Bacaklarda kolayca morarma ve cilde bastırmakla orta-ağır derecede ağrı olur. Cilde dokunulduğunda küçük yumrular şeklinde (noduler) düzensizlik hissedilir. Hastalarda kendiliğinden bacak ağrısı da vardır. Gün içinde uzun süre ayakta kalmakla bacaklarda ödem, ağırlık hissi, yorgunluk ve rahatsızlık hissi olur.
Lipödem çimdikleme testini kendiniz yapmak için, etkilenen bölgenin (genellikle uyluklar veya alt bacaklar) derisini ve altta yatan dokusunu hafifçe çimdikleyin. Amaç, dokunun nasıl hissettirdiğini değerlendirmektir. Lipödem genellikle etkilenen bölgelerin dokusunu ve esnekliğini değiştirir.
Lipödem Nasıl Teşhis Edilir? Lipödem teşhisi için fiziki muayenenin ardından kişinin tıbbi geçmişine bakılır. Ağrılı olarak oluşan yağ birikintileri, sıradan vücut yağından farklı olarak ortaya çıkar. Her iki bacak etkilenebileceği gibi tek bir bacak da etkilenebilir.
Lipödem tanısı için özel bir kan testi ya da röntgen tomografi gibi herhangi bir görüntüleme yöntemi yoktur. Bu hastalık çoğu hekimin neredeyse hiçbir fikri olmadığı bir durumdur.
Lipödem tanısı tamamen bu konuda uzman ve deneyimli bir plastik cerrahın fizik muayenesi ile koyulmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Lipödem sporla geçer mi? Lipödem tedavisinde spor önemli bir yer alır. Ancak bu hastalar bacak bölgesinde kalınlık ve şişliklerden dolayı spor yapmakta zorlanmaktadırlar. Bu hastalık bir bağ doku hastalığı olduğu için diyet ve egzersizle bacaklarda kalınlaşma ve şişlikler genelde istenilen düzeyde azalmaz.
Lipödem erken tanı ve tedavisi çok önemlidir, aksi takdirde lipödem kademeli olarak genişlemeye devam etmekte ve çok ilerlediğinde hastaları yatağa bağımlı hale getirmektedir. Şişliklerin cilt kıvrımları arasında bakteriyel ve mantar enfeksiyonları gelişebilmektedir.
Bazı gıdalar ve maddeler lipödem semptomlarını kötüleştirebilir. Yüksek şekerli yiyecekler, şekerli içecekler, işlenmiş ve kızartılmış yiyeceklerin yanı sıra yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve trans yağlar sınırlandırılmalı veya bunlardan kaçınılmalıdır.
Lipödemin bugün için ilaçla tedavisi mümkün değildir. Lipödemin hormonal bir bozukluktan kaynaklandığı tespit edilirse, bu bozukluğun ilaçla tedavisi mümkün olabilir. Lenfödem tedavisinde uygulanan fizik tedavi yöntemleri, bandajlar ve bası giysileri lipödemde çok az etkilidir.
Lipödemli hastalar için önerilen egzersiz programı
Lipödemli hastalar için, düşük yoğunluklu kardiyo egzersizleri önerilir. Bu egzersizler, yavaş tempolu yürüyüş, bisiklet sürme veya yüzme gibi aktiviteleri içerebilir. Bu egzersizler, vücudu aşırı yormadan kan dolaşımını arttırır ve lenfatik akışı uyarır.
Lipödem 1. evrede cilt normal ve yumuşak, cilt altı yağ dokusunda artış bulunmaktadır. Lipödem 2. evrede cilt pürüzlü, dokunmakla inci tanesi büyüklüğünde yağ nodülleri ele gelmektedir. Lipödem 3. evrede büyük yağ kitleleri diz çevresi ve bacağın üst kısmında belirgin kıvrımlar ve şekil bozukluklarına neden olmuştur.
Konservatif tedaviler (KOMPLEKS DEKONJESTIF TERAPİ, KOMPRESYON GİYSİLERİ) ve yaşam tarzı değişiklikleri (SAĞLIKLI DİYET, EGZERSİZ) ile şişlik, ağırlık hissi ve ağrıda azalma sağlanarak yaşam kalitesi yükseltilebilir. Komplikasyonlar ve hastalığın ilerlemesi erken tanı ve tedavi ile azaltılabilir, hatta önlenebilir.
Lipödem; Bacak bölgesinde daha ağırlıklı şekilde görülen yağ depolanmasıdır. Hastalığın kronik ve ilerleyici olması daha ciddi boyutlarda sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur.
Lipödem için hangi bölüme gidilir? Lipödem hangi doktor bakar sorusuna karşılık tekbir branş yönlendirmesi yapılamaz. Vasküler cerrah (kalp ve damar cerrahisi), plastik cerrah, diyetisyen, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları bu hastalığın tanı ve tedavisinde rol oynar.
Lipödemde fiziksel aktivite ve egzersizler de önemlidir. Egzersizler baldır ve ayak kas pompalarını çalıştırarak; lenfatik drenajı artırmakta, dokularda ödemi ve obezite riskini azaltmaktadır. En uygun sporlar, yüzme, su içi egzersizler, yoga, pilates hızlı yürüme ve bisiklete binme olarak bildirilmiştir.
Lipödem ve Selülit: Temel Farklılıkları Anlamak
Lipödem ve selülit yan yana incelendiğinde, birkaç temel fark ortaya çıkar: Belirtiler: Lipödem ağrı, hassasiyet ve olağandışı yağ dağılımı ile karakterizedir. Buna karşılık, selülit genellikle ağrısızdır ve daha çok cilt dokusundaki değişikliklerle ilgilidir.
Lipödem hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi maalesef mevcut değildir. Ancak uzman bir doktor gözetiminde uygulanacak tedavi sayesinde hastalığın yıkıcı seyri durdurulabilir. Ve lenfödeme dönüşmesi önlenebilir. Tedavide birçok metot birlikte kullanılabilir.
Öyle ki Lipödem masajlarının yapılması ile birlikte vücuttaki tüm şişkinlik ve ödem oluşumlarının da kolayca ortadan kaldırılması sağlanmaya başlanmış olur. Sadece ödem ve şişkinlikle sınırlı kalmayarak vücutta meydana gelen selülit, varis gibi konularda da Lipödem masajı yapılır.
Lipödem hastaları, tavuk, balık, yumurta, mercimek ve fasulye gibi protein kaynaklarına ağırlık verebilirler. Lipödem hastalarının diyetlerinde lifli besinlere de yer vermeleri önemlidir. Lifli besinler, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler ve tokluk hissini artırır.
Tedavinin olmazsa olmazıdır. Akut durumlarda bacak volümünü (hacmini) azaltmak amacıyla çoklu bandaj sistemi uygulanabilir. Bacak volümünün en aza indirilebildiği andan itibaren de Özel Lenfödem Kompresyon Çorapları mutlaka ve ömür boyu kullanılmalıdır.
Lipödem tedavisi, genellikle cerrahi ve konservatif yöntemleri içerir. Kompresyon giysileri, lenf drenaj masajı ve özel diyetler, semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Cerrahi seçenekler arasında ise yağ emme (liposuction) işlemi, hastalığın ilerlemesini durdurma ve estetik düzeltilmeyi bulunur.
Yağ Birikimi: Lipödemin ayırt edici özelliği kalça, uyluk ve baldır gibi bölgelerde anormal yağ birikmesidir. Bu yağ genellikle diyet ve egzersiz ile erimez. Ağrı ve Hassasiyet: Lipödem, genellikle derin, zonklayan bir ağrı olarak tanımlanan, etkilenen bölgelerde (bacak) ağrıya ve hassasiyete neden olabilir.
Lenfödem şüphesinde öncelikle hastada travma, enfeksiyon veya memeye cerrahi müdahale olup olmadığı araştırılır. Genellikle kol ve bacakta şişmelere yol açan lenfödem hastalığının net tanısı ultrason görüntülemesiyle konulabilir.
Lipödem genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve kadın zayıf ve aktif olduğu sürece fazla ilerleme göstermez.
Genetik: Lipödemin genetik kaynaklı olabileceğini bildiren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Lipödemli hastaların yaklaşık % 15'inde aile bireylerinde de lipödem öyküsü vardır. Hormonal: Hastalık özellikle ergenlik çağıyla birlikte başladığı için lipödemin cinsiyet hormonları ile ilgisi olduğu öne sürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri