Lirizm, edebiyatta bir şairin hislerini içinden geldiği gibi büyük bir coşkunlukla şiirine aktarmasıdır. Diğer sanat türlerinde de aynı anlamda sıkça kullanılır. Lirizm kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiş olan bir kelimedir. Lir ve lirik kelimeleri de aynı kökten türedi.
Eski yunan edebiyatında lir eşliğinde söylenen (şiir) edebiyat .
Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu. Bireysel duyguların içten geldiği gibi, coşkulu, etkili bir dille anlatılmasına da lirizm denir.
Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır.
Düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiir türüne lirizm adı verilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kelime manası ile 'sorumsuz' anlamını taşıyan layüsel, kullanılan cümle yapısına göre anlam kazanmaktadır. "Yaptığı iş ve hareketlerden hesap vermeye mecbur olan, Mes'uliyetli, Bir işin idaresi kendisine ait olan,Mes'uliyetsiz, Mes'ul tutulamaz, Sorumsuz" ifadeleri de taşımaktadır.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Sembolistler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Şiiri sessiz bir şarkı olarak tanımlamışlar ve müziği şiirin amacı durumuna getirmişlerdir.
Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir. Lirik şiirin belli bir düzeni ve kuralı bulunmuyor.
SATİRİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Günümüz edebiyatında yergi olarak da adlandırılan Satirik şiir bir olay ve durumu alaylı, iğneleyici bir dille kaleme almaktadır. Hiciv, taşlama ve yergi adlarını da alan Satirik şiirin amacı b,r durumu veya kişiyi alaycı bir dille yermektir.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir.
Klasisizm, Antik Yunan ve Roma sanatını temel alan tarihselci yaklaşım ve estetik tutumdur. "1660 ekolü" olarak da bilinir. Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir.
- Realizm ve natüralizm baskın akımlar olarak göze çarpar. - Birinci dönemde kullanılan Divan edebiyatı, nazım biçimleri bırakılmaya başlanmıştır. - Şiirin konusu genişletilmiş, sanatçılar; güzel olan her şey şiirin konusu olabilir, anlayışını savunmuşlardır. - Roman ve öykü tekniği gelişir.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır. Türk edebiyatında ise özellikle Servet-i Fünûn döneminde ilgi görmüştür, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Cenap Şahabettin başlıca şâirlerdir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
2. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir.
Satirik şiire eleştirici bir anlatımı olan şiir türü içerisinde yer alan şiir türüdür. Buradaki eleştiri konusu kişi, olay ya da durumu iğneleyici kelimeler ve alaycı ifadeler ile eleştirmektir. Satirik şiirde didaktik şiirin özellikleri görülür.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri