Trabzon hurması sarı veya turuncu renkli bir meyvedir. Ham hali açık sarı, olgunlaşmış hali turuncudur. Renginden de anlaşılacağı gibi tam bir beta karoten (A vitamini) deposudur. A vitaminine ek olarak B kompleks vitaminlerinden B1 (tiyamin), B2 (riboflavin) ve B3 (niasin) vitaminleri açısından da zengindir.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Kuran-ı Kerim'de ismi zikredilen 7 cennet meyvesinden birinin hurma olduğunu anlatan Bulut, nebat cinsinde insana en yakın meyvenin hurma olduğunu ifade etti.
Cennet meyveleri hurma, nar, üzüm, kiraz,muz, incir Kuran'ı Kerim'de de sıkça yer almaktadır.
Aynı şekilde başka hadislerle Peygamber Efendimizin karpuzu taze hurma ile birlikte yediği ve Hazreti Ali'ye, "cennet meyvesi olan" karpuzu yemesini tavsiye ettiği de bildirilmiştir. Karpuz, ayrıca geç Osmanlılar döneminde mimarî bir süsleme biçimine de ilham vermiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Antioksidan kaynağıdır
İçeriğinde yüksek oranda antioksidan barındıran cennet hurması, bu özelliğiyle kalp hastalığı, diyabet, kanser, alzheimer ve stres gibi durumların vücutta meydana getirdiği olumsuz etkileri azaltır ve daha sağlıklı bir vücut yapısının oluşmasına katkı sağlar.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Ve üstelik bu bölgelerde bu meyve çok uzun yıllardır yetişiyor, tanınıyor ve yeniyor. O nedenle ben, özgün adı 'diospyros' olan ve Yunanca'da Zeus'un ya da tanrıların meyvesi anlamına gelen bu meyveyi cennet meyvesi olarak adlandırmaktan yanayım.
Tüm dinlerde cennet ağacı olarak kabul edilen incir, insanlık kültürü içerisinde her zaman ayrı bir konumda yer almıştır. Hz. Âdem cennette çıplaklıklarını örtmek için incir yaprağı kullanmıştır. Hz. Âdem ve Havva'ya yaprak verdiği için incir ağacı, Allah tarafından içi ve dışı yenebilir meyve vermekle ödüllendirilir.
Kur'an'da cennette müminler için arzu edilen, canın çekeceği her türlü meyvenin hazırlanmış olduğunun bildirilmesiyle yetinilmemiş, ayrıca bu meyvelere bazı örnekler de verilmiş; meselâ, Rahmân sûresinde hurma ve nar,16 Vâkıa'da kiraz ve muz,17 Nebe'de ise üzüm18 meyveleri adlarıyla zikredilmişlerdir.
Hasat Eylül sonu-kasım ortasında yapılır. Meyve kabuğunun yeşil rengi kaybolup çeşide özgü rengi aldığı zaman, meyve eti sertken ağaç olumunda toplanır. Tadı buruk olan çeşitte meyve yumuşayıncaya kadar ağaç üzerinde bekletilebilir.
Kaç Çeşit Cennet Hurması Vardır? 1000'e yakın hurma cinsinin olduğu bilinmektedir. En çok bilinen fuyu ve hachiya trabzon hurması çeşidi, Türkiye'de de Karadeniz, Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.
Cennet hurması insan sağlığının korunması için oldukça önemli bir meyvedir. Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Son yıllarda pek çok yazıda veya yayında adını sıklıkla duyulan, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle bilinen bu mucizevi meyvenin faydaları bir hayli fazladır.
Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
Olgun bir cennet hurması sert, turuncu veya turuncu-kırmızı rengindedir. Cennet hurmasını suyla yıkadıktan sonra yapraklarını kesin. Daha sonra küp küp doğrayın ve sade bir şekilde tüketin. Dilerseniz, ikiye böldükten sonra kaşıklayarak da yiyebilirsiniz.
Eski Mısırlılar ta- rafından dünyanın ilk meyvesi olarak kabul edilen nar, sahip olduğu eşsiz özellikleri ne- deniyle zeytin ve üzüm gibi uygarlığımıza yön veren bir meyve olduğu kabul ediliyor.
Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır. Bu çekirdekler aynı zamanda tohumluk olarak kullanılır.
Muz, Kur'ân'da sadece bir yerde geçer: "Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar, dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler... Şırıl şırıl akan sular... Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler." (Vâkıa, 28-33).
Görünüşü mide bulandırıcı ya da iğrendirici olan bazı canlıların yenilmesi mekruh kabul edilmiştir. Hicaz Demir Yollarınında naklettiği gibi efendimiz balık yemiştir.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş. Asırlar sonra, Peygamberlerinin dünyaya gelişini, yine Peygamberlerinin en sevdikleriyle kutlayan narin kalpler…
Peygamberimiz'in sevdiği meyvelerin başında hurma gelir. Hurma onun şehri Medine'nin meyvesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri