Doğal bir antibiyotik olan limon yükse oranda C vitamini kalsiyum, magnezyum, potasyum, bakır, folik asit ve lif içerir. Faydaları saymakla bitmeyen limon en çok sofralarda kullanılır. Yüzyıllardan günümüze kadar düzenli olarak kullanılan limon hem içi hem de kabuğu ile önemli faydalar getirmektedir.
Limonlu su tüketmek şekerli ve gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Limonlu su içmenin faydaları bununla da bitmez. Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar.
Birçok meyvenin olduğu gibi limonun da kabuğu genelde kullanılmaz ve ziyan edilir. Ancak limonun kabuğu da en az kendisi kadar faydalıdır. Limon kabuğu, limonun kendisinden daha fazla C vitamini içermesinin yanında kalsiyum, potasyum ve yüksek oranda lif içerir.
Limon meyvesi genellikle suyu sıkılarak tüketiliyor. Limon suyu salatalara, çorbalara veya sebze yemeklerine ilave edilebiliyor. Ayrıca tek başına limonata olarak da tüketilebiliyor. Meyvenin geriye kalan etli kısımları ve kabukları ise yine mutfakta, ancak özellikle fırıncılık alanında kullanılıyor.
Birçok farklı şekilde tüketilebilen limon dilimlenerek yenebilir, suyu sıkılarak içilebilir veya limonata yapılabilir, yiyeceklere garnitür olarak eklenebilir, kabuğundan şekerleme yapılabilir, ya da suyu ve kabuğu yemek yaparken kullanılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde immün sistemini (bağışıklık sistemi) destekleyerek cilt sağlığını korurken aynı zamanda bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Çok güçlü bir antibakteriyal olan pektin lifi içerir. Bu sayede sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
C vitamini deposu olan limonun faydasını duyanlar günlük olarak fazla miktarda limon tüketmek isteyebilirler. Fakat her şeyin fazlası zarar olduğu için limonun da fazlası zarar olabilir. Günde 1 adet limon tüketmek insan sağlığı açısından yeterli olmaktadır.
Süzüp ılık olarak için. Ya da sıcak suya birkaç damla limon suyu damlatıp 1 çay kaşığı şeker ile tatlandırın ve 1 hafta boyunca her gün 1-2 bardak sıcak olarak için. Limon dilimleri mide bulantısına karşı doğal bir ilaçtır: Mide bulantısından şikayetçiyseniz 3-4 limonu dilimleyip çaydanlığa alın.
- C vitamini kaynağı olmasıyla antioksidan etkisi yaratır. - Kanı temizler ve kan basıncını dengeler. - Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeler içerir ve salgılar.
Teknik olarak C vitamininin kısa sürede bozunduğu sıcaklık 190°C civarında ama bunun altındaki sıcaklıklarda da ölçülebilir bir bozunma yaşanabiliyor.
Sık olmamakla beraber anemili hastalarda toprak, kil, kahve telvesi, limon kabuğu, kağıt gibi yenmemesi gereken gıdalara karşı aşırı bir yeme isteği görülebilmektedir. Anemi bir hastalık olmayıp, bir başka hastalık veya durumun sonucudur.
Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur. Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir.
Tükürük bezlerindeki bakterileri azaltarak ağız kokusunu önleyen limon kabuğu; içerdiği asit boğazda balgam etkisi ile virüs ve bakteriyi atar. Limon kabuğu kan damarlarını genişleterek rahatlatır ve iltihaba karşı savaşır. Bu sayede diz ve eklem ağrılarını yok eder.
BİR AY BOYUNCA LİMONLU SU İÇMEK
Kanamalara ve ateşe iyi geliyor. Birçok kötü hastalıkla mücadele eden limon suyu ayrıca vücutta birikin yağları kısa süre içerisinde atmanıza yardımcı olacak. Limon suyu, ödem oluşumunu engeller. Kaygı ve unutkanlığı azaltma etkisi vardır.
İç kanamalara engel olan limonu, burun kanamasını durdurmak için de kullanabilirsiniz. Bir pamuğa sıkacağınız birkaç damla limon ile burnunuza yapacağınız baskı sonucunda kanamayı durdurabilirsiniz. 7. KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUR Limon, yapısı ve içeriği nedeniyle düzenli kullanımında kilo vermenize yardımcı olur.
Klorokin, sıtma mağdurlarını tedavi etmek için kullanılır ve limon suyu etkinliğini azaltır. Doktorlar sıtma hastalarının tedavi süresince ve iyileşme döneminde limon suyu tüketmemelerini önermektedir. Turunçgiller bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Reaksiyonlar migren ve cilt alerjisini içerebilir.
10. Limonlu su kanı temizler. Limonlu su kanı, kan damarlarını ve atardamarları temizler.
Turunçgillerden, sıcak ve ılıman iklimlerde bahçelerde yetiştirilen, boyu 3–5 metre, yaz kış yaprak dökmeyen, güzel kokulu ak çiçekler açan limon C vitamini, B6 vitamini, A vitamini, E vitamini, folat, niasin, tiamin, riboflavin, pantotenik asit gibi vitaminler içerir.
Gece limonlu su içmek, geceleri daha az tuvalet ihtiyacınızın olması demektir. Bu nedenle, yatmadan önce limonlu su içtiğinizde günde 6 ya da 8 saat kesintisiz uyku uyuyabilirsiniz. Bunun için yatmadan önce bir ya da iki bardak limonlu su içmeyi mutlaka deneyin.
12) Kalp Hastalıklarını Engeller
Kalbe giden damarların rahatlamasına büyük destek olan limonlu su, kan dolaşımını dengelediği için kalp hastalıklarının düşmanıdır. Kalbin en iyi şekilde korunması için içilen limonlu su, kalp krizini önlemektedir. Kan pıhtılaşmasını engelleyerek sizi koruyacaktır.
Limon çekirdeğinin de tüketilebilir olduğu bilinmektedir. Yani limon çekirdeği çeşitli formlar ve yardımcılar ile tüketilebilir. Tabi ki de faydaları en az limonun kendisi kadar vardır. Fakat farkları da limonun kendisi ile çekirdeği arasında olması çok doğaldır.
Limon suyu sindirime, detoksifikasyona yardımcı olur ve C vitamini bakımından oldukça zengindir, bu da harika bir antioksidan olduğunu gösterir. Bu yüzden etkili bir sindirim sisteminde ve bağırsakların arındırılmasında önemli bir rol oynar.
Limonun genellikle olgunlaşma zamanı sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasındadır. Limonlarda hasat dönemi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Limonun sonbaharda başlayıp ilkbahar döneminde sona eren bir olgunlaşma süreci bulunmaktadır. Bu sebeple ilkbahar aylarında limon toplanabilir.
- Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken ödem ve yağları kısa sürede atmanıza yardımcı olur. Boğaz, yemek borusu ve mideye kadar temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri