Herhangi bir finansal varlıkta likiditenin yüksek olması arz-talep dengesinin uyumlu ve doğru bir şekilde ilerlediğini gösterir. Likiditesi yüksek olan varlıklar sayesinde yatırımcılar alım-satım işlemlerinde hareket esnekliği elde edebilir, yeni kararlar ve stratejiler oluşturabilir.
Ekonomi dünyasında sıklıkla karşılaşılan bir terim olan likidite, bir varlığın kolay şekilde kayıpsız olarak nakde çevrilebildiğini ifade eder. Likiditenin yüksek olması, söz konusu varlığın hızla nakit paraya dönüştürülebileceği anlamına gelirken, düşük likidite ise dönüşümün daha zaman alıcı olduğunu gösterir.
Likidite etkisi: Para arzının artması tahvil talebini arttırarak tahvil fiyatlarının yükselmesine, dolayısıyla faiz oranının düşmesine neden olur. Para arzı artışının milli gelir sabitken faiz oranlarında yarattığı bu düşüşe likidite etkisi denir.
Bir menkul kıymet, değerini çok fazla kaybetmeden nakde çevrilebiliyorsa, ilgili menkul kıymetin likit olduğu söylenir. Başka bir deyişle; heran nakde çevirebileceğiniz ve nakde çevirirken talep eksikliğiyle karşılaşmayacağınız, kolay alıcı bulan ürünler likit ürünlerdir.
Bu oranın minimum 1 olması gerekir. Yani şirketin önümüzdeki 12 ay içerisinde ödeyeceği borçlar kadar likit varlığı mutlaka bulunmalıdır. Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez.
İlgili 21 soru bulundu
Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
Likidite, varlıkların ne kadar hızlı ve kolay bir şekilde nakde çevrilebileceğini ifade etmek için kullanılan finans terimidir. Likiditenin yüksek olması, bir varlığın veya varlık grubunun piyasa koşulları altında değer kaybetmeden hızla nakit paraya dönüştürülebilmesi anlamına gelir.
Likidite Oranları
Üç temel likidite oranı; cari oran, asit test oranı ve nakit oranı olarak isimlendirilirler. En geniş likidite ölçümü olan cari oran, firmanın dönem varlıklarının kısa vadeli borçlarını ödeyebilme kabiliyetini gösterir.
En likit varlık nakit paradır. Duran varlıklar ise en düşük likiditeyi ifade eder. Likidite, gerçek likidite ve teknik likidite olmak üzere ikiye ayrılır: Gerçek likidite, işletme tavsiye edildiği zaman var olan borçlarının ödenmesi yeteneğidir.
Kısa vadeli borç ödeyebilme kabiliyetini ölçen bu hesaplama, özellikle stokların nakit paraya çevrilmesinin uzun zaman alacağı varsayımına dayanır. Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır.
Likidite; finansal bir varlığın nakde dönüşmedeki kolaylığına denir. Bir finansal aracın likiditesinin yüksek olması kolayca nakde yani paraya dönüşmesi demektir. Likiditesi en yüksek olan yatırım aracı nakit paradır. Duran varlıkların ise likiditesi düşük olur.
Zenginler daha çok para harcarlar, yanlarında daha çok para taşırlar). Bu nedenle gelirle (Y) para talebi (L) arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar.
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Likidite, bir varlığın hızlı ve kolay şekilde nakde dönüştürülebilirliğini ifade eder. Yüksek likiditeye sahip varlıklar, piyasa koşullarından bağımsız olarak hızla ve kayıp olmaksızın nakde çevrilebilir.
Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlere örnektir.
Likidasyon fiyatı, yatırımcının kaldıraçlı pozisyonlarının otomatik olarak kapatıldığı noktadır. Artık pazarlık ya da fırsat kalmamıştır ve likidasyon kendiliğinden gerçekleşir.
Bir menkul kıymet, değerini çok fazla kaybetmeden nakde çevrilebiliyorsa, ilgili menkul kıymetin likit olduğu söylenir. Başka bir deyişle; her an nakde çevirebileceğiniz ve nakde çevirirken talep eksikliğiyle karşılaşmayacağınız, kolay alıcı bulan ürünler likit ürünlerdir.
Likidite sağlamak ise, bir varlığın veya finansal enstrümanın nakde dönüştürülmesini kolaylaştırmak anlamına gelir. Örneğin, bir hisse senedi likit bir varlık olarak kabul edilebilir çünkü borsada kolayca alınıp satılabilir.
LİKİDİTE YÖNETİMİ KAVRAMI
Likidite yönetimi makroekonomik çerçevede para arzı ve talebini etkileyen parasal koşulların tümünü ifade eder. Merkez bankaları açısından ise likidite yönetimi kavramı, bankacılık sektörü rezerv miktarının para politikası amaçları ile tutarlı olarak yönetilmesini ifade eder (Bindseil, 2000).
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Hangi sektöre bağlı olarak iş yaptığı fark etmeksizin herhangi bir şirket nakit para bulmakta sıkıntı yaşayabilir. Firmaların ödemeler gibi bazı finansal sorumluluklarını yerine getirebilecek nakit para bulamama durumları likidite riski olarak tanımlanır.
Likit varlıklar, hızlı bir biçimde nakde çevrilebilen ya da piyasada alıcı bulabilen varlıklardır. Örnek olarak ise; Nakit para. Hisse senetleri.
Elimizdeki nakit banknot likiditesi en yüksek araçtır. Daha sonra diğer yatırım araçları sıralanır. Altın, hisse senedi, otomobil ve ev gibi…
Likidite , bir bankanın kabul edilemez kayıplara maruz kalmadan nakit ve teminat yükümlülüklerini karşılayabilme becerisidir. Likidite riski , bir bankanın yükümlülüklerini (gerçek veya algılanan) yerine getirememesinin, finansal durumunu veya varlığını nasıl tehdit ettiğini ifade eder.
Hazır değerler oranının da beklenilen değeri, nakit oranında olduğu gibi 0,20 (%20)'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri