Kendi İşyerinde veya Ortak Olduğu Şirkette SSK'lı Bildirilenlerin EYT Emekliliği RED Edilebilir. Vergi mükellefiyeti ile gerçek şahıs işyeri sahibi olanlar, limited şirket ortağı olanlar ve anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olanlar, 5510 sayılı Kanunun 53. Maddesine göre işveren kabul edilmekteler.
Kendi adına şahıs işletmesi açan yada şirket ortağı olan kişiler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/B'li olurlar. Bu kişiler Bağ-Kur emeklilik şartlarına göre emekli olurlar. Emeklilikte son 2520 gün ödenen prim SSK mı yoksa Bağ-Kur dan mı emekli olacağınızı belirler.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
EMEKLİLİKTE CİDDİ SORUN YAŞANABİLİR
1 Ekim 2008 sonrası çalıştığı limitet şirketin ortağı veya anonim şirketin yönetim kurulu üyesi ortağı konumuna gelen bir kişi SSK'lı olarak prim ödese bile bu statüsüyle emekli olamaz. Bu kişinin Bağ-Kur'lu olarak sigortalanması gerekmektedir.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
İlgili 33 soru bulundu
1 Ekim 2008 sonrası farklı
1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalıştığı şirkete ortak olan kişilerin ise doğrudan Bağ-Kur'lu olmaları gerekmektedir. Eğer kişinin çalıştığı şirket limitet şirketse ortak olması halinde Bağ-Kur'lu olarak sigortalanması bir zorunluluktur.
Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.
TTK md. 342`ye istinaden atanan müdür ile ortaklık arasındaki sözleşmeden hukuki mahiyeti açıkça anlaşılamıyorsa, aradaki ilişki hizmet akdi olarak yorumlanmalıdır. Bu durumda azledilen müdür, ortaklıkta pay sahibi olup olmadığına bakılmaksızın ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanır.
01.10.2008 tarihinden önce SSK ve Bağ-Kur ve Emekli Sandığından emekli aylığı almakta olanlardan anonim şirketin kurucu ortağı olup yönetim kurulu üyeliği bulunmayan ve sosyal güvenlik destek primi kesilenlerden 01.10.2008 tarihinden sonra sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Yeni düzenleme ile sadece yönetim kurulu üyesi olan anonim şirket ortakları zorunlu sigorta kapsamına alınmış, anonim şirket kurucu ortaklarının ise 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla zorunlu sigortalı olması düzenlemesine son verilmiştir.
Sigorta başlangıçları ise şirket ortağı oldukları tarih olarak kabul ediliyor.
Limited şirket ortaklarının sigortalılığı, şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildiği tarihten itibaren başlatılacak ve ticaret sicil memurluklarınca tescil edildikleri tarihten itibaren onbeş gün içinde Kuruma bildirilecektir.
3–2023 Yılı Şahıs şirketi sahipleri veya limited-anonim şirket ortakları için Bağkur Prim Tutarları ne kadar oldu? 2023 yılı bağkur primi düzenli ödeme yapıldığı takdirde aylık 2.952,36 TL'dir. Yıllık toplam prim tutarı ise 35.428,32 TL olmaktadır.
Sosyal güvenlik kurumlarını 2006 yılında tek çatı altında birleştiren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SGK kurulmuş ve ayrı bir sosyal güvenlik birimi olan Bağ-Kur'un varlığı da sona ermiştir.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
Bağ-Kur'lu olursanız %15 kesinti
Ya da limited şirket ortağı veya anonim şirkete ortak olup yönetim kurulu üyesi oldunuz. Bu durumda emekli aylığınızdan her ay %15 oranında kesinti yapılıyor.
Şirket ortakları ve yönetim kurulu üyeleri tarafından ödenen sosyal güvenlik primleri, kurum kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi niteliğinde bulunmadığından kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Buna karşın kendi adına bağımsız çalışıp kazanç sağlayan kişiler ise işçi statüsünde kabul edilemezler. Bu kişiler herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmayan esnaf ve sanatkarlar, kolektif, komandite ve limited şirket ortakları, anonim şirket kurucu ortakları, yönetim kurulu üyeleri gibi kimselerdir.
Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar.
Yani çalıştığı işyeri devredilen işçinin sadece devir nedeniyle kıdem tazminatı alması mümkün değil. İş Kanunu'nda işçilerin devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken alacakları için devreden işverenin de iki yıl süreyle sorumlu olacağı düzenlenmiştir.
- Tacir ve esnaf sayılmasını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. - Ticari mümessil, ticari vekil olamazlar. - Kolektif şirket ortağı olamazlar. - Komandit şirketin komandite ortağı olamazlar.
Limited Şirketten Çıkma
TTK m. 638 limited şirkette bir ortağın çıkması için iki temel olanak düzenlemektedir. Bunlar, (i) şirket esas sözleşmesinde çıkma hakkı öngörülebilir ve bu hakkın kullanılması belirli şartlara bağlanabilir veya (ii) haklı sebeplerin varlığı halinde mahkemeden çıkma talep edilebilir.
Sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Görüleceği üzere 52.maddede; 4/a'lı olarak başka bir işletmede çalışan imza yetkisini haiz olmayan limited şirket ortaklarının işsizlik ödeneğinden faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir fıkra, bend, metin veya ibare yer almamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri