KPSS ORTAÖĞRETİM
Ortaöğretim KPSS Sınavına liselerin çeşitli bölümlerinden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan fakat sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olması beklenen adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ise ortaöğretim KPSS'ye giremez.
Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
2023'te KPSS Ortaöğretim sınavı yapılmayacak. Bu sınavlar 2 yılda bir yapılıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Düz Memur Ne İş Yapar? Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
Lise mezunu memur olma şartları neler? Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
“Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler.
Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş veya kırk yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebiliyor hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramıyor.
Hemşire olarak görev almak isteyenler sınavdan aldıkları puanlar doğrultusunda tercihlerini şekillendirecek. Hasta bakımı gereksinimlerini sağlayan ve tetkikler için görevli olan hemşirelerin atamaları KPSS ortaöğretim puanıyla oluyor.
POMEM ve PAEM alımlarına üniversite mezunu adaylar başvuru yapabilirken PMYO'ya Lise ve dengi okullardan mezun olan adaylar başvuru yapabilir.
ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanmaktadır. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmamaktadır.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
Zabıta alımları KPSS P94 puan türü ile yapılmaktadır. Dolayısıyla zabıta atamalarında, KPSS ortaöğretim sonucuna göre P94 puanına bakılmaktadır.
Devlet Memurları Kanunu madde 48'de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır. Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Burada Türk vatandaşlığının kazanılma biçiminin bir önemi yoktur.
Anılan kanunda üst yaş sınırı belirlenmemiştir. 2-Devlet memuru kadrolarına atananların 5510 sayılı Kanunun 9 uncu ve 5434 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi hükmü uyarınca 65 yaşından sonra sigortalılıkları sona erdiğinden bu yaştan itibaren istihdamları mümkün değildir.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
En Son KPSS'siz Memur Alım İlanları
Başvuru şartları: En az lise mezunu olmak ve ilgili branşta mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak. 2. Sağlık Bakanlığı: Başvuru şartları: En az lise mezunu olmak ve ilgili branşta mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak.
KPSS'ye girmek için adaylardan Türk vatandaşı olması, 18 yaşını geçmiş olması ve kamu haklarından mahrum olmaması şartı aranır. Anayasal düzene karşı olan suçlardan sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ya da rüşvet, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da bulunur.
KPSS, Türkiye'de kamu kurumlarına memur alımlarında kullanılan ve adayların genel yetenek, genel kültür, mesleki bilgi ve becerilerini ölçen bir sınavdır. KPSS, lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeyleri olmak üzere farklı seviyelerde gerçekleştirilir. KPSS Önlisans, önlisans mezunu adayların katıldığı bir sınavdır.
Üniversite okurken ya da lisans bölümlerinden mezun olmadığınız takdirde ortaöğretim Kpss sınavına girip başarılı olup atanabilirsiniz. Ortaöğretim KPSS Sınavı Kaç Yıl Geçerlidir? Bu konuda Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri