Mezopotamya M.Ö. 10000 yıllarından başlayarak Neolitik Devrimin ilk geliştiği yerlerden biridir ve M.Ö. 6500 yıllarında gelişmeye başlayan medeniyetler vardır. Bu bölge insanlık tarihindeki, tekerlek, çiviyazısı, matematik, astronomi ve tarım da dahil en önemli gelişmelerine ilham veren bölge olarak tanımlanır.
Medeniyet, Latince civis (vatandaş) ve civitas (şehir) kelimelerinden gelir ve oldukça gelişmiş bir kültürü ifade eder. Mefhum ilk defa 18. yüzyılda Fransa'da icat edildi.
Medeniyetin kurucusu Hz. Adem olduğuna göre, ilk temeller de onun ailesi ile atılmıştır. Daha sonra gelen peygamberler de kendi toplumlarının kurucusu, inşa edeni, eğiticisi ve rol modeli olmuştur.
21 Temmuz 2010 tarihli ve 27648 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6005 Kanun No ile kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul'un Anadolu yakasında konuşlanmış bir DEVLET üniversitesidir.
Sümerler (Sümerce: 𒅴𒄀 eme-gi veya 𒅴𒂠 eme-g̃ir), yaklaşık MÖ 4000-2000 yılları arasında Irak'ın güneyinde (Güney Mezopotamya) yerleşik hayata geçmiş olup medeniyetin beşiği olarak bilinen coğrafi bölgede yaşamış bir uygarlıktır.
İlgili 22 soru bulundu
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
# Mezopotamya'nın siyasi tarihi “Sümerler” ile başlamış daha sonra Akadlar, Elamlar, Babiller ve Asurlar bu bölgede devletlerini kurmuşlardır. # Mezopotamya Uygarlığı'nın temellerini Sümerler atmış, bu uygarlık diğer Mezopotamya devletleri tarafından benimsenmiş ve geliştirilerek Ön Asya'ya yayılmıştır.
Medeniyet, bir ülke veya toplumun veya diğer zeki canlı türlerinin, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Memleketleri imâr ederek, insanları sosyal, ekonomik, kültürel ve ahlâki yönden refah ve huzura kavuşturmak diyebiliriz.
Sümerler ile başlayalım. Bölgedeki ilk şehir uygarlığı olan Sümer uygarlığının MÖ 4000 civarında (bundan yaklaşık 6000 yıl önce) güney Mezopotamya'da kurulduğu düşünülüyor. Mezopotamyalılar MÖ 3000'lerde, kil tabletlere uygulanmış çivi şeklinde yazmalarla ilk yazılı metinleri geliştiren toplumlardan.
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Medeniyet kelimesi, Batı'da ilk defa Fransızca olarak (civilisation) Marquis de Mirabeau tarafından 1757 yılında kullanılmıştır. İngilizce'de ise bundan on yıl sonra görülmeye başlanmıştır.
Sözcük anlamıyla uygarlık (medeniyet), “bir ulusun, bir toplumun düşün ve sanat yaşamıyla eriştiği düzey, maddi ve manevi varlıkların tümü.” olarak ifade edilmektedir. Bilindiği gibi uygarlık anlamında Batı Avrupa dillerinde kullanılan sözcük civilisatıon, doğu İslam dünyasında ise medeniyettir.
Şu halde, medeniyetleri bir yönüyle, yaygın olarak yazının kullanıldığı, kentlerin ortaya çıktığı, siyasî teşkilatlanmanın bulunduğu, ekonominin geliştiği kültürler olarak tanımlayabiliriz.
"Medeniyet" kelime olarak aynen arapçadan alınmış değildir. Kökü arapça m.d.n. olmakla beraber, arapça sözlükler "medeniyet" diye bir kelimeden söz etmiyorlar. Aşağıda detaylı olarak görüleceği gibi, 1840'lardan önce zaten "medeniyet" diye türkçe bir kelime, 1760'lardan önce ise, batı dillerinde de bir karşılığı yoktu.
Kültür insan tabiatının kendisini sanatta, edebiyatta, dinde, yaşayış ve düşünüş tarzında ifade etmesi olarak tanımlanırken, medeniyet, insanoğlunun yaşam üzerindeki müessir şartları kontrol etme amacıyla meydana getirdiği mekanizma ve teşkilatlar olarak tanımlanmaktadır (Coşan, 2013).
Uygarlıkların ortaya çıkması, insanların tarım dışı işlerde uzmanlaşmasını ve bu sayede üretimin, ticaretin, nüfusun ve toplumsal tabakalaşmanın artmasını sağlayan bazı tarıma dayalı yerleşimlerin sürekli olarak fazladan yiyecek üretme becerisine bağlıydı.
sıf. Medenî hayâta ayak uyduramamış, vahşî, kaba, görgüsüz: Cazbandın vahşî gürültüsü insana medeniyetsiz bir kavmin âyinlerini hatırlatıyor (Refik H. Karay).
Medeniyet kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük ise uygarlık sözcüğüdür.
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için "medeniyet şehri" olarak anılan Adıyaman, tarihi ve turistik eserlerinin yanı sıra efsaneleriyle de dikkat çekiyor.
Daha sonraları, Hititler (Kızılırmak yayı ve çevresi), Frigyalılar (Kızılırmak Nehri batısından Sakarya Irrmağı'na kadar), Lidyalılar (Gediz ve Menderes Irmakları arası), Urartular (Van çevresi) İyonlar (Foça ve Büyük Menderes) Anadolu'da kurulan ilk uygarlıkları oluşturmuşlardır.
3600 - 3700 yılları arasında, yazının bulunması ile başlamıştır. M.S. 350 - 400 yılları arasında gerçekleşen Kavimler Göçüne kadar devam eden İlk Çağ'daki en önemli buluşlar yazı ve takvimdir. Bunun dışında para, dünya haritası ve tekerlek de İlk Çağ'ın en önemi icatları arasında yer alır.
Eski Mısır medeniyeti, İslam medeniyeti, Hint medeniyeti, Ortaçağ Hıristiyan medeniyeti gibi kullanımlar bu anlamı ifade ederler. Aynı şekilde Grek ve Roma medeniyeti, Osmanlı medeniyeti, İngiliz medeniyeti, Fransız medeniyeti gibi millet ve devletlerle bağlantılı olarak da değerlendirilebilir.
Maya, Aztek ve İnka medeniyetleri Amerika kıtasında kurulan ilk medeniyetler arasında yer alıyor. Aztek ve Maya medeniyetleri Orta Amerika'da, İnka medeniyeti ise Güney Amerika'da kök salmış uygarlıklar.
Çoğu tarihçi, İslam dininin MS 7. yüzyılın başında Arap Yarımadası'ndaki Mekke ve Medine şehirlerinde ortaya çıkıp yayıldığını kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri