Şarj edilebilir özellikli hibrit sisteminde ki gibi araç- larda hem içten yanmalı hem de elektrikle çalışan mo- torlar bulunmaktadır ancak bu sistemdeki içten yanmalı motor, aracın çekişine katkıda bulunmaz. Elektrik motoru çekişi tamamen üstlenir.
4x4 ya da dört çeker denildiğinde insanların aklına çoğunlukla arazi araçları geliyor. Fakat günümüzde spor araçlar veya elektrikli otomobiller bile dört çeker olarak üretiliyor.
Hibrit ve elektrikli araçlarda ön ya da arka akstan tahrik özelliği mümkün olabiliyor. Bu özellik, toplam 7,5 metrik tona kadar olan araçlar ve dolayısıyla hafif ticari ve binek araçları için de geçerli. E-aks neden bugüne kadar elektrikli otomobillerde kullanılan güç aktarma sistemlerinden daha az pahalı?
Elektrikli otomobillerde gaza bastığınız anda araç hareket eder. Debriyaj, vites kolu ve başka herhangi bir şeyi düşünmenize gerek kalmaz. Otomatik vitesten farkı ise her devirde yüksek verimlilik yakalayabilmesidir. Böylece devre göre düşük performans veya zorlanmalar görünmez.
Bu elektrikli taşıt modeli, araç dinamiği, elektrik motoru ve bataryanın özelliklerini bir arada bünyesinde barındırmaktadır. Teker motorların kullanılması ile bu taşıt modelinde içten yanmalı motor, debriyaj, dişli kutusu, diferansiyel gibi yapılar bulunmamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Elektrikli arabalarda ise durum farklıdır. Elektrikli arabalar, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymaz. İçten yanmalı motorlar güç çıkışı için farklı oranlarda birden fazla vitese ihtiyaç duyarken, elektrik motorları belirli bir aralıktaki herhangi bir RPM'de istikrarlı miktarda tork üretir.
Elektrikli araçlarda vitese ihtiyaç olmadığı için dolaylı olarak şanzıman da bulunmuyor.
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
Elektrikli araçların, yüksek seviyeli rejeneratif frenleme üretmek için ayarlanması sayesinde elde edilen tek pedallı sürüş, daha fazla enerji geri kazanımına da olanak tanıyor. Böylece menzil artıyor ve daha sportif bir sürüş sürüş deneyimi sunuluyor.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
Elektrikli araba bataryasının kullanım ömrü
Mevcut tahmin, ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeksizin 10 ila 20 yıl dayanacağı yönündedir. Kia, elektrikli araç portföyü için 5 yıl veya 150.000 km (hangisi önce dolarsa) batarya kapasitesi garantisi sunar.
Her elektrikli arabada en az 1 akü bulunmaktadır.
2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Evet, edilebilir.
İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında diğer marka elektrikli araçların şarj ücreti ise 8,6 TL olacak.
En uzun mesafeli elektrikli otomobil olan Tesla Roadster, yeniden şarj edilmesi gerekmeden önce 620 km yol kat edebilir. En uzun mesafeli elektrikli otomobillerden biri, tek bir şarjla 515 km kadar çıkabilen Tesla Model S'dir.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Dünyada hali hazırda piyasadaki elektrikli otomobillerin bir batarya ile katettiği mesafe 130 ila 630 km arasında değişiyor. Şarj süreleri ise kullanılan prizin özelliğine göre 1 saatten başlayıp 47 saate kadar çıkabiliyor.
Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
- Araçta bir şanzıman olmadığı için şaft tüneli de bulunmuyor. Araç C segmenti SUV olmasına rağmen boyutlarıyla ve elektrikli altyapısına göre inşa edilen şasi sistemiyle benzinli, dizel ve hatta elektrikli rakiplerine göre iç mekanda büyük bir hacim sunuyor.
Elektrikli araçlarda ise egzoz borusu bulunmuyor.
Tesla Motors CEO'su Elon Musk, kokpit bilgisayarlı Tesla Model S otomobillere yapılacak yazılım güncellemesi ile satışta ve satılmış olan arabaların bu yaz kendi kendini kullanacağını duyurdu. Tesla otolar çevre yolu, şehirlerarası yollar ve otobanlarda otopilot kullanarak kendi kendine gidecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri