Özet olarak, Türkiye'de lise bitiren öğrenciler Almanya'da üniversite okuyabilmek için belirli şartları yerine getirmelidir. Bu şartlar arasında lise türü, Almanca dil bilgisi, lise diploma notu, ÖSYM sonuç belgesi ve ÖSYM puanı bulunmaktadır.
Mezun olduğunuz liseden Abitur, IB veya GIB diplomalarınız varsa; Türkiye'de üniversite kazanma şartı olmadan Alman üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz.
Ancak öncelikle, yurt dışındaki eğitim kurumundan temin ettikleri diplomalarını Almanya'daki yetkili kurumlara onaylatmaları gerekir. Bu işlem, söz konusu diplomanın Alman devlet kurumları nezdinde tanınmasını sağlar. Böylece lise, üniversite veya meslek eğitiminiz, Almanya'da geçerli hale gelir.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Lise diplomasının yurtdışında üniversite okuma hakkı tanıyıp tanımadığı, başvurulan üniversiteye, programına ve ülkeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel bir perspektiften bakıldığında lise diplomasıyla yurtdışında üniversite eğitimi almak mümkündür.
İlgili 18 soru bulundu
Mavi Diploma Hangi Ülkelerde Geçerli? Mavi diploma ekinin geçerli olduğu Avrupa ülkeleri şunlardır: Almanya, Polonya, Macaristan, Hollanda, İtalya, İrlanda, Çekya, Letonya, İsveç, İspanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Malta, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Romanya, GKRY, Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg.
Yurtdışı Üniversite için lise diploması sahibi olmak yeterlidir. Yurtdışı Üniversite için LGS-LYS puanları şartı aranmamaktadır. Beraber çalışıtığımız yurtdışı Üniversitelerinin YÖK tarafından tanınırlığı bulunmaktadır.
Evet çalışabilir. 1 Mart 2020'de yürürlüğe giren göç yasasının getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve iş tecrübesi olanlara Almanya'nın kapısını açıyor olması. Mesleki yeterliliği olan ve Almanca bilen kişiler, ülkede çalışmak için iş arayabilecektir.
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor.
Temel olarak Türkiye?de herhangi bir lisans (4 yıllık) programında okumaya hak kazanmış lise mezunu (meslek liseleri hariç) öğrenciler (YKS?den en az 180 puan alarak) Almanya?da kendi alanlarında üniversite eğitimi alabilirler.
Dil eğitiminiz sırasında ve sonrasında Almanca Dil Yeterliliğini ölçen sınavlara katılarak; üniversitelerin DSH Hazırlık Programları için minimum B1-B2, lisans veya yüksek lisans programlarına kesin kabul için ise C1 seviyesinde dil yeterlilik belgesi sunduğunuzda eğitiminize başlayabilirsiniz.
Almanya'da Eğitim ve Yaşam giderleri
Almanya sosyal bir devlet olduğu için öğrencilerden sadece harç ücreti almaktadır. Yıllık harç ücretleri eyaletten eyalete değişmekte olup genelde 800 ile 1500 Euro arasındadır. Genel olarak ise üniversitelerin çoğu 900-1000 Euro civarında yıllık harç ücreti alır.
Dil Yeterliliği: Almanca veya İngilizce: Almanya'daki üniversiteler mutlaka sizden Almanca veya İngilizce dil sertifikası istemektedir. Eğer Almanca'nız yoksa şartlı kabul alarak, Almanya'da hazırlık okullarına katılabilir ve böylece gerekli dil seviye şartlarını tamamlayabilirsiniz.
Avrupa ülkelerinin hepsinde sınavsız üniversite okuyabilirsiniz. Almanya hariç hiçbir ülkede okumak için Türkiye'de gireceğiniz üniversite sınav sonucunuz istenmez. Bazı istisnai durumlarda puan görmek isteyen üniversiteler olabilir ama bu oldukça nadirdir.
Erasmus programıyla Almanya'daki bir üniversite eğitim alacaksanız bloke hesaba ihityacınız var. Eğitim alacağınız süre boyunca masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösterir aylık 934 Eur bulunan bir bloke hesap açmalısınız.
ÖSYM sonuç belgesi, Almanya devlet üniversitelerinin lisans başvurularında talep edilen bir belgedir. Öğrenciler, Türkiye'deki üniversite sınavına girip, 4 yıllık örgün eğitim veren bir devlet, özel veya vakıf üniversitesine yerleştiklerini gösteren belgeyle Almanya devlet üniversitelerine başvurabilirler.
Tıp, Eczacılık, Hukuk gibi bölümlere girme olanağı yakalıyorsunuz. AÖL'yi bitirince ister yabancı uyruklu ister Türk vatandaşı olsun, Almanya ve Türkiye'de girilmesi zor olan Tıp, Eczacılık gibi bölümlere girme olanağı açılan YÖS adlı üniversite giriş sınavına girme hakkı kazanıyorsunuz.
Öğrencilerimizin üniversiteye ulaşım ve oturumlarının uzatma işlemleri tamamen danışmanlarımız tarafından Berlin'den yürütülüyor. Aşağıda detaylıca Almanya'da Yüksek Lisans yerleştirmeleri ile ilgili bilgileri okuyabilirsiniz. Almanya'da Üniversite okumak istiyorsanız yaşınız 22 ten büyük olmayacak.
Almanya çalışma vizesi için istenen belgelerde dil şartı bulunmamaktadır. Yabancı dilinizi kanıtlayan belgeler mevcutsa vize başvurusu sırasında bunları ibraz edebilirsiniz.
Okul veya akademik veya mesleki eğitim derecesi olmasına bağlı olarak, denklik sürecinden farklı birimler sorumludur. Okul diplomaları, her federal eyaletin kendi diploma denkliği ofisi tarafından tanınır.
Evet. YKS sonucu ile yurt dışına çıkabilmek için yurt dışında bir okuldan onay almak gerekir. Yurt dışı eğitim veren kurumların yabancı öğrenci kabulü için ilk aradıkları şart dil yeterliliğidir.
Yurtdışında üniversite eğitimi için bir çok ülkede ÖSYM sınavlarına girme zorunluğu bulunmamaktadır. Ayrıca ilk 500 ve ilk 1000 ile ilgili YÖK tarafından alınan kararların tamamı kaldırılmıştır. Artık öğrencilerin YÖK denkliği alabilmesi için YKS gibi sınavlara girmeleri gerekmemektedir.
Öğrenci yurtdışında üniversite lisans eğitimi almak isterse lise diploması ile birlikte lise not ortalamasının minimum 100 üzerinden 80, yüksek lisans almak isterse üniversite diploması ile birlikte minimum 5 üzerinden 3 olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri