Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan karpuz, yaz aylarının en gözde meyvesidir. Ortalama ağırlığı 2-7 kg arasında değişiklik gösterir. Meyveleri tatlı ve suludur. İçinde siyah çekirdekleri mevcuttur.
Karpuz meyve mi sebze mi diye pek çok soru soruluyor. Karpuzun en belirgin özelliklerinden biri bolca çekirdek içermesidir. Eh bu durum da karpuzun bir meyve olduğunu ifade etmektedir.
Karpuz sert kabuğa, bol çekirdeğe sahip olan ve çiçekleri sarı açan bir tür meyvedir. Yaprakları geniş, sert ve parçalıdır. Uyumlu bir meyveli bitki olan karpuz, Kuzey Afrika'da yoğun bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde karpuzun yetiştiği en bilindik şehrimiz Diyarbakır'dır.
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.
Yaz meyveleri arasında yer alan karpuz, çoğu kişinin severek yediği bir meyvedir. Ancak yetiştirilme şekli olarak toprakta yetiştirilen bir bitki türüdür. Genellikle toprakta yetişen bitkilerin tamamı sebze kategorisine girmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, kalori/portakal">portakal, mandalina, karpuz, kavun, erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü.
Karpuz çok sevilerek tüketilmekte olan bir meyve olarak bilinmektedir. Karpuz yetiştiriciliği genellikle meyvesini yemek için yapılmaktadır. Tarımsal açıdan düşünüldüğü zaman karpuzun sebzeye daha yakın olduğunu söylemek mümkündür. Toprakta yetiştiği için sebze sanılsa bile karpuz aslında bir meyvedir.
Karpuz tek yıllık bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir.Susuz tarım şartlarında kökler olduk ça derine insedesulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır.İri top şeklindeki mey veleri ise tatlı ve suludur.
Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun yaklaşık % 95'i sudan oluşmaktadır. Bağırsakları çalıştıran lifli yapısıyla dikkat çeken karpuz, A ve C vitaminleri ile magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi minerallerinin yanı sıra meyveye renk veren likopen ve aminoasit açısından da zengindir.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Görünüşü mide bulandırıcı ya da iğrendirici olan bazı canlıların yenilmesi mekruh kabul edilmiştir. Hicaz Demir Yollarınında naklettiği gibi efendimiz balık yemiştir.
Damarları ve kalbi korur. Karpuz: Önemli bir diğer antioksidan kaynağı cennet meyvesi karpuzdur.Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Peygamberimiz'in sevdiği meyvelerin başında hurma gelir. Hurma onun şehri Medine'nin meyvesidir.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Karpuz ana öğün yerine ara öğünlerde tüketilmelidir.
Lif bakımından oldukça zengin birer meyve olan kavun ve karpuzu, ana ya da ara öğünlerin yanında tüketmemelisiniz. Öğlen ya da öğle arası tüketebileceğiniz kavun ve karpuzu ayrı olarak tüketmeli, yanında su içmemelisiniz. Yoğurt ve peynir gibi ürünleri nişastalı ürünler ile birlikte tüketmekten kaçınmalısınız.
Bal, genel olarak meyve ve çiçeklerin içindeki nektarın arılar tarafından toplanıp kimyasal değişime uğratılması sonucu üretilen bir besindir. Balın içerisinde yaklaşık 200 ayrı çeşit bileşen bulunmaktadır. Pekmez ise, meyvelerin sularının kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır. Mantarın aynı zamanda bir “D vitamini” deposu olduğu söylenir. Düzenli olarak mantar tüketen biri gerekli “D vitamini” ihtiyacını karşılayabilir mi?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri