Şirkete ayni sermaye olarak; üzerlerinde sınırlı ayni bir hak,haciz veya tedbir bulunmayan; nakden değerlendirilebilen vedevrolunabilen fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar ve adlar da dâhil, malvarlığı unsurları konulabilecektir.
Hizmet edimleri, kişisel emek, ticarî itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz.
Şu sonucu çıkarabiliriz ki bu madde sınırlama amaçlı değildir ve devredilebilen ve nakden değerlenebilen her türlü değer sermaye olarak konulabilir. Sermaye şirketlerine nakdi ve ayni sermaye konulabilir. Nakdi sermaye, nakit paranın sermaye olarak konulmasıdır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirket olarak tanımlanan anonim şirketlere nakit ve gayri nakit unsurlar sermaye olarak konabilir.
DİKKAT: Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 93.maddesi gereği, Genel kurul kararı 30 gün içinde ticaret sicilin de tescil için başvurulması gerekmektedir. Payların nakdi bedelleri tamamen ödenmediği sürece sermaye taahhüdü yoluyla (nakit) arttırım yapılamaz.
İlgili 45 soru bulundu
Şirketlerin sermaye artırımının en önemli sebebi kaynak bulma ihtiyacının ortaya çıkması, vergi avantajları ya da hisse senedi değerlerinin yükseltilmesinin istenmesidir. Şirket ortakları aldıkları karar doğrultusunda sermaye artırımına gidebileceklerdir.
Esas sermaye sisteminde artırım, genel kurul kararı ile yapılır. Kayıtlı sermaye sistemine tabi olması halindeyse, yönetim kurulu kararı ile sermaye artırılır. Dolayısıyla, anonim şirketin sermayesini artırabilmek için genel kurul veya yönetim kurulu kararı alınması gerekir.
Ekonomide sermaye, değeri olan ve işe gelir getiren herhangi bir maddi miktar anlamına gelir. Örneğin bir balıkçı için balıkçı teknesi sermayedir. Coca Cola'nın gizli formülü sermayedir. McDonalds'ın palyaçosu ticari markası olması ve kendisi ile özdeşleşmiş olması nedeniyle sermayesidir.
Sermaye artırımı, esas sermaye sisteminde genel kurul kararıyla, kayıtlı sermaye sisteminde ise yönetim kurulu kararıyla yapılmaktadır (TTK m. 456/2).
Sermaye çeşitleri; işletme sermayesi, öz sermaye, borç sermayesi ve özel sermaye olmak üzere dört ana başlıkta incelenmektedir. Öz sermaye: Öz sermaye, bir şirketin toplam varlıkları ile toplam borçları arasındaki fark olarak ifade edilmektedir.
Ticaret şirketleri bakımından muaccel veya müeccel her türlü alacak şirkete sermaye olarak getirilebilirken anonim şirketlerde sadece “vadesi gelmiş alacakla- rın” sermaye olarak taahhüt edilmesi mümkündür.
Kısaca tanımlayacak olursak sermaye; bir şirketin harcamalarını karşılamak için ortakların koydukları para veya paraya çevrilebilecek malların tamamıdır. Sermaye, şirketin ortaklık (hissedar) yapısını gösterir.
Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak; para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar, fikri mülkiyet hakları, taşınırlar ve her çeşit taşınmaz, taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları, kişisel emek, ticari itibar, ticari işletmeler, haklı olarak kullanılan ...
Ortaklar şirketten tahsil edilemeyen kamu borçlarından dolayı sermaye payları oranında sorumludur Limited şirketin esas sermayesi en az 10.000 Türk Lirasıdır. Nakdi olarak getirilen sermayenin tamamının şirketin tescilinden sonraki 24 ay içinde ödenmesi mümkündür.
Limited şirketler, bankacılık ve sigortacılık dışında her türlü faaliyette bulunabilirler. Ortaklığın devri, anonim şirketlere göre daha zordur; pay devrinin noter huzurunda gerçekleştirilmesi, ticaret sicilinde tescili ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmesi zorunludur.
Birçok finansal sistemde sermaye şirket türlerine ve muhasebesel yapılarına göre farklılık göstermektedir. Bunlardan en çok bilineni ve kullanılanı; döner sermaye ve ödenmiş sermayedir. Bunların yanı sıra fiziksel ve doğal sermayedir.
Sermaye hesabı, makroekonomide ödemeler dengesinin ögelerinden biridir. Ulusal varlıklarda yaşanan değişimleri ifade eder. Sermaye hesabındaki fazlalık, ülkeye para girişi olduğu anlamına gelirken hesabın açık vermesi ülkeden para çıktığını gösterir ve halkın yabancı ülkelerde varlık edindiği izlenimi verir.
Sermaye şirketleri, temeli sermayeden oluşan ve sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu bir şirket türüdür. Anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere sermaye şirketi olarak değerlendirilen üç şirket türü bulunuyor.
Başkalarından alınan çekler, banka hesabındaki paralar, senetler, emtialar, halihazırda üretilmiş ürünler ve paraya dönüştürülebilecek her türlü kaynak varlık yani sermaye olarak kabul görür.
Firmaların sermaye yapısı, temelde borç ve öz sermaye olarak ikiye ayrılır. Öz sermaye, firma sahiplerinin firmaya koydukları değerleri ifade eder. Borç sermaye ise, firmaya dışarıdan sağlanan kısa, orta ve uzun vadeli kaynaklardan oluşur.
Bir şirket finansal durumu, hedefleri ve piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak sermaye artırımını iki şekilde yapabilir: Bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı. Sermaye artırımının nasıl yapılacağına karar verilme aşamasında ise yine dikkat edilmesi gereken bazı faktörler var.
Şirketin ödenmiş sermayesinin artırılması esnasında oluşturulan yeni hisse senetleri belirli bir fiyat karşılığında yatırımcılara satılır. Bu satış sonucu elde edilen tutar kadar da şirketin kasasına para girişi sağlanmış olur.
Sermaye artırımı, bedelli ve bedelsiz olarak iki ayrı türe sahiptir. Öncelikle bedelli sermaye artırımı nedir sorusunu cevaplamak gerekir. Bedelli sermaye artırımı, kuruluşların dışsal kaynaklardan elde ettiği verime bağlı olarak bir bedel karşılığında hisse senedi dağıtmasına denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri