Limited Şirket Yönünden Memurlar limited şirketi ortağı olabilirler. Ancak memurlar ortağı olduğu limited şirketinin yönetim ve denetimde görev almazlar. Bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemezler.
Kooperatif şirket yönünden devlet memurlarının şirkete ortak olamayacağına yönelik olarak açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu sebeple devlet memurları, anonim ve limited şirket ortağı olabileceği gibi kooperatif şirket ortağı da olabilirler.
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarım gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
İlgili maddede, memurun ticaret yapması durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği düzenlenmiştir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28. maddesi “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz,” der. Ticari taksi sahipleri esnaf statüsünde olduğu için vergi mükellefiyeti gerektirecek esnaflık faaliyetin de bulunamazsınız.
İlgili 15 soru bulundu
Elbette (güvenceli) memuriyet rejiminin kuralları ve yasakları da vardır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlığını taşır. Maddeye göre memur; Tacir veya esnaf olamaz.
Buna göre kural olarak ihbar ve şikayetlerin yapılabileceği merciler, savcılık veya kolluktur. Ayrıca valilik, kaymakamlık, mahkeme, elçilik ve konsolosluklara da konusu ceza mevzuatı kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikayette bulunulabilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
Devlet memurları, Devlet Memurları Kanunu'na göre, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz. Ticaret ve sanayi alanlarında görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak ya da komandit şirketlerde, komandite ortak olamazlar.
a. Ticaret yapmak ve Devlet memuruna yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın yaptırımı 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinin (D) bendinde kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası olarak belirlenmiştir.
Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Çünkü memur ve zabıta gibi görevli kişilere bu belgeler gösterilmezse esnaf muafiyet belgesi iptal olunur.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Bu hükümler çerçevesinde, ETTK'da olduğu gibi TTK'ya göre de anonim ve limited şirketler, kanun tarafından yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. TTK, bu hususta herhangi bir sınırlama getirmemekte, “kanunen yasak olmama” kuralını devam ettirmektedir.
Limited şirketlerde en az bir ortağın müdür olması şartıyla ortaklar haricinde birden fazla müdür tayin edilebilir. Limited şirket yönetiminin nasıl oluşacağı ve şirketin temsilinin şirket sözleşmesiyle düzenlenmesi şarttır. En az bir ortağın, şirketi temsil ve yetkisinin bulunması gerekir.
MEMURUN KAZANÇ GETİRİCİ FAALİYETİ YASAK MIDIR? 657 sayılı Kanun md. 125/D-h, memurun ticaret yapması yanında Devlet memurlarının yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını da yasaklamıştır.
Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir.
Anılan hükümler uyarınca devlet memurları gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaları ve bunun karşılığında telif hakkı olarak alarak gelir elde etmelerine yasal bir engel bulunmamaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açılmalar uyarınca; Anayasanın 33 üncü maddesi, 5253 sayılı Dernekler Kanununu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümleri uyarınca Devlet memurlarının dernek ve vakıf kurmaları ile bunlara üye olması ve vakıf ve dernek yönetim kurullarında görev almalarının mümkün bulunmaktadır.
Sonuç ve Değerlendirme: Devlet memurunun ticari taksi işletmesi mevzuata göre yasak kapsamında olup, disiplin cezasını gerektiren bir fiildir.
BİMER veya CİMER'e Başvuran Memura Disiplin Cezası Verilemeyeceğine Dair Danıştay Kararı Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konu net bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda memurların tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamayacağı belirtilmiştir. Kısacası ticari ve sanayi kurumlarında görev alamazlar sonucu çıkarılmaktadır. Bu yasaklardan birkaçı ofis ve büro açamayacakları yönündedir.
Türkiye'de devlet dairelerinde çalışan 3 milyondan fazla kamu görevlisinin bir kısmı ek iş yapıyor ya da yapmak istiyor. Bu konuda sınırlamalar olsa da memurların ek iş yapmaları mümkün. Memurların ve diğer görevlilerin başka işlerde de çalışmalarıyla ilgili olarak çerçeveyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çiziyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri