Antrenör Eğitim Kursuna Katılacaklarda Aranılacak Şartlar En az lise ve dengi okul mezunu olmak, ( bütün kategoriler için geçerli olup, Milli sporcularda en az ilköğretim mezun olmak.)
Teknik direktör olmak için iki farklı yol bulunur. Genellikle spor geçmişi bulunan kişiler federasyona başvurmak sureti ile gerekli sınavları geçerek teknik direktör olmaya hak kazanırlar. İkinci yol ise üniversitelerin spor bölümlerinden ya da beden eğitimi öğretmenliği üzerinden mezun olmak gereklidir.
Teknik direktör olmak için önce 18 yaşını doldurmak gerekir. Bunun yanında bu alanda eğitim almak ve de sertifika sahibi olmak da mecburi bir şarttır. Teknik direktör olabilmek için Sağlık Bakanlığı'ndan da onaylı bir şekilde alınan sağlık sertifikasının olması gerekmektedir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü, üniversitelerde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) bünyesinde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayanlara “antrenör” unvanı verilir.
Teknik direktör olabilmek için üniversitelerin dört yıllık spor bilimleri fakültelerinden mezun olmak ve teknik direktörlük lisansı almak yeterlidir.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de 11 bin 89 futbol antrenörü bulunduğu bildirildi. Profesyonel futbol liglerindeki 164 takıma karşılık ise 755 teknik direktör lisanslı antrenör bulunuyor.
BESYO mezunları aldıkları seçmeli ve uzmanlık derslerini belgelemeleri halinde Antrenörlük Belgeleri alabilmektedirler.
Antrenörlük Eğitimi bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Türkiye'de Antrenörlük Eğitimi bölümü mezunlarının maaşları, spor sektöründe çalışan diğer meslek gruplarına kıyasla ortalama bir seviyededir. Başlangıç seviyesinde, yeni mezunlar 8.500-12.500 TL arasında bir maaş alabilirler. Tecrübe arttıkça, bu maaşlar 15.000-30..000 TL arasına yükselir.
Fatih Terim, dünyanın en başarılı teknik direktörleri arasında gösterildi. Galatasaray'ın görevine son verdiği Fatih Terim, “Dünyada yılın en iyi 25 teknik direktörü” listesinde 6'ncı basamakta yer aldı.
Futbol antrenörü olmak için ilgili federasyon tarafından düzenlenen antrenörlük eğitimlerine katılmak gerekir. Nitelikli futbol antrenörü yetiştirmeyi amaçlayan federasyonun, bu alanda dört aşamalı bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Bunlar; TFF Grassroots C, UEFA B, UEFA A ve UEFA PRO antrenörlük eğitimleridir.
uefa tarafından üye ülkelerdeki futbol antrenörlerine verilen bir lisans türü. buna göre a ve b lisansına sahip antrenörler, 5 yıl boyunca birinci veya ikinci ligde bir takım çalıştırdıktan sonra pro lisans kursuna başvurup, kursu başarıyla tamamladıkları takdirde pro lisans almaya hak kazanıyorlar.
Teknik direktör olmak için iki farklı yol bulunur. Genellikle spor geçmişi bulunan kişiler federasyona başvurmak sureti ile gerekli sınavları geçerek teknik direktör olmaya hak kazanırlar. İkinci yol ise üniversitelerin spor bölümlerinden ya da beden eğitimi öğretmenliği üzerinden mezun olmak gereklidir.
Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarının antrenör eğitimi bölümü mezunlarına 3 Kademe C. Kategorisi antrenörlük belgesi verilir.
Veriler güncel sıralamayı yansıtırken, listenin başına River Plate'nin teknik direktörü Marcelo Daniel Gallardo'nun yerleştiği saptandı. İkinci sırada yer alan isim ise Barcelona'nın teknik adamı Ernesto Valverde oldu. Üçüncü sırada Atletico Madrid teknik direktörü Diego Simeone'nin yerleştiği kaydedildi.
Atletler ve sporcular çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.436 ile ₺2.630 arasında maaş alıyor. Atletler ve sporcular giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.436 ile ₺2.232 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.687 ile ₺2.412 arasında olacaktır.
Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü'nü 4 yıllık programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Antrenörlük Eğitimi alanında lisans derecesi alarak, mezun oldukları uzmanlık branşında Antrenörlük Belgesi almaya hak kazanırlar.
I. Kademe Uygulama Antrenör Kursu: 1.750 TL'dir.
Daha önce açıklanan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü başvuru puanı en az 240 ve üzeri, Antrenörlük müracaat puanı en az 200 ve üzeri olarak revize edilmiştir.
Antrenörlük Eğitimi bölümünde okumak için TYT'den en az 150 puan almak ve Özel Yetenek Sınavı'nda başarılı olmak gerekmektedir.
Antrenörlük eğitimi alan kişiler amatör ve profesyonel spor kulüplerinde çalışabilirler. Aynı zamanda bu kişiler Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda da görev alabilirler. Ayrıca antrenörler özel sektörün yanı sıra devlet kurumlarında da çalışabilirler.
Spor Bilimleri, üniversitede Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
a. 1. Kademe E Kategorisi Antrenörü: Üst düzey antrenörün yanında Minik, Küçük, Yıldız ve Gençler kategorisindeki takımlarda yardımcı antrenörlük yapabilirler. Ünilig olmak üzere Büyükler kategorisinde takım çalıştırabilirler. Ayrıca Milli takımlarda yardımcı antrenör olarak görev alabilirler.
Besyo okuyanlar (mezun olmayanlar), besyo dışı fakültelerde okuyanlar ve üniversite okumayanlar bu grupta değerlendirilir. Bu grupta adayların antrenörlük belgesi alabilmek için öncelikle Temel eğitim almaları ve sınava girmeleri gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri