Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
limon - Nişanyan Sözlük. Arapça līmū(n) ليمون veya laymū(n) ليمو “turunçgillerden maruf meyve” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe aynı anlama gelen nimbū निम्बू sözcüğünden alıntıdır.
Büyük ünlü uyumuna aykırı olan Türkçe kelimeler de vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman vb. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz: ahenk, badem, ceylan, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, nişasta, otomatik, pehlivan, selam, tiyatro, viraj, ziyaret vb.
Limon (Citrus limon) aslında Akdeniz Havzası ve Ortadoğu'da oluşmuş bir türdür. Çok eski tarihlerde oluşmuş bir göz mutasyonu yada tesadüf çöğüründen ortaya çıkmış olduğu kabul edilmektedir. Limon genellikle kuzey ve güney yarıkürenin subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilen bir türdür.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
İlgili 23 soru bulundu
pancar - Nişanyan Sözlük. Ermenice pançar բանջար “yaprak, özellikle pancar yaprağı” sözcüğünden alıntıdır.
1- Pazar: Farsça'daki "bazar"'dan (yiyecek, öteberi satılan yer, pazar) geliyor. Büyük olasılıkla "pazar yerinin kurulduğu gün" anlamında adını almış.
Limon Turunçgil limon öncelikle Kuzeydoğu Hindistan, Güney Asya' ya özgü çiçekli bitki Rutaceae ailesinden küçük yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Ağacın elipsoidal sarı meyvesi dünya çapında mutfak ve mutfak dışı amaçlarla, özellikle hem mutfak hem de temizlik kullanımları olan meyve suyu için kullanılır.
” LİMONUN BAŞKENTİ ” olmayı çoktan hak etti erdemli. Akdeniz'in incisi, Mersin'in göz bebeği, Çiftçimizin vazgeçilmezi olan Erdemli, Limonun %65′ini üreterek Başkent olmayı hak etmiştir. Limonun Başkenti Erdemli'dir.
Limonata (Osmanlıca: آب ليمو (âb-ı limon)), limon suyu, şeker ve sudan yapılan bir içecektir. Limonata dünyanın hemen hemen her ülkesinde yapılır ve içilir.
Ceza Arapça kökenli bir kelimedir.
Ömür ismi, Türkçe kökenli bir isimdir. Bu isim, genellikle kişinin hayatının bereketli ve uzun olması dileğiyle verilir.
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Şeftali Farsça kökenli bir sözcüktür.
AT'de lumû sözcüğü de limon anlamına gelir.
Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür.
Aslında Dünya da limon ağacının anavatanı Hindistan'dır. Fakat ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Limon ağacı, bu bölgenin her yerinde yetişmektedir. Ayrıca limonun en fazla ve en verimli üretildiği iller Mersin ile Hatay olmaktadır.
Ülkemiz limon üretiminde ilk 5 sırayı Mersin, Adana, Muğla, Antalya ve Hatay illeri almaktadır. Ülkemiz 2019 yılı limon üretiminin yüzde 52,68'i Mersin, yüzde 29,87'sini Adana, yüzde 7,23'ü Muğla, yüzde 5,37'si Antalya, yüzde 4,53'ü Hatay ve yüzde 0,32'si ise diğer illerden gerçekleşmektedir.
Limon salatalarda, zeytinyağlılarda sıkça kullanılan pek çok faydası bulunan sarı meyvedir. Çengel, kare, resimli bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan sorulardan bir tanesi olan limon kelimesinin diğer adı şunlardır: Cıcık, sulu zırtlak. Bu kelimeleri bulmacanın gidişatına göre yazabilirsiniz.
Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde immün sistemini (bağışıklık sistemi) destekleyerek cilt sağlığını korurken aynı zamanda bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Çok güçlü bir antibakteriyal olan pektin lifi içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Limon ağaçları ısının sıfır derecenin altına düşmediği bölgelerde yetişir. Eksi 9 derecenin altında limon ağaçları kurur. Buna karşın aslında sıcak iklimleri de çok fazla sevmez. Limon ağaçları ideal olarak Akdeniz ikliminde yetişir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
Eski Türkçe kızġıl veya kızıl “kızıl, kan rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *kızıġ biçiminden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri