Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür. Lakin ana sözleşmede sermayenin ödenmesi için vade öngörülmemişse sermaye borcunu ödemeyen ortak ancak bu çağrı sonucunda temerrüde düşmüş olur.
Şirket kuruluşlarında ve nakdi sermaye artışlarında ¼'ü ödenir, kalan tutarın ise 24 ayda ödenmesi gerekir. 24 ay içinde kalan tutar ödenmez ise yaptırımı yoktur. Bir sonraki sermaye artışından önce ya da hisse senedi basımından önce ödenmemiş kısmın kapatılması ve şirket hesabına ödenmesi gerekir.
Taahhüt edilen sermaye ne zaman ödenir? Anonim şirketler için kuruluş sırasında nakit sermayenin ¼'ü, sonraki 24 ayda ise kalan tutar ödenmelidir. Sermaye artışlarında nakit arttrılan bölümün çeyreği tescilden önce ödenir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 332 uyarınca anonim şirketler asgari ellibin TL ile kurulmakta olup; TTK m. 344 uyarınca anonim şirketlerde, nakden taahhüt edilen payların en az yüzde 25'inin tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen 24 ay içinde ödenmesi gerekir.
Limited şirketlerde nakdi sermaye payları şirketin kuruluşunu takip eden yirmi dört ay içinde ödenebile- cektir. Değişiklik, sadece nakdi sermaye taahhüdü ile kurulan limited şirketlerin, sermaye şirketi olma özelliği ile bağdaşmayacak şekilde, yirmi dört ay süresince sermayesiz kalabilmesine neden olmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Şirket kapatmak ne kadar sürer? Limited şirket kaç yılda kapanır? Tasfiyeli ya da tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri 1 yıl sürer. Şirketler tasfiye kararının ardından sadece şirket kapatma işlemleri için 1 yıl daha varlıklarını devam ettirebilirler.
1 Ekim 2024 tarihine kadar, anonim şirketler en az 50.000 TL, limited şirketler de en az 10.000 TL ile kurulmaya devam edeceğinden; yeni sermaye tutarlarına intibak için mevcut anonim ve limited şirketlere en az 2 sene süre tanınacağını düşünmekteyiz.
Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür.
Temel ilke, nama yazılı payların serbestçe devredilmesidir. Bu durumun tek istinası TTK m.491'de düzenlenmiştir. Bu hükme göre; bedeli tamamen ödenmemiş paylar, ancak şirket onayıyla devredilebilir. Esas sözleşmede düzenlenmemiş olsa dahi, bu kanuni sınırlama geçerlidir.
Şirket sözleşmesi ile şirkete konulması taahhüt edilen sermaye ödenmezse, taahhüt eden ortak şirkete karşı borçlu, şirket ise alacaklı olacaktır. Bu halde şirketin paydaşa karşı yaptırım gücü bulunmaktadır. Şirket, mütemerrit ortağa karşı, ödenmeyen pay değeri için icra takibi yapabilir, alacak davası açabilir.
5-) Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu payının Oda veznesine yatırılması gerekmektedir. 6-) Nakden taahhüt edilen şirket sermayesi şirketin tescilini izleyen yirmidört ay içerisinde ödenebilir. Şirket sermayesinin tamamının yahut bir kısmının ödenmesi halinde ödemeye ilişkin banka mektubu ibraz edilmelidir.
Şirkete ayni sermaye olarak; üzerlerinde sınırlı ayni bir hak,haciz veya tedbir bulunmayan; nakden değerlendirilebilen vedevrolunabilen fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar ve adlar da dâhil, malvarlığı unsurları konulabilecektir.
Asgari sermaye tutarı 50.000 Türk Lirasıdır. (Kayıtlı sermaye sistemini1 kabul eden halka açık olmayan anonim şirketler açısından başlangıç sermayesi ise en az 100.000 Türk Lirası olabilir.) Nakdi olarak taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az dörtte birinin tescilden önce ödenmesi zorunludur.
Tekdüzen hesap planında yer alan 501 kodlu Ödenmemiş Sermaye Hesabı, aktif nitelikli pasif düzenleyici bir hesaptır.
501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI (-)
Hesabın kalanı ortakların sermayeye olan borçlarıdır. 501 Ödenmemiş Sermaye Hesabının İşleyişi: Taahhüd edilen sermaye tutarı 500 Sermaye Hesabı alacağına karşılık bu hesaba borç kaydedilir, ödenen tutarlar bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Bu sebepten dolayı şirket ana sermayesinin korunması esastır ve hissedarlar tarafından ödenen sermaye paylarının geri ödenmesi şirket ana sermayesinin korunması amacıyla kural olarak yasaklanmıştır. TTK 405. maddesinin 2. fıkrasına göre “pay sahipleri sermaye olarak şirkete verdiklerini geri isteyemezler”.
TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir. Daha açık anlatımla, işletmenin halihazırda mevcut borçlarından artık asli sorumlu kişi işletmeyi devralan yeni sahibidir.
Limited şirketlerde kuruluş sermayesi ise asgari 10.000,00-TL'dir. Anonim şirketlerde itibari (beher) değeri 1 kuruş olan pay olabilecekken limited şirketlerde Her bir payın itibari değeri en az 25,00-TL olmalıdır.
Limited şirket hisse devir işlemleri yazılı şekilde ve noter tarafından onaylanarak yapılır. Buna göre limited şirkette hissesi olan kişi söz konusu hisseleri devretmek istediği zaman hisse devir sözleşmesi hazırlanı ve taraflarca imzalanır, imzalanan bu sözleşmenin ayrıca noter tarafından onaylanması gerekir.
Limited şirket kuruluşunda belirlenen (taahhüt edilen) sermaye için ödeme zorunluluğu yoktur ama anonim şirket kuruluşunda belirlenen sermayenin, şirket kuruluşundan önce ¼'ünün bankaya yatırılması zorunludur.
Esas sözleşmede nakdi sermaye taahhütlerine ilişkin vade ve taksitler açık bir şekilde belirtilmişse vadenin gelmesiyle birlikte bakiye sermaye borcunun ödenmesi gereken kısmı kendiliğinden muaccel hale gelir. TTK m 344/1'de nakdi sermaye taahhütlerinin en geç yirmi dört ay içerisinde ödenmesi gerektiği düzenlenmiştir.
Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; ödenmiş sermaye, firmaların taahhüt ettikleri miktarın tamamını ya da bir kısmını nakden ödemeleri şeklinde tanımlanır. Bu demektir ki; söz konusu firmanın esas sermayesinden ödenmemiş sermaye çıkarıldığında, ödenmiş sermayeye ulaşılır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Limited şirketler ve anonim şirketler kanun ve şirket ana sözleşmesinde yazılı hallerin meydana gelmesi veya ortaklar kurulu kararı ile sona erer. Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri