Medeniyet kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük ise uygarlık sözcüğüdür.
TDK'ya göre medeniyet kelimesi bir eş anlamlı sözcük üzerinden karşılık buluyor. O sözcük ise 'uygarlık' üzerinden ele alınmaktadır. Her iki kelimeyi de aynı anlam üzerinden farklı yazılış ve okunuşları olsa dahi rahatlıkla kullanmak mümkün.
Türk düşünürleri ve sosyologları literatürdeki yaygın kültür ve medeniyet tanımlarını kabul etmişler, kültür ve medeniyet tartışmasında genel olarak kültürün maddi ve manevi kültür ayrımını kullanmışlar ve maddi olanı medeniyet, manevi olanı kültür olarak ifade etmişlerdir.
Medeniyet ve kültür kelimeleri, zaman zaman eşanlamlı olarak kullanılmaktadır (Kalın,2010).
Medeniyet ile eşanlamlı olarak kullanılan bir kavram da modernlik ve modernitedir.
İlgili 15 soru bulundu
“Belli yasalara uyarak şehirde yaşayan halk” anlamında uygur dilinden türetilen “uygarlık” kelimesi de günümüz Türkçesinde medeniyet karşılığı olarak algılanır, ancak uygarlık daha geniş bir anlam taşır.
Medeni kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'uygar' sözcüğü üzerinden karşılık bulmaktadır.
Medeni kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler barbar kelimesi ile ilkel kelimesidir. Buna göre medeni kelimesi ile ilkel ve barbar kelimeleri tam zıt anlamı olan kelimelerdir. Medeni kelimesi kentlileşmiş, kırsallıktan kurtulmuş, uygar anlamına gelmektedir.
medeni - Nişanyan Sözlük. Arapça mdn kökünden gelen madanī مدني “1. kentli, 2. şehirle ilgili, kentsel, 3. Medine'li” sözcüğünden alıntıdır.
Bu sebeple medeni kelimesinin karşıt anlamı "ilkel ve barbar" kelimeleri olmaktadır.
Sözcük anlamıyla uygarlık (medeniyet), “bir ulusun, bir toplumun düşün ve sanat yaşamıyla eriştiği düzey, maddi ve manevi varlıkların tümü.” olarak ifade edilmektedir. Bilindiği gibi uygarlık anlamında Batı Avrupa dillerinde kullanılan sözcük civilisatıon, doğu İslam dünyasında ise medeniyettir.
Medeniyet, kültür, grup, toplum, din ve benzeri unsurlara sahip büyük bir bütünlüğü ifade etmek üzere anlam kaza- nan zengin bir kavramdır. Etimolojisinde yerleşme, bağlan- ma, etkileşim ve dine mensup olma gibi anlam içerikleri olan ve şehir manasında kullanılan “medîne”den türemiştir.
İslam Medeniyeti, bu dini kabul etmiş milletlerin, İslam'ın etkisi altında kalarak meydana getirdikleri medeniyetin ortak tanımıdır. Bu kavram, Müslümanlığı kabul etmiş milletlerin tarihinde ayrı ayrı incelenemeyeceği gibi başlı başına tek bir medeniyet olarak da incelenemez.
Medeniyet kelimesi, Batı'da ilk defa Fransızca olarak (civilisation) Marquis de Mirabeau tarafından 1757 yılında kullanılmıştır. İngilizce'de ise bundan on yıl sonra görülmeye başlanmıştır.
Medeniyet kelimesi kökü itibariyle Arapça; ancak kuralına uygun bir şekilde Türkler tarafından türetilmiş. Çok farklı varyasyonları olsa da kök içeriği şehre ait olmak ya da şehirli kimse anlamında kullanılmakta. Medeniyetin Batı'daki temel karşılığı ise civilisation.
Örneğin öznel, subjektif; nesnel ise objektif anlamına gelir.
MEDENİ ZIT ANLAMLISI NEDİR? Medeni zıt anlamlısı olan kelimeler; ilkel ve barbar kelimeleri olmaktadır. Yani; uygar ve medeni kelimesi yerine kullanılamazlar.
Akraba kelimesi Arapça olup karip (yakın) kelimesiyle aynı kökten türemiştir. 'Yakınlar' demektir.
sıf. Medenî hayâta ayak uyduramamış, vahşî, kaba, görgüsüz: Cazbandın vahşî gürültüsü insana medeniyetsiz bir kavmin âyinlerini hatırlatıyor (Refik H. Karay).
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek Cümleler: 1.A- Ben hala doğru erkeği bekliyorum.
Evlenme durumunu ifade etmek için kullanılan evli kelimesi, tam tersi olarak evlilik müessesinin bitirilmesi anlamında kullanılan bekar kelimesi ile zıt anlamlıdır.
Bu bağlamda erkek kelimesinin zıt anlamlısı ''kız'' kelimesidir.
Medeniyet ise milletlerarası seviyeye yükselmiş bir kültürün veya birbirine yakın kültürlerin oluşturduğu anlayış, tutum, bilgi, teknoloji, sosyal faaliyetler ile müesseselerin bütünüdür.
Medeniyetin kurucusu Hz. Adem olduğuna göre, ilk temeller de onun ailesi ile atılmıştır. Daha sonra gelen peygamberler de kendi toplumlarının kurucusu, inşa edeni, eğiticisi ve rol modeli olmuştur.
Bu kavramla uygar hayatın ifade edildiğini de biliyoruz. Türkçede ise onun karşılığı olarak uygarlık ya da medeniyet diyoruz. Medeniyet, medenî olmak, şehirli olmak, incelmiş bir kültüre sahip olmak, yaşama bilgisinde daha derin bir birikime sahip olmak anlamlarına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri