Çözdürme sırasında ortam sıcaklığı 20 ºC'yi kesinlikle geçmemelidir. Yapılan araştırmalarda mikrodalga ile hızlı bir şekilde çözdürülen balıklarda kalite kaybı en aza indirgenmiştir. Dolayısı ile tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir.
Çözüldükten sonra balık ne kadar süre tüketilmelidir? Taze balık veya deniz ürünlerini buzdolabında çözdükten sonra, 24 saat içinde en fazla yiyin buzdolabında saklıyoruz.
Balığı güvenli biçimde çözmek için en kolay yöntem, kullanmadan bir gün önce buzdolabına koymaktır. Eğer balığı hemen kullanman gerekiyorsa içi soğuk su dolu bir tencerede de buzunu çözebilirsin. Zamanın gerçekten çok ama çok kısıtlıysa balığı çözmeden pişirmeyi de deneyebilirsin.
Dondurulmuş Hamsi Nasıl pişirilir? Yıkanıp, süzülüp, unlanıp, yağlanmış bir borcama dizilerek, streçle kapatılarak buzluğa konulabilir. Pişirmeden yarım saat evvel buzluktan alınıp oda sıcaklığında dinlendirilip 250 derecede ısınmış fırında pişirilebilir.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Evlerde deepfreeze (derin dondurucu) içerisinde dondurduğunuz balıklar tazeliğini yitirmeden 1 yıldan fazla rahatlıkla durabilir.
Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulabilir. Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır.
Buzluğa atılacaksa borcam streç filmle kaplanıp buzluğa atabilirsiniz. Tavsiyem 10gün içinde tüketmeniz. Pişirmeden yarım saat önce çıkarıp oda sıcaklığında bekletip yine 250 derecede ısınmış fırında pişirebilirsiniz.
Özellikle sıcak havalarda-ortamlarda çok bekletmeden temizleyin ve tuzlu ve soğuk suda yıkayın. Veya soğuk suda yıkadıktan sonra buzlu ve tuzlu suya batırıp 1-2 dk bekletip süzgüye alın. Bir süzgü içerisine alıp buzdolabında suyunun süzülmesini sağlayın.
İlginç deney izleyenleri şaşkına çevirdi. -35 derece soğukluktaki suya konan balık şok geçirdi ve dondu. Donan balık oda sıcaklığındaki suya konduğunda ise canlandı.
Soluk renklidir ve solungaçlarda jelimsi bir madde bulunur. Kırmızı olması gereken solungaçlar gri renge dönmüştür. Son derece yumuşak bir derisi olur ve balığın pulları üzerinden çok kolay bir şekilde ayrılır. Bozulan balık şişkin, esnek ya da tam tersine çökük olacaktır.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Balıkların arasına defne yaprağı koyarak pişirebilirsiniz. Kızartmadan sonra ocağa tencere içine su, çok az sirke, limon suyu ve kabukları, çubuk tarçın, karanfil ve defne yaprağı atıp kaynatabilirsiniz. Pişirme işlemi bittikten sonra ferah kokulu bir tütsü yakabilirsiniz.
Ayıklama işleminden sonra tüm balıkları bir süre tuzlu suda bekleterek temizlenmesini sağlayın, akan suyun altında durulayın. Tuzlu suda bir süre beklettiğinizde üzerinde kalan kalıntılardan temizlenecek olan balıklar için son aşamada akan suyun altında durulama işlemi yapmayı da unutmayın.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz. Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.
İnsanların çok fazla balık tüketmesi ve neredeyse her gün balık yemesi merkür zehirlenmesine neden olabilir. Merkür zehirlenmesi normalden fazla cıvaya sahip olmaktır. Bu nedenle de uzmanlarında dediği gibi her şeyden azar azar yemelisiniz sözünü unutmayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri