Staj yalnızca lise ya da üniversite mezunlarına özel bir uygulama olarak bilinir ancak öyle değildir. Meslek değişikliği hatta sektör değişikliği yapmak isteyen ya da sıfırdan bambaşka bir meslek edinmek isteyenler için de staj imkânı vardır; çeşitli kurumlarda o alanda eğitim almak koşuluyla.
ANCAK, ŞU AN MEZUN OLDUM YA DA TEKLİF EDİLEN STAJ DÖNEMİNDE MEZUN OLACAĞIM. YİNE DE STAJ YAPABİLİR MİYİM? -Staj için gerekli olan “iş kazası ve meslek hastalığı sigortası” öğrencinin okulu tarafından yaptırılmaktadır. Mezun olan öğrencilerin okulları ile ilişiği kesildiğinden staj yapma imkânı bulunmamaktadır.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
10 veya daha fazla personel çalıştıran işletmeler stajyer çalıştırmak zorundadır. İşletmeler çalıştırdıkları personel sayısının %5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine staj yaptırmalıdır.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
20'den az işçi çalıştıran işletmelerde stajyere ödenecek asgari tutarın 3'te 2'si devlet tarafından karşılanacaktır. 20 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde stajyere ödenecek asgari tutarın 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacaktır.
Teorik eğitimleri desteklemek ve mesleki anlamda pratik bilgiyi desteklemek için sürdürülen faaliyete staj denir. Bu sürece dâhil olan kişiye ise stajyer denir. Stajyerler gönüllü ve zorunlu olmak üzere ikiye ayrılır. Gönüllü stajlar, okulların zorunluluk bildirmediği ve not bazında değerlendirilmeyen stajlardır.
Gönüllü stajlar yazın ya da dönem içinde isteğe bağlı yapılan stajlardır. Öğrenciler, hangi kurumda hangi departmanda ne kadar süre ile staj yapacağına çalışmak istediği kurumla birlikte kendileri karar verir. Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
Stajyerlik, eğitim öğretim süreci boyunca öğrenilen bilgi ve teoriyi, profesyonel bir ortamda pratik uygulamaya çevirebilecek deneysel öğrenme yoludur. İşveren, stajyer yeteneklerini yönlendirme, eğitme ve değerlendirmeden sorumlu olur.
Gönüllü stajları için yazdıkları dilekçe Fakülte Yönetim Kurulu ya da Yüksekokul Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra Kariyer Merkezi'nden gönüllü staj başvuru formlarını temin edebilirler. Gönüllü Stajlar için öğrenciler Devlet Hastaneleri'nde uygulamaya çıkamazlar. Gönüllü staj süresi 20 iş günüdür.
Zorunlu olmasa bile staj yapmak isteyen tüm öğrenciler için sigorta bildirimi ve prim ödemesi yasal olarak zorunludur. Bu nedenle, zorunlu olmadığı halde staj yapmak isteyen öğrencilerin sigorta bildirimlerinin ve prim ödemelerinin zamanında yapılabilmesi için aşağıda belirtilen sürecin izlenmesi gerekmektedir.
STAJYER MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU? Şu an stajyer maaşı 2 bin 542 olarak veriliyor. Söz konusu maaş, yapılan ara zam yüzdesi ile aynı doğrultuda artacak. Böylelikle yeni stajyer maaşının 3 bin 420 TL olması bekleniyor.
Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Ocak asgari ücret zammı öncesi stajyer maaşı 1.650,11 TL idi. Ocak asgari ücret zammı sonrası stajyer maaşı 2.542,00 TL olmuştu.
Mezun olduktan sonra staj yapabilir miyim? Mezun olduktan sonra sizler artık staj değil iş yaşamı ile ilgili çalışmalar yapmalısınız. Mezun öğrencilerimizin staj süreci devam etmemektedir.
2023 Yaz dönemi Yükseköğrenim (Üniversite) öğrencilerinin staj başvuruları başlamış olup son başvuru tarihi 18 Ocak 2023 olarak belirlenmiştir. Başvurulara dair işlemler Kariyer Kapısı Sistemi üzerinden yürütülecek olup başvurular e-Devlet üzerinden alınmaktadır.
Maddesinde de bu yasağa uymayanlar hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının uygulanması öngörülmüştür. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununda gönüllü-ücretsiz çalışma düzenlenmemiştir. Bu nedenle ülkemizde hukuken gönüllü-ücretsiz çalışma mümkün değildir.
Bu çalışmaları karşılığında da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre kendilerine “stajyer maaşı” adı altında belirli bir ücret ödeniyor. İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
Stajyer, bir iş yerinde yapılan işleri öğrenmek ve uygulamayı izleyerek bilgisini geliştirmek için işveren yanında çalışan kişidir. Bunlar işçi sayılmadıkları gibi çırak da sayılmazlar. Çırak ile stajyer arasındaki temel fark, çırak temelden öğrenmeye başlarken, stajyer var olan bilgisini pratik açıdan geliştirir.
Örgün eğitim veren lisans programlarında son sınıfa geçmiş olan, ortalaması 4 üzerinden en az 2 ve üzeri (diğer sistemlerde dengi) olan T.C. vatandaşları, Mavi Kart sahipleri ve yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri