En az ön lisans mezunu olan ve mesleki deneyim kazanmış kişiler, özel kalem müdürü olarak çalışma şansına sahiptir. Ancak devlet kurumlarında özel kalem müdürü olabilmek için lisans mezunu olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Özel kalem müdürü olmak için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktadır; ancak atamalar ve görev yükseltmelerde öncelikli olarak lisans mezunu bireyler tercih edilmektedir.
Özel kalem, genel olarak devlet kurumlarında ya da özel sektörde makam sahibi yetkililerin özel ve resmi işlerini yapmakla yükümlü personellere verilen addır. Kısaca özel kalem nedir denildiğinde, yetkili makamların danışmanlarıdır denilebilir.
Özel Kalem Müdürü maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 28 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Özel Kalem Müdürü maaşları 25330 TL'dir. En düşük Özel Kalem Müdürü maaşı 20260 TL iken, en yüksek Özel Kalem Müdürü maaşı 44990 TL'dir.
..." hükmü ile 59 uncu maddesinde, "... Özel Kalem Müdürlüklerine... bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve dereceye yükselmesine ilişkin hükümleriyle bağlı olmaksızın tahsis edilmiş derece aylığı ile memur atanabilir...
İlgili 15 soru bulundu
Özel kalem müdürlüğü kadrolarına yapılacak açıktan atamalar, Bakanlığımız izni ile yapılacaktır. Bu kadrolara yapılacak açıktan atamalarda, kadro derecesi ve görevin özellikleri de dikkate alınarak yükseköğrenim mezunlarına öncelik verilecektir.
Özel kalem müdürü, TBMM onayına ihtiyaç duymayan ve Cumhurbaşkanına hizmet eden cumhurbaşkanının bir atamasıdır.
Özel kalem müdürü olmak için ön lisans ya da lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Eğitim alınan bölümün ise özel olarak bir önemi yoktur.
Kalem hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekil Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetim altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülür.
Meslek kollarına göre bakacak olursak; 2023 yılı Temmuz ayında 32 bin 451 TL olan şube müdürü maaşı yüzde 50 oranında artışla 48 bin 676 TL'ye yükselecek.
(3)Müdürlük, Belediye Başkanı'na bağlı olarak çalışır.
MADDE 25 – (1) Özel Kalem Müdürlüğünün görevleri şunlardır: a) Bakanın çalışma programını düzenlemek. b) Bakanın resmî ve özel yazışmalarını, protokol ve tören işlerini düzenlemek ve yürütmek. c) Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
Özel Kalem, kamu veya özel sektördeki üst düzey yöneticinin görüşmelerini düzenleyen, gizlilik derecesi bulunan yazışmalarını yapan, özel işlerini yerine getiren kimsedir. Kalem-i Mahsusa diye de isimlendirilebilir.
Yazı işleri müdürü olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Üniversite eğitimi ardından yayıncılık, editörlük gibi görevler yerine getirilir. Sektörde yeterince tecrübe edinen kişiler, bulundukları birimin yazı işleri müdürü olarak görev yapabilir..
Yani, özel kalem müdürlüğünden ayrıldıktan sonra herhangi bir mahalli idaredeki şube müdürü kadrosuna atanmanız mümkün bulunmamaktadır.
(4) Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürüne büyükelçi unvanı verilir.
Madde 30- Her bölge adliye mahkemesinde bir Cumhuriyet başsavcılığı bulunur. Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, Cumhuriyet başsavcısı ve yeteri kadar Cumhuriyet savcısından oluşur. En kıdemli Cumhuriyet savcısı, Cumhuriyet başsavcıvekili olarak görev yapar.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
GÖREV ve SORUMLULUKLARI
* Müdürün özel ve resmi haberleşmelerini yerine getirir. * Müdürün özel haberleşme ve gizlilik taşıyan yazışma işlerini yürütür. * Müdürün kurum içi ve kurum dışı randevu isteklerini düzenler. * Müdürün özel ve kurumsal dosyalarını tutar ve arşivler.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre özel kalem müdürlüğü görevini yürüten ilgilinin unvan değişikliği sınavında başarılı olmadan mühendis kadrosuna atanması mümkün değildir.
4 yıllık lisans mezunu olunması ile beraber gerekli koşullar doğrultusunda Savcı olmak mümkün. Bu kapsamda eğitim açısından Lisans mezunu olarak Hukuk Fakültesi başta gelir. Ancak farklı Savcı çeşitlerine bağlı olarak iktisadi ve İdari Bilimler ile iktisat ve maliye bölümleri kapsamında da Lisans mezunu olmak mümkün.
Milli Eğitim Bakanlığında açık bulunan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3 üncü maddeleri gereğince Cemal ÖZDEMİR atanmıştır.
Ortalama olarak 15 bin TL'den başlayan savcı maaşları 35 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. 2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL'dir. Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL'den başlamaktadır.
Genel Müdür Sekreteri Ne Demek? Genel müdür sekreteri görev yaptığı birim içinde sorumlu olduğu müdürün ofis ve evrak işlerinin yanı sıra yönetimsel faaliyetlerine destek olmakla yükümlüdür. Genel olarak yöneticinin günlük işlerini organize ederek dokümanların eksiksiz bir şekilde hazırlanmasına yardım eder.
1- Rektör ve Rektör Yardımcılarının randevu ve görüşmeleri ile resmi ve özel yazışmalarını yürütmek, havale ve imza dosyalarını kontrol etmek. 2- Rektör ve Rektör Yardımcılarının her türlü protokol, ziyaret ve tören işlerinde Kurumsal İletişim Koordinatörlüğüne destek vermek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri