İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
Bir toplumsal yapıda her bir unsurun ve kurumun bir işlevinin olduğu ve toplumsal yapının işleyişinin bu işlevlerin yerine getirilmesiyle mümkün olduğunu iddia eden çağdaş sosyoloji kuramıdır.
Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.
İşlevselcilik, yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenir. İşlevselciler toplumu, varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirirken beraber işleyen, birbirine bağımlı birimlerin bütünlüğü olarak görürler. İnsanlar toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller içerisinde sosyalleşirler.
Fonksiyonalist teoride toplumu oluşturan parçalar, orada yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş sosyal kurumlardır. Aile, ekonomi, medya, din, eğitim ve siyaset gibi kurumlar herhangi bir toplumu anlamak için önemli unsurlardır.
İlgili 38 soru bulundu
Yapısal işlevselci yaklaşıma göre toplumun çekirdeği bireydir. Toplumun alt sistemleri bireylerin bir aradalığı ile oluşur. Tek tek bireylerin bütünlüğü alt sistemleri, alt sistemlerin işlevsel bütünlüğü ise sistemi meydana getirir.
Eğitime işlevselci bir yaklaşım, eğitimin diğer toplumsal kurumlarla etkileşimli bir şekilde makro açıdan ele alınmasıdır. Eğitimin toplumdaki işlevinin özünde ise bireyin toplumla uyumlaştırılması ve toplumun sürekliliğinin sağlanması yer almaktadır.
Fonksiyonalizmin başlıca temsilcileri arasında A.Comte, E.Durkheim, T.Parsons, R.Merton, W.F. Ogburn, N.Smelser, V.Pareto, B.Molinowski ve R.Brown·u anabiliriz. geliştirildiğinden, ilgili düşünceler de Chicago ekolü diıe bilinmektedir.
İşlevselcilik, sosyal bilimlerde, özellikle sosyoloji ve sosyokültürel antropoloji disiplinlerinde, esas olarak en derinde bireysel biyolojik gereksinimleri yerine getirme temelinde ortak çareler arayarak tesis edilmiş olan toplumsal kurumları ya da kurumlaşmayı açıklamaya çalışan paradigmadır.
Fonksiyonalizm diğer adı ile İşlevselcilik olan akım 20.yüzyılda ortaya çıkmış ve önemli bir etkiye sahip olmuş akımlardan biridir.
İşlevci Paradigma'ya göre çağdaş toplumun kendine özgü bazı özel likleri vardır. Bunlardan biri, yetenek ve çabanın ayrıcalıktan ve kalıt- sal statüden daha fazla önem taşıdığı (meritokratik-liyakata dayalı) bir toplum oluşudur.
Parsons ve İşlevselci Kuram
1902–1979 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı sosyolog Talcott Parsons, Durkheim ve Weber'in çalışmalarını kendi bakış açısından yorumlayarak yeni bir işlevsel bakış açısı geliştirmiştir.
Çatışmacı yaklaşım ve kuramlar, toplumdaki gruplar ve sınıflar arasındaki sosyal, siyasi ve maddi eşitsizlikler üzerinde vurgu yaparak mevcut sosyopolitik sistemi eleştirirler. Çatışmacılar özellikle sınıflar arasındaki güç mücadelesi ve birbirine tarihsel olarak karşıt olan hakim ideolojiler üzerinde dururlar.
Modern işlevselciliğin en önemli öncüleri Comte, Spencer, Pareto ve Durkheim'dır. “İşlevselcilik Durkheim tarafından sistemleştirilmiş ve daha sonra ise Par- sons ve Merton tarafından geliştirilmiştir.
“İşlevselci yaklaşımın temelinde yatan kavramların önemlilerinden biri, bütün toplumsal yapı ve birimlerin toplumsal sistem için işlevsel olmasıdır. Buna göre, işlevsel olma bir ihtiyacı karşılama anlamına gelir ki, bu da uyumlu bir bütünleşme ve dengeyi beraberinde getirmektir” (Aslan, 2001).
Yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenen durum işlevselci yaklaşım olarak ifade edilir. Özellikle toplumun varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirmek şeklinde anlatmak mümkün. Bu konu içerisinde insanlar, toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller kapsamında sosyal hale gelir.
İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım
Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
Bu bilim, insanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanlığın başlangıcından beri toplulukların çeşitli koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların nasıl dönüştüğünü görmeye ve göstermeye çalışır.
İşlevselcilik yapısalcılığa tepki olarak doğmuştur.
Neo fonksiyonalizmin temel konusu, ulus devletlerin tamamen "egemen" olmaktan vazgeçerek, kendi iradeleriyle, kom şularıyla bütünleşme tercihinde bulunmaları ve aralarındaki sorunları çözmek için geliştirdikleri yeni teknikleri, egemenliğin temel kriterlerine tercih etmeleridir 2.
Çatışmacı kuram: Bir toplumsal grubun diğer toplumsal gruplar üzerindeki hakimiyet kurma veya tahhakküme karşı direnme yetileri üzerine odaklanır. Eşitsizlik ve değişim üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
İşlevselci-Fonksiyonalist Yaklaşımda Aile. Ailenin ilk ve en önemli görevi çocuk yetiştirmektir. İdeal olarak ebeveynler, çocuklarının toplumun diğer üyelerine katılabilmeleri için en iyi şekilde entegre olmasına yardım ederler.
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
İşlevselcilik, kökenleri sosyolojinin kurucu isimlerinden Auguste Comte (ö. 1857), Emile Durkheim (ö. 1917) ve Herbert Spencer'a (ö. 1903) dayanan sosyolojik perspektiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri