Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz.
Misket limonu diğer adı lime olan bir bitkidir. Bergamot ve limon gibi turunçgillere çeşitli açılardan benzese de farklı bir türdür. Misket limonu rengi koyu yeşil olan meyvelere sahiptir. Market veya manavlarda misket limonu ile karşılaşırsanız hemen ayırt edebilirsiniz; çünkü rengi çok daha koyudur.
Meksika ve Kolombiya'dan ithal getirilen lime cinsi limon hasadı yapıldı. Lime cinsi limon marinasyon pasta, dondurma, kokteyl ve kozmetik sanayiinde kullanılan limonun dışı yeşil içi yeşil, çekirdeksiz ve sulu olması özelliği ile dikkat çekiyor.
kilosu yirmi tl ve üstü fiyatlara satılan tropikal meyve. görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
Genelde ılıman bölgelerde kütdiken yade mayer limon ağacının yetiştiği bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Türkiye'de Hatay dan başlayıp Adana Mersin Antalya Muğla İzmir bölgelerinde yetişebilir. Bahçe kurulumu için fidan temin etmek isterseniz Mersin Erdemli Bölgeside Tahiti lime fidanı yetiştiriciği yapılmaktadır .
İlgili 33 soru bulundu
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Kene ısırmasından sonraki 3 gün ila 30 gün içerisinde, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf bezleri, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Kenenin tutunduğu bölgede kırmızı döküntülerin oluşmasının ardından, hastalık; ortası pembe kenarları ise kırmızı halkalar (Eritema migrans- EM) şeklinde kendini belli eder.
Batı Hint Adaları, Peru, Meksika, Brezilya, İtalya, Karayipler, Haiti, Orta Amerika ve Meksika başta olmak üzere, İsrail ve Güney Amerika ülkelerinde de üretimi yapılan lime, aynı zamanda iklim koşullarının elverişli olduğu yerlerde, seralarda ve evlerin bahçelerinde yetiştirilmektedir.
Lime'ın tadı limondan daha ekşi, daha kuvvetli. İkisi de salata soslarına, marinasyonlara, içeceklere çok yakışır.
Sıklıkla tükettiğimiz sebzelerden biri olan limonun çok yakın akrabası olan lime'ı (yeşil limon) inceleyeceğiz. Lime'ı limondan ayıran özellikler ise; * Limon, lime'a göre daha oval ve boyut olarak daha büyüktür. * Lime 29 mg vitamin içerir, limon ise 53 mg vitamin içermektedir.
Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz. Ağacı, bergamota ve aynı aileden geldiği limona benzer.
Citrus ailesinden gelen misket limonu, lime adı ile de bilinir. İnsan sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bu meyve vitamin deposudur.
Limon ağacı günümüzde bahçelerde yetişirken aynı zamanda saksıda yetişme özelliğine sahiptir.
Lime yani misket limonu, limona göre daha düşük pH değerine sahiptir, bu durum limona göre daha asitli olması anlamına gelir.
Yağ yakımını kolaylaştırır. Ferahlatıcı tadıyla sütlü tatlıların, soğuk içeceklerin vazgeçilmezidir. Klasik limondan daha büyük, yeşil renkli ve ekşi olan lime, misket limonu adıyla da anılır. Çekirdek bulundurmayan misket limonu, sulu ve yoğun lezzetlidir.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Misket limon, içerdiği askorbik asit ve potasyum sayesinde kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Misket limonda, bulunan uçucu yağlar, sindirimi normalleştirir ve iştahı artırır. Limon suyu, antiviral ve antiseptik olarak ve ayrıca yaraları iyileştirmek için kullanılır.
C, A, B vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından güçlüdür. Bu narenciye meyvesi, damar ve kalp hastalıklarına karşı profilaktik olarak önerilmektedir. Misket limon, içerdiği askorbik asit ve potasyum sayesinde kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
Günümüzde balkon ve teraslarda saksıda yetiştirilen bitki türüdür.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır. Ancak limonun çeşidine göre hasat dönemi farklılık gösterebilir.
Cool lime, misket limon, taze nane, şeker ve su ile yapılan ve bol buz ile servis edilen bir kokteyl içeceğidir. Lezzet olarak limonataya benzer. Misket limon ile yapıldığında limonataya göre daha aromatik ve keskin bir tadı vardır. Şeker oranı geleneksel limonataya göre biraz daha azdır.
Mükemmel yiyecek ve içecekleriniz için lime limonlarınızı buzdolabında saklayıp, 15 gün içerisinde tazeliğini yitirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Limon kabuklarını, beyaz kısımlarını almamaya gayret ederek bir kaseye rendeleyin. Üzerine nane yapraklarını ekleyin. Ardından toz şekeri ilave edin ve üzerine soğuk suyu ekleyin ve 5 dakika buzdolabında bekletin. Ardından süzerek servis edebilirsiniz.
-Verime Geçmiş Bir Finger Lime Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Finger Lime fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri