Ortaöğretim puanı yani OBP üniversiteye girmek isteyen kişilerin girdikleri AYT ve TYT sınavlarının puanlarına eklenmektedir. Bu ortaöğretim puanı da eklendikten sonra öğrencinin son başarı puanı belirlenmiş olur. Ortaöğretim puanı (OBP), üniversite sınavlarını doğrudan etkilemektedir.
Bilinen adıyla okul puanı olarak adlandırılır. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için TYT ve AYT puanlarına ek olarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP), son başarı puanının belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Öğrencilerin lise yaşamı boyunca aldıkları notlar yani diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
OBP'nin %12'si de YKS yerleştirme puanını etkiler. Bundan ötürü 5'le çarpılan diploma notu, buna ek olarak 0,12 katsayısı ile de çarpılır. Böylelikle YKS yerleştirme puanına etki edecek olan OBP elde edilir.
İlgili 23 soru bulundu
BÜTÜN NOTLARI 100 OLAN ÖĞRENCİ TAM PUAN ALIR
Ortalama yani bütün notları 100 olmayan bir öğrenci içinse yüzde 8-9 oranında katkı sağlıyor. Önemli olan sınav performansı aslında. Çünkü YGS ve LYS'nin katkısı yüzde 88. Dolayısıyla bir öğrenci sınavda istediği netleri yapamazsa OBP'nin yüksekliği tek başına işe yaramıyor.
Lise eğitimi boyunca aldığınız diploma notları 0.12 katsayısı ile çarpılıyor. Çıkan sonuç ise yerleştirme puanlarınıza ekleniyor. Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor.
Öğrencilerin lise yaşamı boyunca aldıkları notlar yani diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Eğitim & Kariyer konusunda 5,8b cevap paylaştı. Merhaba, 69 diploma notu aşırı kötü de değil ama çok da iyi olduğunu söylemeyiz maalesef. ÖSYM puanınız hesaplanırken yerleştirme puanınıza bu not 41 puan olarak yansıyacaktır.
OKUL PUANI LGS'Yİ ETKİLER Mİ 2023? LGS puanına okul puanı etkilemiyor.
Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak.
Lise dönemi boyunda aldığı notlar sonucunda diploma notu 70 olan bir öğrencin OBP puanı 70x5=350 olacaktır. OBP puanının 0.12'lik kısmı öğrencinin girmiş olduğu sınavın ham puanına eklenir. Bu şekilde de öğrencilerin üniversite yerleştirme puanları belirlenmiş olur.
Mezuniyet notu: 3.80
95 x 0.8 = 76 ÖBP (Bu Hesaplama sistemi yaklaşık puan hesaplama sistemidir.
Ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 puan olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor. Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM, OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Yani 75 üzerinden aobp 72 ise bu sene ki puanın 36 olur.
En İyi Cevap. Eğitim & Kariyer konusunda 5,9b cevap paylaştı. Merhaba, ortaöğretim başarı puanı yani kısaca obp, her yıl geçerli yani geçerlilik süresinin bitmesi gibi bir durum şu an için söz konusu değil. Hiç tercih yapmadıysanız mezun olduğunuz senenin hiçbir önemi yok.
Öğrencinin mezuniyet puanı 100 puan üzerinden hesaplanır, 5 ile çarpılarak elde edilir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak hesaplanır. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.
Evet OBP puanı yarıya düşer ama bir sene için geçerli olur o da. Örneğin, 2021 senesinde üniversiteye yerleşip 2022 senesinde tekrar sınava giren bir öğrencinin OBP puanı yarıya düşer ancak 2023 sınavında tam OBP puanı alabilir.
İki kurumun üzerinde çalıştığı sistemde lise diploma notuyla önlisans programlarına geçiş var. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ise yüksek puanlı üniversiteler ile bölümlere giriş için kullanılacak.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir. Burada bir öğrencinin alabileceği OBP maksimum 60 minimum 30 puan olmaktadır.
TYT'nin katkısı % 40'dır.
Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri