Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir. Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
Lisans mezunu olmak için yapılması gerekenler hakkında tüm detayları derledik. Üniversite de seçilecek olan programlarda alınan eğitimlerin süresi son derece önemlidir. İki yıllık programları tercih eden kişiler önlisans mezunu sayılırken, dört yıllık programlara kayıt yaptıran öğrenciler lisans mezunu sayılır.
İki sınavında konuları aynıdır ancak lisans sınavının soruları bazen ön lisans sınavının sorularına göre daha zor olabilir. Bu sebeple sınava hazırlanırken aynı kaynakları kullanmanızda bir sakınca bulunmaz. Çünkü konular aynıdır.
Lisans derecesi veya bakalorya (Orta Latincede: baccalaureus; Yeni Latincede: baccalaureatus), kuruma ve akademik disipline bağlı olarak üç ila yedi yıl süren bir programın tamamlanması üzerine, üniversiteler tarafından verilen akademik derece.
İlgili 25 soru bulundu
Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir. Lisans düzeyinde örgün, açık ve dışarıdan (ekstern) eğitim verilmektedir. Bu eğitim türleri aşağıda tanımlanmıştır.
Ön lisans, üniversitelerin meslek yüksek okullarında verilen 2 yıl süreli bir eğitimdir. Orta öğretime dayalı dört yarıyılı kapsar ve ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlar; yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yüksek öğretimdir.
c) Tıp Fakültesinde eğitim-öğretim süresi altı yıldır. Bu Fakültede ilk iki yıllık önlisans düzeyinden sonra eğitim-öğretim iki kademeden oluşur: (1) Temel tıp bilimlerinde lisans kademesi (önlisans dahil) toplam dört yıl. (2) Klinik bilimlerde yüksek lisans kademesi (önlisans dahil) toplam beş yıl.
genel bakış Hemşirelikte önlisans tıp alanında giriş seviyesi bir derecesidir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
Lise de yasal mevzuata göre ortaöğretime dahil olmakla beraber, yüksek öğretim üniversite ve sonrasını kapsamaktadır.
Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri fakülteleri ile Hemşirelik, Fizyoterapi, Beslenme-Diyetetik ve Çocuk Gelişimi Eğitimi lisans diplomasına sahip olmak.
Ön lisans ögrencileri/mezunları lisans programlarına kayıt olamazlar.
7- Programda kazanılan derece nedir? Öğrenciler eğitim-öğretim sürecince tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra “Eczane Hizmetleri” alanında Ön Lisans derecesi ile mezun olurlar.
YÖK tarafından 10 Şubat 2016 tarihinde alınan karar neticesinde; aynı anda aynı düzeyde örgün iki yükseköğretim programına kayıt yaptırılamayacağı ancak örgün eğitimle beraber açıköğretim ile uzaktan öğretim programlarına kayıt yaptırabileceğine karar verilmiştir.
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Lise Mezunları lisans veya ön lisans mezunu olarak adlandırılmaz. Liseden mezun olan kişiler “lise mezunu” olarak tanımlanır. Ön lisans, liseden sonra geçiş sınavından alınan puanla okunan iki yıllık üniversitedir. Lisans ise dört veya daha fazla yıl süren eğitim programıdır.
Hemşirelik başvuru için adayların KPSS önlisans sınavından en az 65 almış olması gerekiyor.
Hemşirelik bölümlerinden mezun olan kişiler, genelde kariyerlerine hemşire olarak devam etmeyi tercih eder. Bunun yanı sıra yüksek hemşire olabilmek için ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik lisans bölümünden başarı ile mezun olmak gerekir.
Lisans derecesi, lise eğitiminizi tamamladıktan sonra okuyabileceğiniz ilk yüksek öğrenim derecesi türüdür.
Bachelor of Science (kısaca B.Sc.), üniversite lisans derecesi. Avrupa Birliği ülkelerinde bu eğitim liseden sonra 3 yıl yüksek eğitimle, Amerika'da ise 4 yılda edinilir. Eskiden Avrupa'da da 4 yıl idi.
Lisans eğitimleri 4 yılda tamamlanan ve bazen bazı okullarda hazırlık yılıyla beraber 5 yıl da tamamlanan bir öğrenim türüdür. Öğrenciler genellikle 4 yıl sonunda okuldan mezun olarak diplomasını alabilir.
Ön lisans programları, Meslek Yüksek Okulları ve yüksekokul binalarında yapılıyor. Meslek lisesi mezunu olan kişiler sınavsız bir şekilde bölümüyle alakalı olarak geçiş yapabilir. Ön lisans programlarına meslek lisesi mezunu olmayan kişiler de dahil olabiliyor.
Ön lisans, üniversite ya da kolejlerde ortalama 2 yıllık yükseköğretim sürecine verilen isimdir. Yükseköğretimin en temel kademesi olan ön lisans derecesi, liseden sonra meslek yüksekokullarında (MYO) ve üniversitelerin iki yıllık bölümlerinde öğrenim gören kişiler tarafından alınır.
Ön lisans mezunu olanlar, dikey geçiş sınavı ile eğitimlerini devam ettirerek 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilir. Örnek olarak, meslek yüksek okulu bölümü otomotiv olan bir mezun, makine mühendisliği lisans programına dikey geçiş ile devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri