Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Bu durum kişinin tercihine göre değişebilmektedir. Bazen 3 sene sağlık meslek lise lise 2 sene de sağlık meslek yüksekokulu bitirip hemşire olunabilir. Bir başka seçenek de direkt 4 senelik lisans eğitimini sağlık bilimleri fakültesinde tamamlayarak da hemşire olabilmek mümkündür.
Sağlık meslek liselerinden mezun olanlar artık hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği programları oluşturacak ve bu programlara öğrenci alacaktır. Bu uygulamaya, önümüzdeki eğitim öğretim döneminden itibaren başlayacaktır.
Hemşirelik bölümünden mezun olan ve meslekte deneyim kazanmış kişiler, ilgili eğitimleri alarak eğitim hemşireliği yapabilirler. Kişi, eğitim verme yetkisi bulunan kurumlar tarafından açılan eğitim hemşireliği eğitimlerini takip ederek ilgili kurslara katılabilir.
Hemşire olmak için üniversitelerin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Lisesi mezunları ise 'yardımcı hemşire' unvanına sahip olur.
İlgili 19 soru bulundu
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Üniversite sınavında hemşirelik için taban puanı en yüksek üniversiteye göre bilgi verilecektir. Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Sadece gündüz nöbetlerinde okulun belirttiği saatlerde örn:(08.00-17.30) arasında çalışırlar. Millî bayramlar, törenlerin düzenlendiği ve ekstra durumlar hariç çalışma saatleri ve günleri değişiklik göstermez. Ayrıca okulun izin verdiği durumlarda ara tatil ve yaz tatillerinde izin kullanabilirler.
Pediatri hemşiresi olmak için öncelikle hemşirelik unvanı kazanılmalıdır. 4 yıllık Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü veya Hemşirelik Bölümü tamamlanarak bu unvana sahip olunur.
Lise Hemşire Maaşları
Lise mezunu hemşirenin bekar olması, çocuksuz olması durumunda 2023 yılı itibari ile 2/6 maaş kademesinde bulunması durumunda, ek ödeneklerle birlikte alacağı net maaş ortalama 17.000 TL civarındadır.
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
Ayrıca özel hastaneler hemşirelik alanında deneyim talebinde de bulunmaktadır. Üniversite hastanelerinde başhemşire olabilmek için ise en az yüksek lisans mezunu olmak gerekmektedir.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
Meslek lisesi mezunları 12. derecenin 2. kademesinden göreve başlayıp 3 derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Bu sebeple; Sağlık Meslek Lisesi (ebe-hemşire) bölümü mezunları 3üncü derecenin son kademesine kadar yükselmeleri mümkün bulunmaktadır.
Hemşirelikten emekli olan kadın çalışanlar 54 erkek çalışanlar ise 63 yaşını doldurmuş olmalıdırlar.
Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Evde bebek hemşireliği hizmetlerimiz gündüz (12 saat), gece (12 saat) veya 24 saat şeklinde sunulmakta olup bu hizmetleri günlük, haftalık veya aylık olarak talep edebilirsiniz. Uzun süreli bebek hemşireliği hizmetlerinde hemşirelerimiz 12 saat veya 24 saatlik vardiyalar şeklinde çalışmaktadırlar.
2/1 derecesinde yer alanlar için hemşire maaşları 16 bin 920 TL (15 yıllık hemşire için) 1/3 derecesinde bulunan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 307 TL (20 yıllık hemşire için)
Mezuniyet Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretimprogramlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarakbaşarılı olmaları gerekmektedir.
Hemşirelik bölümü kazanmak isteyen bir kişinin TYT de 30 net Türkçe, 23 net Temel Matematik, 13 net Fen Bilimleri, 7.5 net Sosyal Bilimler yapması gerekir. AYT sınavından ise 9 net Sosyal Bilimler, 21 net Fizik, Kimya, Biyoloji, 22 net Matematik, Geometri yapması gerekir.
Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri