Likya Medeniyeti ile ilgili en eski tarihi kaynaklar Mısır ve Hitit medeniyetlerine aittir. MÖ 2000'li yıllara dayanan bu kaynaklarda, “Luka” ve “Lukka” isimli halklardan bahsedilmektedir. Hitit Kralı Suppliluliuma MÖ 14. Yüzyılda kendisinin “Likya Devletini” fethettiğini söylemektedir.
MÖ 490 yılında Pers İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan Likya. Herodot'a göre Likyalılar Girit kökenli olup, Kral Minos tarafından yurtlarından sürülen ve Minos'un kardeşi Sarpedon liderliğindeki bir grubun uzantılarıdır.
Antik Likya Uygarlığı Kentleri, Akdeniz Bölgesi'nde Teke Yarımadası'nda yer almaktadır. Antik Likya, güneyde Akdeniz, batıda Karya ve doğuda ise Pamfilya ile komşudur. M.Ö. 1. yy.'ın ortalarında ise 23 kentten oluşan “Likya Birliği” oluşturulmuştur.
Antik dönemde Likya'nın komşusu olan Karya ve Lidya Medeniyetleri de bölgenin kültürel zenginliğine zenginlik katıyor. Pek çok antik kentin birleşimiyle kimlik kazanan Likya'nın M.Ö. 168 yılında Roma İmparatorluğu tarafından bağımsız edildiği biliniyor.
Yol, kırmızı ve beyaz yol çizgileriyle işaretlidir. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu Türkiye'de yaşayan İngiliz Kate Clow tarafından tasarlanmış ve 1999 yılında gene Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır. Yol, adını bir zamanlar bölgeyi yöneten eski uygarlıktan almıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Yunanca hali ile 'Lyna' yani Lina, 'zeytin tacı' anlamına gelmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılı “Troya Yılı”, 2019 yılı ise “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan edilmişti. 2020 yılı teması olarak ise Patara Antik Kenti seçildi.
Ö. 167 yılında özgürlüğünü almıştır. Bu dönemde başkent Ksanthos olmak üzere 23 şehrin “Likya Birliğini” oluşturduğu ve birlik adına para basıldığı yazıt ve sikkelerden bilinmektedir. Strabon, Likya Birliğinin 6 büyük kentinin Ksanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra ve Tlos olduğunu belirtmektedir.
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan Likya Yolu, Teke Yarımadası'nda bulunan patikaların işaretlenmesi ve ardından haritalanması sonucunda oluşturuldu. Üzerinde 20'ye yakın Likya kentinin kalıntılarına rastlanan Likya Yolu 1999 yılında yazar ve gezgin Kate Clow tarafından keşfedildi.
Karya bölgesi, günümüzde Aydın ve Muğla illerinin büyük bir bölümü ile Denizli ilinin batı uç kısmını kapsayan Anadolu'nun güneybatı ucunda yer almakta idi. Bu bölge genel olarak antik dönemde doğu ve güneydoğuda Frigya ve Likya, kuzeyde Lidya ve İyonya bölgeleri ile komşudur.
Yapılan kazılar sonucunda bu bölgede yerleşimin MÖ 8. yüzyıla dayandığı belirlenmiş. Patara, Likyalıların başkenti konumundadır. Büyük İskender bu kenti de kuşatmıştır. Patara, Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş.
Likya bölgesi, Antalya'nın Batısı, Muğlanın güney doğusu, Denizli ve Burdur illerimizin güneyini kapsayan, Teke Yarımadası olarak da bilinen bölgedir.
Milet (Klasik Yunanca: Μίλητος, Milētos ve Latince Miletus Hititçe: Millawanda) Anadolu'nun batısında, Ege bölgesinde (klasik adı Meander olan) Büyük Menderes Nehrinin hemen ağzına yakın deniz kıyısında bir antik liman şehridir.
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Likya Yolu Muğla'nın Fethiye ilçesinde başlayan ve Antalya Geyikbayırı Köyünde sona eren uzun mesafeli yürüyüş parkurudur. Toplam uzunluğu 535 km. olup, etap etap yürünmektedir. 1999 yılında turizme kazandırılan Likya Yolu üzerinde bu coğrafyada hüküm sürmüş Likya, Roma dönemine ait antik kentler bulunmaktadır.
Likya Yolu, tamı tamına 19 antik kenti birbirine bağlıyor.
Likya Yolu etapları
555 kilometrelik uzunluğundaki Likya Yolu'nu yürümek isteyenler güzergahı farklı etaplara bölerek 3-5-7-10 ar günlük etkinliklerle kotarabilirler. Tamamını bir seferde yürümek için performansa ve kondisyona göre 25-40 gün arası gibi bir zaman dilimini ayırmak gerekir.
Patara (Likçe: 𐊓𐊗𐊗𐊀𐊕𐊀, Pttara; Yunanca: Πάταρα), Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya Birliği'nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biridir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.
Patara Plajı
Akdeniz'in bozulmamış plajlarından biridir. Türkiye'nin en güzel plajları arasında yer alan bu plaj aynı zamanda Türkiye'nin en uzun plajı olma özelliğini taşır. Kaş ve Kalkan gibi tatil beldelerine yakın olan Patara Plajı, doğal kalmayı başarmış yerlerden biridir.
2020, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Patara Yılı” ilan edildi. AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında 51,7 milyon turist ve 34,5 milyar dolar turizm geliri ile sektörde patlama yaşandığını vurguladı; 2020'nin “Patara Yılı” ilan edilmesinin nedenlerini anlattı.
Apollon'un önemli bir kehanet merkezi olarak ün yapmış olan Patara aynı zamanda Anadolu'dan Roma'ya nakledilen tahılların depolandığı ve saklandığı bir limandır. Bizans Dönemi'nde de önemini devam ettiren kent Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur.
Lina isminin kökenine bakıldığında Arapça bir kökene sahip olan isim olduğu görülmektedir.
Lena ismi Alina ve Helena isimlerinin sonundan gelmektedir. İbranice'de Magdalalı Kadın, Arapça'da bizim için, bizden biri ve insan anlamlarına geliyor. Yunanca'da ise günışığı ya da ayışığı anlamına gelir.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri