Özellikler teorisi, liderliğin belirli özelliklere sahip kişilerde bulunduğunu savunur. Liderin fiziksel, duygusal, düşünsel ve duygusal özelliklere sahip olması gerektiği düşünülmektedir. Bu teoriye göre, belirtilen özelliklere sahip kişilerin lider olma potansiyeli daha yüksektir.
En temel haliyle özellikler yaklaşımı liderliğin doğuştan geldiğini savunan bir görüştedir. Buna göre liderlerin sonsuz bir enerjiye sahip, ileri görüşlü, doğru kararlar veren, ikna kabiliyetleri yüksek kişiler olduğu savunulmaktadır (Nahavandi, 2000).
13- VROOM ve YETTON'UN NORMATİF KURAMI HAKKINDA BİLGİLER. Liderin astlarını karar verme sürecine katma durumuna göre uygun liderlik davranış biçimleri geliştirmiştir. Bu liderlik kuramı da, her duruma uygun tek bir liderlik biçiminin olmadığını savunmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Hersey ve Blanchard'in Durumsal Liderlik Kuramı.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Yol Amaç Teorisi; liderin, astlarının bireysel güçleri ile iş başarım gücünü nasıl etkileyeceğini ve bu iki amaç arasında nasıl bir yol izleyeceğine odaklanır. Bu kuram liderin, kendisini izleyenleri gösterilen amaca ulaşabilmeleri için belli bir amaca motive etmesini de üçüncü boyut olarak eklemektedir (Eren, 2004).
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Liderlik stilleri, liderlerin çalışanlarıyla etkileşim kurmak için kullandıkları davranışlardır. Onların motive etme, yön verme ve hedeflere ulaşma tarzları budur. Liderlerin, hangi stili en sık kullandıklarını belirleyecek olan şey kişilik özellikleridir.
Durumsal liderlik, bir yöneticinin karar verirken sabit bir strateji ve tekniği kullanmaktan ziyade, çalışanlarının motivasyon ve yeteneklerini analiz edip, ihtiyaçlar doğrultusunda değişken metotlar kullanılan bir liderlik türüdür. Başarılı bir liderin davranışları, durumdan duruma farklılık göstermelidir.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Karizmatik otorite (İngilizce: Charismatic authority), Alman sosyolog Max Weber tarafından geliştirilen bir liderlik kavramıdır. Otoritenin liderin karizmasından kaynaklandığı bir tür örgütlenme veya bir liderlik türünü içerir. Bu, diğer iki otorite türünün tersidir: yasal otorite ve geleneksel otorite.
Vizyoner liderlik, insanları topluca etkileyebilecek ve harekete geçirebilecek vizyonları oluşturabilme ve iletebilme yeteneğidir. Yöneticilik ise yapılacak işleri algılama ve insanları çalıştırabilme gücüdür, insanlar diğer insanların değil, vizyonların peşinden giderler.
Stratejik liderlik, örgüt için gerçekleştirilebilir bir gelecek yaratacak değişiklikleri başlatmak için geleceği görme, vizyon oluşturma, esnekliği sağlama, stratejik olarak düşünme ve diğerleri ile çalışabilme becerileri olarak tanımlanmaktadır.
İyi bir lider her zaman gelişime önem verir. İleriyi görmek, gelişime ve yeniliklere açık olmak bir liderin beslendiği en önemli kaynaklar arasında gösteriliyor. Bir liderin vizyon sahibi olması gerekiyor. Vizyon sahibi olmak ilerlemenin ve yol alabilmenin en önemli kriterlerinden biri.
Geniş bir vizyona sahip olması Vatanını ve milletini sevmesi ve bu uğurda canını ortaya koymaktan çekinmemesi. Ön görülü birisi olması Çalışkan ve dürüst olması, çalışma disiplininden asla taviz vermemesi.
5.3.
Atatürk'ün dönüşümcü liderlik özellikleri Mustafa Kemal'in liderlik sırları adlı kitapta “güvenilir olma, kendine güvenme, karşısındakini dinleme, soyut düşünebilme yeteneği, dayatmacı olmama, esnek olma, esprili olma, fedakar olma ve gerçekçi olma” şeklinde sıralanmıştır (Ertan Kantos, 2011: 149).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri