Dıştan limon melezi olan ve etroga adı verilen başka bir turunçgil meyvesiyle çaprazlanmış olan limona benzer. Gerçek misket limonu ekşi bir tada sahiptir ve dilimleri üzerinde beyaz damarlı yeşil renktedir. Yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Cool lime, misket limon, taze nane, şeker ve su ile yapılan ve bol buz ile servis edilen bir kokteyl içeceğidir. Lezzet olarak limonataya benzer. Misket limon ile yapıldığında limonataya göre daha aromatik ve keskin bir tadı vardır. Şeker oranı geleneksel limonataya göre biraz daha azdır.
Sıcak yemeklerde, tatlılarda, içeceklerde ve çeşitli tatlılarda limenin hoş aromasından faydalanılmaktadır. Yemeklere katılmasının yanı sıra kozmetik sektöründe de geniş bir kullanım alanına sahip olan meyve, krem benzeri birçok ürün içerisinde kullanılabilmektedir.
Kuru misket limonu ekşitme olarak bilinen bir süreç yoluyla, yemeklere ekşi bir tat katmak için kullanılır. İran mutfağında güveç ve çorbaları tatlandırmak için kullanılır. Körfez ülkelerinde genellikle balıkla pişirilirken, Irak'ta hemen hemen tüm yemeklere ve dolmalara eklenir.
Lime, limondan ve misket limondan daha keskin aromalı, kokulu ve soft özellik taşırlar. Bu özellikleri kullanıldıkları yiyecek ve içeceklere farklı bir lezzet vermesini sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
kilosu yirmi tl ve üstü fiyatlara satılan tropikal meyve. görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
Limon ve lime genetik olarak farklıdır ancak ikisi de narenciye ailesine aittir. Limon, ılıman iklimlerde yetişirken, lime tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilir. Asidik ve ekşimsi tada sahip olan bu meyveler, kozmetik, temizlik ve gıda sektöründe kullanılırlar.
Misket limonu, bir diğer ismiyle lime; çok farklı gibi görünse de herkesin iyi bildiği limon ile aynı familyadan gelir ve benzer özelliklere sahiptir. Misket limonu, özellikle mayhoş lezzetleri sevenlerin gözdesidir.
C, A, B vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından güçlüdür. Bu narenciye meyvesi, damar ve kalp hastalıklarına karşı profilaktik olarak önerilmektedir. Misket limon, içerdiği askorbik asit ve potasyum sayesinde kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz.
Limon günde ne kadar tüketilmelidir? Limon için belirlenmiş önerilen günlük tüketim miktarı yoktur. Günlük C vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılayacağı için günlük beslenmede yer verilmesinde fayda olan limon; reflü, gastrit gibi sindirim sistemi problemleri bulunan bireyler tarafından dikkatli tüketilmelidir.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Mükemmel yiyecek ve içecekleriniz için lime limonlarınızı buzdolabında saklayıp, 15 gün içerisinde tazeliğini yitirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Lime olarak da bilinen misket limonları; kilo vermeye, bağışıklığı artırmaya, demir emilimini artırmaya, böbrek taşlarını önlemeye, kalp sağlığını iyileştirmeye ve hatta kanserle savaşmaya yardımcı olabilir.
Limenin kendine has aromatik suyu; sodalara, kokteyllere, limonatalara ferahlatıcı bir lezzet katmaktadır. Dünya mutfaklarında, tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Papaya ile mükemmel bir uyumu olan lime, aynı zamanda pastalara hoş bir tat ve koku katmak için tercih edilmektedir.
Meksika ve Kolombiya'dan ithal getirilen lime cinsi limon hasadı yapıldı. Lime cinsi limon marinasyon pasta, dondurma, kokteyl ve kozmetik sanayiinde kullanılan limonun dışı yeşil içi yeşil, çekirdeksiz ve sulu olması özelliği ile dikkat çekiyor.
Türkiye'de Hatay dan başlayıp Adana Mersin Antalya Muğla İzmir bölgelerinde yetişebilir.
Bütün limonları yıkayın ve sap kısmını kesin. Halka şekilde kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Fanlı ayara kurulmuş 100 derece fırında 1-1,5 saat kadar kurutun. Her yarım saatte çevirirseniz daha hızlı kuruyacaktır.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Limon kabuklarını, beyaz kısımlarını almamaya gayret ederek bir kaseye rendeleyin. Üzerine nane yapraklarını ekleyin. Ardından toz şekeri ilave edin ve üzerine soğuk suyu ekleyin ve 5 dakika buzdolabında bekletin. Ardından süzerek servis edebilirsiniz.
Lime yani misket limonu, limona göre daha düşük pH değerine sahiptir, bu durum limona göre daha asitli olması anlamına gelir.
Misket limonunu yeşil haliyle, olgunlaşmadan ve bozulmadan saklamak istiyorsan az önce sözünü ettiğimiz işlemleri uygulayabilirsin şefim. Bütün halde kilitli buzdolabı poşetinde saklayabilir, yarım haliyle streç filme sarabilir, dilimlenmiş şekilde de dondurabilirsin.
Yağ yakımını kolaylaştırır. Ferahlatıcı tadıyla sütlü tatlıların, soğuk içeceklerin vazgeçilmezidir. Klasik limondan daha büyük, yeşil renkli ve ekşi olan lime, misket limonu adıyla da anılır. Çekirdek bulundurmayan misket limonu, sulu ve yoğun lezzetlidir.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan limonun faydaları cilt sağlığından böbrek sağlığına kadar oldukça fazladır. Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarında tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Kene ısırmasından sonraki 3 gün ila 30 gün içerisinde, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf bezleri, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Kenenin tutunduğu bölgede kırmızı döküntülerin oluşmasının ardından, hastalık; ortası pembe kenarları ise kırmızı halkalar (Eritema migrans- EM) şeklinde kendini belli eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri