Aynı aileden geldikleri için tatlarının da aynı olduğunu düşünebilirsiniz ama tam olarak öyle değil. Lime'ın tadı limondan daha ekşi, daha kuvvetli. İkisi de salata soslarına, marinasyonlara, içeceklere çok yakışır. Ancak lime suyu, limon suyundan daha az şeker içerdiği için yemeklerde daha iyi gider.
Limon ve lime genetik olarak farklıdır ancak ikisi de narenciye ailesine aittir. Limon, ılıman iklimlerde yetişirken, lime tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilir. Asidik ve ekşimsi tada sahip olan bu meyveler, kozmetik, temizlik ve gıda sektöründe kullanılırlar.
1 adet misket limonu 20 kalori içerir. Yüksek besin değerinin yanı sıra kokusu ve aromasıyla da ünlüdür. Misket limonu özellikle yağı ile kozmetik sektöründe çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Özgün tadı ile yemeklere ya da pastalara, hem tatlı hem ekşi bir lezzet katabilme özelliğine sahiptir.
Yağ yakımını kolaylaştırır. Ferahlatıcı tadıyla sütlü tatlıların, soğuk içeceklerin vazgeçilmezidir. Klasik limondan daha büyük, yeşil renkli ve ekşi olan lime, misket limonu adıyla da anılır. Çekirdek bulundurmayan misket limonu, sulu ve yoğun lezzetlidir.
Misket limonu, bir diğer ismiyle lime; çok farklı gibi görünse de herkesin iyi bildiği limon ile aynı familyadan gelir ve benzer özelliklere sahiptir. Misket limonu, özellikle mayhoş lezzetleri sevenlerin gözdesidir. Meksika ve Latin Amerika mutfaklarında bolca kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
kilosu yirmi tl ve üstü fiyatlara satılan tropikal meyve. görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
Lime'ın tadı limondan daha ekşi, daha kuvvetli. İkisi de salata soslarına, marinasyonlara, içeceklere çok yakışır.
Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz. Ağacı, bergamota ve aynı aileden geldiği limona benzer.
Limenin kendine has aromatik suyu; sodalara, kokteyllere, limonatalara ferahlatıcı bir lezzet katmaktadır. Dünya mutfaklarında, tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Papaya ile mükemmel bir uyumu olan lime, aynı zamanda pastalara hoş bir tat ve koku katmak için tercih edilmektedir.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Citrus ailesinden gelen misket limonu, lime adı ile de bilinir. İnsan sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bu meyve vitamin deposudur.
Türkiye'de sezonun ilk lime cinsi limonu hasadı Mersin'in Silifke ilçesinde yapıldı. 800 ağaçtan 400 kilogram hasat yapılan limonun bahçede kilosu 50, marketlerde ise 70 liradan satılıyor. Meksika ve Kolombiya'dan ithal getirilen lime cinsi limonda hasat başladı.
Limon suyunun tadında çoğunlukla hafif bir acılık olmasının nedeni de yine limonindir.
İyi bakımı olan bahçelerde, yeterli büyüme yakalamış ağaçlarda 80-100 kg arasında ürün elde edilebilir. Lime'da hasat zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Bu ayları hasat yapılmayan meyvelerin içi yeşil kalmakla birlikte, dış kabuklarında sararma görülmektedir.
Sıklıkla tükettiğimiz sebzelerden biri olan limonun çok yakın akrabası olan lime'ı (yeşil limon) inceleyeceğiz. Lime'ı limondan ayıran özellikler ise; * Limon, lime'a göre daha oval ve boyut olarak daha büyüktür. * Lime 29 mg vitamin içerir, limon ise 53 mg vitamin içermektedir.
Kene ısırmasından sonraki 3 gün ila 30 gün içerisinde, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf bezleri, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Kenenin tutunduğu bölgede kırmızı döküntülerin oluşmasının ardından, hastalık; ortası pembe kenarları ise kırmızı halkalar (Eritema migrans- EM) şeklinde kendini belli eder.
C, A, B vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından güçlüdür. Bu narenciye meyvesi, damar ve kalp hastalıklarına karşı profilaktik olarak önerilmektedir. Misket limon, içerdiği askorbik asit ve potasyum sayesinde kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde immün sistemini (bağışıklık sistemi) destekleyerek cilt sağlığını korurken aynı zamanda bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Çok güçlü bir antibakteriyal olan pektin lifi içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
Portakal suyu, çoğu tarifte limon suyunun birebir ikamesidir. Limon suyundan daha az asidik, daha tatlı ve daha az ekşidir.
Mükemmel yiyecek ve içecekleriniz için lime limonlarınızı buzdolabında saklayıp, 15 gün içerisinde tazeliğini yitirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Limon kabukları bozulmadan 4 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
1. starbucks'ın ilkbahar-yaz döneminde çıkardığı refresha isimli içeceklerinden biri. içeriğinde yeşil kahve çekirdeği bulunan bu yüzden de kafeinli bir içecektir kendisi. adından da anlaşılacağı üzere misket limonu ve nane aroması baskındır ve bol buz karıştırılıp hazırlanmaktadır.
Limon kabuklarını, beyaz kısımlarını almamaya gayret ederek bir kaseye rendeleyin. Üzerine nane yapraklarını ekleyin. Ardından toz şekeri ilave edin ve üzerine soğuk suyu ekleyin ve 5 dakika buzdolabında bekletin. Ardından süzerek servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri