Limon çekirdeğinin çimlenmesi için nemli bir ortama ihtiyaç duyulur. Bunun için yapay bir nemli alan oluşturulur. Bir kağıt havluya sprey şişe ile su sıkılır ve ıslak olan bölgede çekirdekler saklanır. Kağıt havluyu kapatıp yeniden üzerine su sprey ile sıkılır.
Eğer ki üretilen limon fidanı, çelikle yöntemi yani aşı olan bir limon fidanının sürgünlerinden köklendirme yöntemi ile elde edildiyse meyve vermesi normaldir fakat tohumdan üretildi ise karşımızda 2 durum çıkabilir.Tohumdan oluşan meyve eğer farklı bir narenciye çeşidi ile döllenmediyse limon meyvesini verecektir.
Yöredeki yağış ve sıcaklık oranlarına bağlı olarak tam zaman değişebilmekle beraber genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde limon ağacı meyve vermektedir. Evlerde ve saksılarda yetiştirilen limonlar ise fidana bağlı olarak yaklaşık 1 sene içinde meyve vermeye başlar.
Filizlenmiş çekirdekler kök aşağıda yapraklar yukarıda olacak şekilde bir saksı içerisine alınmalıdır. Filizler saksıya ekilirken çok derine ekilmemesine dikkat etmek gerekmektedir. Limon çekirdeği yaklaşık 3 ya da 4 hafta içerisinde büyümeye başlar. Limon çekirdeği hızlı büyüyen bir tohumdur.
İlkbahar ve yaz ayları ekim – dikim için uygundur.
İlgili 26 soru bulundu
Tohumu kendi çekirdeği olan limon, son yıllarda fideden yetiştirilmektedir. Çekirdeğin filizlenmesi ve büyümesi için sabredemeyenler, limon fidesi alıp bakımını yapmaktadır.
Sarı sarı renkleri ve beyaz çiçekleriyle evinize görsel bir şölen oluşturacak olan limon ağacı saksıda da pratik bir şekilde bakılabiliyor. İster çekirdekten isterseniz de fide olarak ekebilirsiniz.
Filizlenen bu çekirdekleri yarısını kesip toprakla doldurduğunuz pet şişelerin içine ikişer ikişer yerleştirin. Toprağı koymadan önce şişelerin tabanında küçük delikler açmayı unutmayın ve çekirdekleri tamamen toprağa gömmeyin. Sadece filizlenen kısımları toprağa gömülecek şekilde toprağın üstünde bırakın.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Genel olarak limon ağacı limon fidanına bağlı olarak 1 ya da 2 yıl içerisinde meyve verir. Tabii burada önemli olan limon ağacının almış olduğu sıcaklık ve konumdur.
Limon Ağacı Kaç Yılda Büyür? Meyve vermeye başladıktan sonra her yıl düzenli olarak meyve veren limon ağacı 7 yaşında yetişkin bir limon olur.
Yılın belirli zamanlarında çiçek açarak meyve verir.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Limon ağacı çiçeklenme süresi genelde ilk bahar aylarında olmaktadır. Limon çiçeği rengi beyaz , mor beyaz renklidir.Bazı limon çeşitlerinde ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı haziran ayından 2. çiçeğini açmaktadır.
Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez. Bu yüzden bitkinin bulunduğu yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir ortamda limon ağacını yetiştirebilirsiniz.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Limon Ağacı Yaprak Döker mi? Esasında limon ağacı yapraklarını sadece hastalık halinde ya da ağır kış şartlarında soğuk sebebiyle dökebilir. Bunun gibi yaprak sararması ya da kıvrılması hastalık belirtisi olabilir.
Limon Ağacının Ömrü Ne Kadardır? Bir limon ağacının ortalama ömrü 45 seneden daha fazladır. Doğru bakım ve bitkiyi korunma önlemleri ile güçlü canlılığa sahip olabilir. Bu şekilde bakılan bir ağaç 85 seneden daha fazla yaşayabilir.
Tohumları bir kâğıt havlu üzerine alın ve üzerini de kâğıt havluyla kapayın. Fısfıs yardımıyla peçeteyi nemlendirin ve bir buzdolabı poşetinin içerisine hava almayacak şekilde koyun. Mümkün olduğunca sıcak bir ortamda tohumların filizlenmesini bekleyin. Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
Sık sık kontrol edin. Toprak tamamen kurumasın ancak çok da ıslak olmasın. Çok sıcak ve nem limon çekirdeğini çürütebilir. 2-3 hafta sonra limon çekirdeklerinin filizlendiğini göreceksiniz.
Canlılık oranı yüksek olan tohumlar, tohum yastıklarına ekilerek hazırlanıyor. 27-32 derece çimlenme sıcaklığında, 7-14 gün içinde çimlenmeye başlayan tohumlar, 15-20 günde toprak yüzeyine çıkıyor.
Limon ağacı, yaz aylarında sıcak ister. Kış aylarında ise bulunduğu ortamın sıcaklığı en az 10 derece olmalıdır. Oda sıcaklığında da yaşamına devam eder. Ancak biraz serinlik limon ağacı için iyi olur.
Limon Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Limon ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Evet, limon ağacı güneşli bir ortamda yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Güneşin doğrudan temasının olduğu balkonlar en uygun ortam olacaktır. Doğal ortamında yetişen limon ağacı, Türkiye'de çok sıcak iklimlerin olduğu bölgelerde rahatlıkla yetişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri