2023 yılı için limited şirket kurma maliyeti ise 6.800₺ olarak belirlenir. Bununla beraber 2023 yılı için bir limited şirketin en az sermayesinin de 10.000₺ olması gerekir. Limited şirket kurma maliyet hesaplama işlemlerinde birçok farklı kalem bulunur.
Limited şirket kurma maliyeti 2023 en az sermayesi 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Limited şirketlerin yüzde yirmi ikilik vergi diliminden vergilendirilmesi söz konusu olabilmektedir. Limited şirketleri en fazla 50 hissedara sahip olabilir. Limited şirket kurma maliyeti 2023 en az 6.800 TL olarak bildirilmiştir.
Şirket kurma işlemleri ortalama iki üç günde tamamlanır. Sermaye büyüklüğünün şirketin hayatını devam ettirebilmesi için yeterli gelir sağlayıncaya kadar geçen süre içinde nakit ihtiyacını karşılayacak kadar olması beklenir. Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
2023'te Şahıs şirketi kurmanın maliyeti ne kadar? Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir: Noterden şahıs imza beyannamesi 272 - 395 TL. Noterden muhasebeci vekaleti 490 - 520 TL.
İlgili 21 soru bulundu
İşleri yolunda olan bir şirket (A.Ş. yada Ltd.) ise %25 kurumlar vergisi öder. Kurumlar Vergisi oranı 2021 yılında %20'den %25'e çıkmış olup bu oran 2022 yılında %23 ve 2023 yılında da %20'dir.
Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün. Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa bu işlemi online olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Limited şirket kuruluşu en az 1 en fazla 50 tane gerçek veya tüzel kişinin katılımı ile kurulabilen bir şirket türüdür. Limited şirket kuruluşu için gösterilmesi gereken en az sermaye 10.000 TL'dir.
5. Limited şirketlerin kurulabilmesi için 2023 yılında en az 10.000₺ tutarında bir sermaye olması zorunlu olsa da bu sermayenin şirket kurulduktan 2 yıl (24 ay) içerisinde tamamlanması yeterlidir. Yani, şirketin kuruluşu sırasında olması gereken minimum sermaye tutarının bulundurulması zorunlu değildir.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Limited şirketin temel avantajları; şahıs şirketleri ile kıyaslandığında kurumsal bir imaja sahip olması, kuruluş sırasında sermayeyi nakit olarak tamamlama zorunluluğunun bulunmaması ve anonim şirketi ile kıyaslandığında ise çok daha basit bir organizasyonal yapı içermesidir.
A.
Limited şirket, anonim şirketlere göre daha az ortaklı bir şirket yapısına sahiptir. Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Limited şirketler bir veya birkaç kişi ile kurulabilen, ticari faaliyet için açılan şirketlerdir. Bu şirketler gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulabilirler. Yasal olduğu sürece her türlü ticari amaç için açılabilirler. Ancak bankacılık ve sigortacılık yapamazlar.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
İnternet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için öncelikle kişi kimlik bilgilerini kullanarak interaktif vergi dairesine kayıt olmalıdır. Sonrasında e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapmalıdır. Sonrasında; İnteraktif Vergi Dairesi'nde 'İşlemler/Sicil Bildirimleri/İşe Başlama Bildirimi' butonları sırasıyla tıklanır.
Limited Şirket Nedir? Şahıs şirketlerinden sonra en çok kurulan şirket türü olan limited şirketler gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan şirket türleridir. Limited şirket türünde bir veya birden fazla gerçek kişi ile beraber tüzel kişilikler yani şirketler de ortaklık yapabilmektedir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Şirketlerin Esas Sözleşmesi Dışında Faaliyet Göstermesi Artık Mümkün (Ultra Vires İlkesi) 6102 sayılı yasa hükümlerine göre TTK'nunda ultra vires uygulaması kaldırılmıştır.
Limited şirketler, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik alanda faaliyet gösterebilirler. Bu şirket türünde şirketin bir ticaret ünvanı bulunur ve bu unvan iş konusu ile ilgili olmak zorundadır. Ticaret unvanı, kamu düzenine ve ulusal çıkarlara aykırı olamaz.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri