Böbrekte Kum Dökme Belirtileri Nelerdir? Sırtta veya yanlarda ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma böbrekte kum olması ya da kum dökmede görülen belirtilerdir.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Bu boyuttaki kum veya taş için ağrıyı azaltmak amaçlı ağrı kesici kullanımı yeterli görülür. Ağrı kesici tedavisine ek olarak hastanın bol bol sıvı tüketerek idrar miktarını arttırması ve böylece bulunan küçük boyuttaki kristallerin atılımını kolaylaştırması tavsiye edilir.
Kum dökme bazı durumlarda böbreklerde enfeksiyon oluşumunu da tetikleyebilir. Bunun nedeni, idrardaki kristallerin çözünememesi ve bunun da kanalların kısmı olarak tıkanmasına neden olmasıdır. Enfeksiyonun ciddi sonuçlara yol açmaması adına, tedavi süreci antibiyotikler ile desteklenebilir.
Kum dökmeye sıcak iyi gelir mi diye düşünenler, doktor tedavisine ek olarak vücudunu sıcak tutmalıdır. Vücut ısısı korundukça ağrının şiddeti de azalmaktadır. Ağrı kesici ve antispazmodik ilaçlar verilen hastaların kumu kendiliğinden birkaç gün içinde düşer. Çok büyük boyuttaki kumlar için endoskopik ameliyat önerilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Kum döken hastalara idrar ve kan tahlilleri yapmak gerekir. Böbrek fonksiyon testleri (üre-kreatinin), kan elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum) ve enfeksiyon belirteçleri-testleri (kan sayımı, CRP, idrar tahlili ve kültürü gibi) bakılır.
Böbrek ağrısı, sırt ve kaburga bölgesinde şiddetli bir şekilde hissedilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Böbrek ağrısının nedenini belirlemek için doktora başvurmak gerekir. Sağ böbrek ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabı olarak ise bazı durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.
Böbrek ağrısının pek çok sebebi olabilir. “Böbrek ağrısı neden olur?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: Dehidrasyon: “Az su içmek böbrek ağrısı yapar mı?” diye merak ediyorsanız dehidrasyonun böbrek ağrısının potansiyel bir sebebi olduğunu bilmelisiniz. Yeterli miktarda su tüketmemek böbrek ağrısına yol açabilir.
Kum dökme belirtileri ile hekimlere başvuran hastalara idrar tahlili yapılmaktadır. Çünkü kum dökmenin neden olduğu belirtiler içerisinde idrarda eritrosit ve lökosit gibi kan hücreleri görülmektedir.
Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder. Böbrek ağrısının diğer belirtileri arasında, ağrılı idrar, idrarda kan, kötü kokulu idrar, bağırsak rahatsızlıkları, kusma, halsizlik, baş dönmesi ve titreme yer alır.
Ultrasonla izlenemeyen böbrek taşları boyutu 2 mm'den küçük olanlardır. Bunlar kristaloid odağı ya da kum olarak adlandırılır ve ancak idrar tahlillerinde mikroskop incelemesinde görülür. Böbrekten çıkıp kanala giren taşlarda ultrasonla hem taşı, hem de röntgende görülemeyen idrar kanalı genişlemelerini izleyebiliriz.
Röntgen filminde böbrek taşı varsa genellikle görülür. Bu film çekilirken hasta yatırılır. Fakat bütün taşlar direkt röntgen filminde görülmeyebilir. Bütün taşların görüldüğü sistem bilgisayarlı tomografidir.
Böbrek ağrısını sırt ağrısından ayırt etmek mümkündür. Böbrek ağrısı; sırtta olabileceği gibi vücudun yanlarına, alt karın ve kasık gibi bölgelere de yayılabilir. Bu iki ağrıyı ayırt etmeyi sağlayan bir diğer fark ise; sırt ağrısının bel kısmında, böbrek ağrısının ise kaburgaların altında daha derinde hissedilmesidir.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
Taş Hastalığı Tanısı
Böbrek taşları fiziksel muayene, üriner sistem grafisi ve USG ile kolaylıkla tespit edilebilir. Bunun yanı sıra hastadan kan testleri ve tam idrar testi istenir. Ameliyat planlanan hastalarda ise ayrıca BT'ye başvurulur.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri