Boğaz ağrısı durumunda, vücudunuzu nemli tutmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Su, bitki çayı veya sıcak suyla yapılmış limonlu ballı içecekler gibi sıvılar tüketerek boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz ağrısına neden olan bakteri ve virüsleri öldürmek için etkili bir yoldur.
-Bal ve limon kullanın. Bal ve limonu karıştırarak çok sıcak bir bardak suyun içine ekleyin. Bal boğazınızı kaplar ve yumuşatır, limon da balgamın azaltılmasına yardım eder.
Bağırsak dostu olan bal ve limon karışımı sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar. İçindeki bal sayesinde tatlı ihtiyacını karşılar ve aynı zamanda vücuda enerji de verir. Diyet listelerinde sıkça rastlanan ballı limon karışımı her sabaha tüketilebilir.
Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırmanız ve bu çözeltiyle günde birkaç kez gargara yapmanız önerilir. Son olarak bal, limon, özellikle boğaz ağrısına iyi gelen naneli pastiller kullanarak ağrıyı hafifletebilir ya da geçirebilirsiniz.
Özellikle limonlu, ballı ve karbonatlı su, elma sirkesiyle gargara, bitki çayları boğaz ağrısına iyi gelmekte ve boğaz ağrısının geçmesini sağlamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Boğaz ağrısına neden olan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Limonlu su içmek, boğazda tahrişe ve ağrıya neden olan şişliği azaltabilir. Limonlu suyun antibakteriyel ve antiviral özellikleri vardır. Limonlu su içmek, boğazdaki bakteri ve virüslerin öldürülmesine yardımcı olabilir.
Ihlamur, adaçayı, ekinezya, zencefil boğaz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen şeyler arasında; tavuk suyu çorbası, ballı limonlu karabiberli ılık su, zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, ekinezya bulunmaktadır. Bunları içerek boğaz enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Yarım taze limonun suyuna bir çay kaşığı organik bal ekleyin. Kaynattığınız bir kupa suya ilk sıcağının geçmesini bekledikten sonra limonlu ballı karışımı ekleyin. Limon içmek için fazla ekşiyle çeyrek limon da sıkabilirsiniz. Bu karışımı her sabah aç karna içmenin en az 9 faydası var.
Balın sıcak içeçeklere katılarak tüketiminde temasın bir sakınca yoktur. Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır.
Balın hastalık ve enfeksiyonlara neden olan birçok mikroorganizmanın gelişimine engel olabilme özelliği içeriğindeki şeker ve lizozim enzimi ile oluşan antibakteriyel fonksiyonu sayesindedir.
Siyah turp ve bal karışımı da en çok kullanılan alternatif yöntemlerden biridir. Boğaz ağrısına ve tahrişe iyi geldiği bilinmektedir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır.
İltihabı ve tahrişi önlemeye destek olur: Vücudunuzda iltihaplanmalar oluyor ve bu durum size acı veriyorsa kesinlikle limon suyu içmelisiniz. Limon suyu iltihabı yok eder ve tahriş olmuş bölgelerinizi yatıştırır.
Günay, limonlu su, ada çayı, yeşil çay, karanfil çayı ve ekinezya çayının boğazdaki tahrişin geçmesine yardımcı olacağını belirterek, "Aileler, evde çocuklarının istirahat etmesini ve bol sıvı tüketmesini sağlayabilir. Bu; iltihabın iyileşmesine yardımcı olur.
Balın boğazı yumuşatma özelliğinden, limonun antibakteriyel özelliğinin yanı sıra içindeki C vitamininden ve toz zencefilin balgam söktürücü özelliğinden faydalanabilirsiniz. Birkaç kaşık bal ile yarım limonun suyunu, bir çay kaşığı toz zencefille karıştırıp, buna az miktarda ılık su ekleyin.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaşık bala bir tutam karabiber ekleyip üzerine birkaç damla limon sıkarak tüketin (ancak 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir). Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar.
Annelerimiz hastalanınca ilaç niyetine hani şöyle bir bardak sıcak süt ve bal içirir ya, meğer bu yanlışmış. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, “Süt, laktik asit içerdiği için gribe iyi gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri