Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Limited şirketin belirli bir sermaye gereksinimi yoktur, ancak en az 10.000 TL sermaye ile kurulabilir. Limited şirketin kuruluşu için T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan işletme açma ve faaliyet belgesi alınması gerekmektedir. Limited şirketin karı ortaklar arasında dağıtılır.
Limited şirketler; ortaklık yapıları, kuruluş ve sona erme süreçleri sebebiyle Türkiye'de en çok tercih edilen şirket türü olarak öne çıkar. Türk Ticaret Kanunu'nun sağlamış olduğu kolaylıkların yanı sıra ortaklıkta ayrılma sürecinin kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi de bu şirket türünü tercih edilebilir kılar.
Gerçek ya da tüzel kişi olduğu fark etmeksizin bir ya da birden fazla kişi tarafından kurulan şirketlere Limited Şirket denir. Limited şirketler, ticari faaliyet sürdürmek amacıyla kurulur. Bu şirketlerin sermayesi bellidir ve belirli olan bu sermaye, esas sermayenin paylarının toplamından oluşur.
İlgili 17 soru bulundu
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Limited şirketler, bankacılık ve sigortacılık dışında her türlü faaliyette bulunabilirler. Ortaklığın devri, anonim şirketlere göre daha zordur; pay devrinin noter huzurunda gerçekleştirilmesi, ticaret sicilinde tescili ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmesi zorunludur.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Limited şirketlerde %22 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %15 oranında vergi ödemesi gerekir. 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 195.870 TL fazlası %40 oranında gelir vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve geçerli bir vergi numarası bulunan herkes, herhangi bir vergi cezası bulunmaması durumunda Türkiye'de limited şirket kurabilir. Türk vatandaşı olmayan şahıslar da gerekli izinleri ve vergi numaralarını aldıktan sonra limited şirket için başvuruda bulunabilir.
Bu hükümler çerçevesinde, ETTK'da olduğu gibi TTK'ya göre de anonim ve limited şirketler, kanun tarafından yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. TTK, bu hususta herhangi bir sınırlama getirmemekte, “kanunen yasak olmama” kuralını devam ettirmektedir.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberde limited şirket kurma şartlarına detaylı bir biçimde yer verilir. Bu dokümana göre şirket kuruluşu için en az 10.000 TL sermaye gerekir. Bu sermaye, şirketin tescilinden sonra 24 ay içinde ödenir ancak başlangıç aşamasında taahhüt edilmelidir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Limited şirketler için 10 bin lira olarak öngörülen en az esas sermaye tutarı ise 50 bin liraya çıkarıldı.
Sigortalı olarak çalışmak limited şirket kurmaya engel midir? Yukarıda bahsedilenlere paralel olarak özel bir şirkette sigortalı olarak çalışan birinin limited veya başka bir şirket kurmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Limited şirketin kurulacağı ofis için yapılan harcamalar: bilgisayar, telefon, mobilya, dosya vb. masraflar gider olarak gösterilebilmektedir. İş yeri adına gelen Telefon, Su, İnternet, Elektrik ve Doğal Gaz faturaları gider olarak gösterilebilmektedir.
Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
1 Ekim 2024 tarihine kadar, anonim şirketler en az 50.000 TL, limited şirketler de en az 10.000 TL ile kurulmaya devam edeceğinden; yeni sermaye tutarlarına intibak için mevcut anonim ve limited şirketlere en az 2 sene süre tanınacağını düşünmekteyiz.
Limited şirket, gerçek ya da tüzel kişilerce kuruluyor. Şirketin ortak sayısı; en az 1, en fazla 50 kişi olabiliyor. Bu tip şirketler, daha sonrasında 1 ortak kalması ile tek ortaklı bir yapıya sahip olabiliyor.
Limited şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı, şirket ana sözleşmesinde kararlaştırılmış olması şartıyla ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmedikleri oranda kendi şahsi mal varlıkları ile sorumludur. Bu sorumluluk kapsamına şirketin şahıs ve kurumsal firmalara olan borçlar dahildir.
Limited Şirketin Sona Ermesi. Limited şirketin sona ermesi, infisah ve feshi kapsar. İnfisah, yasada veya şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile herhangi bir karar alınmasına veya ihbarda bulunulmasına gerek olmaksızın limited şirketin kendiliğinden sona ermesidir.
Limited şirketlerde ortaklık ilişkisinin sona erme halleri 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) (1) ortağın kendi isteği ile çıkması (2) ortağın diğer ortakların isteği ile çıkarılması ve (3) şirketin feshi olarak düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri