan örnek almaya yarayan işlemlerde de kullanılabilir.
Endoskopinin başarısını etkileyen en önemli faktör, yöntemin doğru hastaya ve uzman kişiler aracılığıyla uygulanmasıdır. İşlemden yeterli performansın alınabilmesi için bu uygulama, endoskopi eğitimi alan genel cerrah doktorları ya da gastroenterologlar tarafından yapılmalıdır.
Ucunda ışık kaynağı olan bir kamerayla anüs yolundan girilerek kalınbağırsak ve kolonların incelemesiyle yapılır. Yapılan işlem bağırsak temizliğine, mevcut hastalıklara ve bağırsak yapısına bağlı olarak 15 ila 30 dakika kadar sürmektedir. Doktor gerek gördüğü durumlarda biyopsi için parça alabilir.
Kolon yani kalın bağırsak ve rektumun incelendiği kolonoskopi işlemi gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorları tarafından yapılabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
İncelenecek organa göre endoskopik işlemin yapılacağı doktor ve bölüm değişebilmektedir. Ancak üst bölge endoskopi olarak tanımlanan ve yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağıyla ilgili yapılacak endoskopi için Gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorlarına başvurmak gereklidir.
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibine odaklanan bir tıp dalıdır. Gastroenterologlar bağırsak, mide, safra kesesi, pankreasla karaciğer gibi organların işleyişini inceleyerek hastalıkları teşhis eder ve bunların tedavisini planlar.
Hastanemizde endoskopik uygulamalarımız anestezi altında yapılmaktadır. Ağızdan küçük bir kamera ve kablo ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının izlenerek kayda alınması yöntemidir. Anüsten küçük bir kamera ve kablo ile girilerek kalın bağırsağın izlenerek kayda alınması yöntemidir.
Endoskopi tüm sindirim sisteminin incelenmesine verilen genel bir addır. Endoskopi ile yemek borusun, mide, on iki parmak bağırsağı, kalın ve ince bağırsakların incelenmesinin tümüne tıp literatüründe endoskopi denmektedir. Gastroskopi ise yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının birlikte incelenmesine denir.
Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer. Endoskopi sedasyon dereceleri nelerdir? Bilinçli, orta, derin ve genel anestezi dereceleri işlemin türüne bağlı olan sedasyon dereceleri arasında yer alır.
Zaman içinde endoskopi yapmaya başlayan dahiliye uzmanları ve genel cerrahi uzmanları kendi işlerini yapamaz hale gelmişlerdir.
Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Endoskopi öncesi hazırlık sürecinde genellikle hastaların işleme aç gelmeleri istenmektedir. Bu açlık durumu yaklaşık 8-10 saati kapsar. İşlem esnasında detaylı bir inceleme yapılabilmesi için mide ve bağırsakların boş olması gereklidir.
Üst Sindirim Sistemi Kanaması
Hastada sindirim sistemi kanamasına işaret eden kanlı kusma ve/veya kanlı dışkılama gibi semptomlar varsa hem tanı hem de tedavi amacıyla endoskopi uygulanabilir.
Mide hakkında geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. Bunlar Pepsinojen I, Pepsinojen II, Pepsinojen I/ Pepsinojen II oranı, Gastrin-17 ve Helikobakter pilori isimli testler. Ayrıca, Helikobakter pilori düzeyi ölçülerek de, bu mikrobun var olup olmadığı, varsa hangi düzeyde var olduğu tespit ediliyor.
Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.
Endoskopun makat bölgesinden ilerletilmesi yoluyla rektum ve kalın bağırsak bölümlerinin incelenmesine ise “kolonoskopi” adı verilir. Belirli şikayetler nedeniyle kimi hastalara hem endoskopi hem de kolonoskopi yapmak gerekebilir. Her iki yöntem de aynı anda ve anesteziyle uyutularak uygulanabilir.
Endoskopi yapılmadan önce hekimleriniz size herhangi bir şey yememenizi önerir. Mideniz boş iken yapılan bir işlemdir. Bu yüzden hastaya işlem yapılmadan 8 saat önce yeme içmenin kesilmesi istenir. Genelde lokal anestezi altında yapılır.
Gastroenteroloji teşhis yöntemleri
Gastroenterolojide endoskopi, kolonoskopi, biyopsi, ERCP, gastroskopi, Ph-metri, sigmoidoskopi gibi yöntemlerden faydalanılır. Endoskopi işlemi ağızdan girerek, yemek borusunun, midenin ve 12 parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Endoskopi fiyatları 2500 – 8000 tl arasında değişebilmektedir.
İşlem sırasında endoskopi merkezine bağlı olarak tıbbi önlükler verilir. Bu önlükler sade ve konforlu yapılarıyla işlem için en uygun kıyafeti türü olarak karşımıza çıkar.
patoloji sonucu genellikle 7-14 gün içinde çıkacaktır.
Bu muayene için hasta genellikle aç olmalıdır. Gece yarısından itibaren yemek yememek ve su içmemek gerekebilir.
Randevular direkt olarak poliklinik sekreterliğinden alınabileceği gibi, telefonla da alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri