Memur alımları için belirlenen herhangi bir alt veya üst yaş sınırı var ise buna uymak gerekir. En az lise, önlisans ya da lisans mezuniyeti gereklidir. Yüksekokul ve lisans bölümlerinden mezun olmanız önemlidir. En az lise, ön lisans ve lisans mezuniyeti ile memur olunabilmektedir.
Birçok devlet kurumu, genel atamalar dışında ara dönemlerde de KPSS lise mezunları meslekleri için memur alımı yapar.
KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu için adayların en az 65 puan almaları gerekiyor. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
Üniversite ya da lise mezunu olan ve memurluk şartlarını sağlayan herkes KPSS'de gerekli puanı aldıktan sonra memur olarak çalışabilir. Memur, devlet dairelerinde görev yapar ve çalıştığı alana göre görev tanımı değişir. Örneğin devlette çalışan öğretmenler de hemşireler de devlet memurudur.
İlgili 30 soru bulundu
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
Bir bireyin memur olabilmesi için ilk önce lise, önlisans veya lisans derecesine sahip olan bir okuldan mezun olması gerekmektedir. Ardından KPSS'ye girmesi lazım. KPSS'ye girerek okumuş olduğunuz bölümde tercih edeceğiniz kadroları tespit ettikten sonra atandığınız zaman memur olursunuz.
Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
Sadece bazı istisnai durumlarda sınava girmeden memur olma imkanı vardır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenen bazı kadrolara girişlerde ve diğer memur kadrolarına girişlerde uygulanan sınav ve atama usulü uygulanmamaktadır.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
Şurada Paylaş! MEMURLUK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ? KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Kamu belediye başkanlığı geçtiğimiz günlerde memur alımı ilanını yayınladı. Ayrılan ilk kontenjanlar zabıta ve mühendis alımı olurken 65 puan şartı getirildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride genel başvuru şartları arasına KPSS'den en az 65 puan alma şartı eklendi.
Memur olma yaş sınırı öncelikle burada karşımızda yer alır ve farklı mesleklere göre farklılık gösterir. Meslek ve sanat okulunu bitirip 15 yaşını dolduran kişiler devlet memurluğuna atanabilir. Ayrıca okuldan mezun olanlar, KPSS A grubundan belirtilen puanı aldıkları zaman 40 yaşına kadar atanabiliyorlar.
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
MEB KPSS ŞARTSIZ MEMUR ALIMI BAŞVURU TARİHLERİ
İŞKUR aracılığı ile yayımlanmış olan ilanlar kapsamında başvurular 4 Eylül 2023 tarihi ile başlamış olup en geç 8 Eylül 2023 tarihine kadar başvuruların yapılmış olması gerekmektedir. Başvurular sadece İŞKUR üzerinden yapılacaktır.
KPSS puan sınırı olmayan bir bölümde üniversitelerin sağlık ile normal memur alımları, Öğretmenevleri, polisevleri, kamu misafirhaneler de 50-55 puan bandında memur alımı yapıyor, Sözleşmeli öğretmenler ise KPSS'den 60 ve üzeri puan alması gerekir.
KPSS-B. KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
"En düşük memur maaşı 33 bin lira olacak"
Bakan Işıkhan, "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024'te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır." ifadelerini kullandı.
Sabah'ın haberine göre, beklentiler gerçekleşirse Ocak 2024'te en düşük memur maaşı 31.797 lira, en düşük memur emeklisi maaşı da 14.263 lira olacak.
Ortalama memur maaşı aralık 2022 tarihinde 10 bin 932 lira iken ocak 2023 tarihinde 14 bin 417 liraya, şimdi ise 2023 temmuzunda 25 bin 15 liraya çıkartılacaktır.
Düz memurluk kadrolarına başvuru yapabilirler. Gerçekleştirilecek alımlarda KPSS puanlarıyla düz lise mezunları, ilgili şartları taşımaları halinde, itfaiye eri, zabıt katibi, zabıta veya memur olarak görev yapabilirler.
Düz memur kadrosu, kamuda masa başı çalışan personeller olarak nitelendirilir. Kuruma dair işleri, evrak işlerini, yazışmaları, sistemler düzenlemeleri yapar ve vatandaşlara yardımcı olur.
Buna göre, kural olarak 18 yaşını bitirenler memur olabilir. İstisnai olarak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise en az 15 yaşını doldurmuş olmak, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmak şartıyla memur olabilirler (DMK. m. 40). olarak aranabilir (DMK.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri