Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Modern noterlik hizmetinin Osmanlı Devleti'nde kurumsallaşma süreci, gerçek anlamda 1879 yılında Mukavelat Muharrirleri Nizamname- si ile başlamıştır.
İlk noterlik MÖ 7. yüzyılda Sümerler'de ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte Batılı anlamda hukuk biliminin günümüzde dahi kullanılan esasları Roma Hukuku kökenlidir. Buna göre Roma Hukuku kaynakları içerisinde Iustinianus döneminde noterlik kurumu belirli bir organizasyona bağlanmış ve görevleri saptanmıştır.
Sümerlerde Noterlik
Noterlik kurumunun ilk örneklerine “Burgul” adı altında, Sümer medeniyetinde rastlanmıştır. Sümerli yargıçların ve Sümer Hukukunun ünü gözetildiğinde noterliğe ilk olarak Sümerlerde rastlanmış olması şaşırtıcı değildir.
Daha sonra bunun yetersiz kalması üzerine isviçre ve Avusturya Noterlik Kanunlarından yararlanılarak hazırlanan Katibi Adil Kanunu Muvakkati 1913 yılında kabul edilmiştir. Bu kanunla birlikte noterliğin ilk defa devlet himayesine mazhar olduğunu söylemek mümkündür.
İlgili 24 soru bulundu
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 80.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Temmuz 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 68.200 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Noterlik mesleği gerekli olması dolayısıyla tüm dünyada var olan bir meslektir. Dünyada genel olarak kamu noterliği ve hukuk noterliği şeklinde bir ayrım görülmektedir. Kamu noterleri ABD ve İngiltere gibi common law ülkelerinde görülür ve fazlaca eğitim gerektirmeyen dar yetkilere sahiplerdir.
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı'na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği'nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Noter, aslen yapı itibarıyla İslam'ın idaresi altında ve şer'i kurallar gözetilerek yapılması durumunda caiz olan mesleklerden biridir.
Sümerlerde Noterlik Noterlik kurumunun ilk örneklerine Sümerlerde “Burgul” adı altında MÖ 7. yüzyılda rastlanmıştır. Sümerli Yargıçlar'ın ve Sümer Hukukunun ünü gözetildiğinde noterliğe ilk olarak Sümerlerde rastlanmış olması şaşırtıcı değildir.
Aşağıdaki şartları taşıyanlar noterlik için başvuruda bulunabilirler. 23 yaşının bitmesi ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilir. Hukuk Fakültesinden mezun olunmalıdır.
Noter; hukuki anlamda güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek amacıyla, yapılan işlemleri belgelerle somutlaştıran ve kanunlara uygun hale getiren kişiler olarak tanımlanabilir. Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur.
Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi. Yeni açılan noterliklerin kurulacağı yerlerin adres tespiti işlemleri devam devam ediyor.
Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
Buna göre; çocuk baba veya annesinin ilgili olduğu noterlik işleminde tanıklık yapamayacaktır. Baba veya anne de çocuğu ya da torununa tanıklık yapamayacaktır. Kardeşler arasında 2.derece, teyze ile yeğen arasında 3.derece kan hısımlığı bulunduğu için, biri diğerinin noter işlemine tanık olarak katılamayacaktır.
ABD'de ise noter atamaları eyalet yönetimleri tarafından yapılır. 32 eyalette noter olabilmek için yalnızca bir form doldurup belirli bir ücret ödemek yeterliyken, diğer 18 eyalette noter olabilmek için daha ciddi aşamalardan ve sınavlardan geçmek gerekmektedir.
Noterler hafta içi her gün 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30-13.30 arasındaki ise öğle molası verilmektedir. Noterler, cumartesi ve pazar günlerinde, bayram tatilleri ve resmi tatillerde çalışmazlar.
Noterler ve Noterlikler Kendi Aralarında Sınıflandırılır
Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır. Noterler üç sınıfa ayrılır.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 47520 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 38020 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 94030 TL'dir.
Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesi bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun dışında hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli değildir mutlaka noterlik belgesi de almak gerekmektedir. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır. Noterlik belgesi Adalet Bakanlığı'ndan alınmaktadır.
1.Sınıf noter maaşı 18.000 TL ile 26.800 TL arasında değişim gösterirken bağlı olduğu 1.Noterliğin ayda 100. bin Lira ile 150 Bin Lira arasında değişen yüksek bir geliri vardır. İşlem başı ücretler ile çok yoğun çalışan bu kurumların ayda 120 bin Lira ortalama geliri yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri