Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Pasif Sermaye
Aktif sermaye içindeki bir kısım varlıklar işletmecinin mülkiyetindedir, bir kısım varlıklar ise dışarıdan borçlanma sureti ile üretimde kullanılmaktadır. Eğer işletme sermayesini bu açıdan gruplandırırsak pasif sermaye ayırımını elde ederiz.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
İlgili 36 soru bulundu
Aktif düzenleyici hesaplar, bilançonun aktif kısmında yer alırken pasif karakterli olan hesaplardır. Örneğin, Verilen çekler ve ödeme emirleri (-), alacak senetleri reeskontu (-) gibi. Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır.
Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafına yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesapların içinde eksi (-) hesaplar bulunur. Hesabın yanında (-) olanlar düzenleyici hesaplardır.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Aktifte yer alan bu kalemler, yani bankanın varlıkları içinde en yüksek tutara sahip olan kalemler ise Likit Aktifler ile Kredilerdir. Banka bilançolarının pasifinde yer alan yükümlülükler ise, Mevduat, Mevduat Dışı Kaynaklar ve Özkaynaklar şeklindedir.
Aktifler olarak da isimlendirilen varlıklar, bir şirketin nakit olarak elinde bulundurduğu, ya da istendiğinde nakite dönüştürülebilecek tüm varlıklarını ifade eder. Şirketin varlıkları dönen ve duran varlıklar olarak ikiye ayrılırlar.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Pasif yatırımcılar, hisse senetlerini seçip bağımsız olarak satın almak yerine, bireysel hisse senedi fiyatları veya şirket temellerini dikkate almadan bir endekste ya da grupta bulunan her şirketi satın alır.
Pasif Yatırım Nedir? Pasif yatırım, uzun vadeli yatırımı temsil eder. Pasif yatırımcılar portföylerindeki alış ve satış miktarını sınırlayarak yatırımlarını oldukça uygun bir maliyette tutarlar. Pasif yatırımın ana stratejisi, "satın al ve tut" şeklindedir.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Bilanço Tablosu, işletmenizin belirli bir süre içindeki finansal durumunun anlık bir görüntüsünü sunabilir. Üç bölüme ayrılmıştır: varlıklar, borçlar ve özkaynaklar. Varlıklar ya bugün için bir değer ifade eder ya da daha sonra size değer sağlar.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Bankaların sahip oldukları çeşitli kaynakları alternatif yatırım alanlarında değerlendirerek en az riskle yüksek getiriye ulaşma çabaları aktif yönetimini, en az maliyetle en uygun fonları toplama çabaları pasif yönetimini oluşturmaktadır (3).
Bir bankanın aktifinde likit varlıklar, menkul kıymetler, krediler, duran aktifler ve diğer alacaklar yer alırken; bankanın pasifinde mevduat, mevduat dışı kaynaklar, diğer yükümlülükler ve özkaynaklar yer almaktadır.
Aktif Bir Hoparlör ile Pasif Arasındaki Fark Nedir? Aktif hoparlör en temel anlamda mikser, doğru bir bağlantı şekli, amfi ve hoparlördür. Bunun tam tersi olan pasif hoparlörlerde ise bu bağlantı şemasını ayrı ayrı kullanmak gerekmektedir.
Hangi Hesap Grupları Duran Varlık İçine Girer? Bilançonun aktif kısmını oluşturan duran varlıklar, birden fazla hesap grubundan meydana gelir.
Bilanço Eşitliği
Bilançoda aktifler ile borçlar arasındaki fark öz sermayeyi oluşturur, öz sermaye bu şekilde tespit edildikten sonra pasife yazılır ve böylece aktif-pasif denkliği sağlanmış olur.
Satın alınan ticari malın bedeli, aktif bir hesap olan “153- Ticari Mallar” hesabının borç tarafına kaydedilir. Bazen alıcı işletme satın aldığı ticari mal ile ilgili bazı giderlere katlanır.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
320 SATICILAR
İşletmenin kısa vadeli senetsiz, kredili, veresiye borçlarının izlendiği hesaptır. Pasif bir hesap olduğu için artışlar alacak, azalışlar borç tarafına yazılır. İşletme veresiye olarak mal satın aldığı için satıcıya olan borç 320 SATICILAR hesabında izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri