İşletmeler için en likit varlık kasadaki paradır ve diğer likit varlıklar bilançonun aktifinde en likit varlıktan en az likit olan duran varlıklara doğru sıralanmaktadır. İşletmenin cari durumunun analizinde likidite rasyolarından faydalanılmaktadır.
Nakit, piyasa değeri etkilenmeden hızlı ve kolay alınıp satılabildiğinden, likiditesi en yüksek varlık olarak kabul edilir. Tahviller ve hisse senetleri de oldukça likit varlıklar olarak nitelendirilir fakat likiditeleri güvenilirliklerine ve popülaritesine bağlı olarak değişebilir.
Bir ekonomide likiditenin fazla olması o ekonomide nakit fazlası olduğunun bir göstergesidir. Nakit paranın çok olması o ülkede nakit işlemlerin fazla gerçekleştiğini gösterir.
İşletmelerin varlığı olan şeylerin en pratik ve hızlı şekilde nakde dönüşme yeteneği, "Likidite nedir?" sorusunun cevabını ifade eder. En likit varlık nakit paradır.
Elimizdeki nakit banknot likiditesi en yüksek araçtır. Daha sonra diğer yatırım araçları sıralanır. Altın, hisse senedi, otomobil ve ev gibi…
İlgili 16 soru bulundu
Likit varlıklar, hızlı bir biçimde nakde çevrilebilen ya da piyasada alıcı bulabilen varlıklardır. Örnek olarak ise; Nakit para. Hisse senetleri.
Bu oranın minimum 1 olması gerekir. Yani şirketin önümüzdeki 12 ay içerisinde ödeyeceği borçlar kadar likit varlığı mutlaka bulunmalıdır. Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez.
Likidite oranları, bir işletmenin kısa vadeli borcunu vadesinde ödeyip ödeyemeyeceğini gösterir. Cari oran, nakit oranı, asit-test oranı ve stok bağımlılık oranı olmak üzere dört çeşit likidite oranı vardır.
Likidite oranı, ticari faaliyet gösteren işletmelerin mevcut kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücünü ifade eder. Şirketler borçlarını ödeyebilme gücünü korumak için her zaman ellerinde dönüştürülebilir varlıkları tutmak ister. Ayrıca, dönüştürülebilir varlıklar nakde dönüşmediği sürece vergilerinden düşme gerçekleşir.
Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlere örnektir.
Likidite, menkul kıymet, gayrimenkul ve döviz gibi finansal ürünlerin kolayca nakde çevrilebilme durumudur. Likiditeye sahip olmayan yada az olan varlıkların nakde çevrilmesi zordur. Nakde çevrildikleri zaman değerlerinde azalma olabilir.
Muhasebe likiditesi: Muhasebe süreçleri için kullanılan muhasebe likiditesi, bir şirketin ya da bir bireyin finansal yükümlülüklerini, (borç ve ödemelerini) yerine getirebileceği nakit parayı ifade eder. Nakit paraya ek olarak yüksek likiditeye sahip varlıklar da muhasebe likiditesi kapsamında ele alınır.
Asit-Test oranı, firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp sonra kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Hangi sektöre bağlı olarak iş yaptığı fark etmeksizin herhangi bir şirket nakit para bulmakta sıkıntı yaşayabilir. Firmaların ödemeler gibi bazı finansal sorumluluklarını yerine getirebilecek nakit para bulamama durumları likidite riski olarak tanımlanır.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Finansman oranının en az 1:1 olması istenir. Finansman oranının yüksek olması; işletmeyi, alacaklı durumunda bulunan üçüncü kişilerin baskısından kurtarır. Oranın 1'den küçük olması ise, işletmeye kredi verenlerin, işletme sahip ve ortaklarından daha fazla işletmeye yatırımda bulunduklarını gösterir.
Toplam Borçlar/Özsermaye rasyosu ki; finansal riskin göstergesi olan bu oran, finansal yapı içinde işletme borçlarının özkaynağa oranla ağırlığını yansıtmaktadır. İdeali 1,5 olan bu değerin 2'nin üzerinde olması riskin çok arttığının bir göstergesi olarak yorumlanır.
(2) Likidite karşılama oranı, yüksek kaliteli likit varlık stokunun, net nakit çıkışlarına bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Hisse senetlerinin likiditesi, piyasadaki temel arz ve talep dengesi kuralına göre belirlenir. Likidite oranı yüksek hisse senetleri yeterli oranda arz talep dengesi olan varlıklardır. Bu sayede söz konusu varlıkların alım-satım işlemleri sorunsuz bir biçimde gerçekleşir.
Likidite Oranları
Üç temel likidite oranı; cari oran, asit test oranı ve nakit oranı olarak isimlendirilirler. En geniş likidite ölçümü olan cari oran, firmanın dönem varlıklarının kısa vadeli borçlarını ödeyebilme kabiliyetini gösterir.
Kısa vadeli borç ödeyebilme kabiliyetini ölçen bu hesaplama, özellikle stokların nakit paraya çevrilmesinin uzun zaman alacağı varsayımına dayanır. Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır.
Finansal varlıklar: Bu varlık türü, bir kişinin sahip olduğu finansal değeri ifade eder. Bu kategoride hisse senetleri, tahviller, hazine bonoları, banka hesapları, yatırım fonları ve emeklilik fonları gibi birçok farklı finansal araç yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri