KPSS Ortaöğretim sınavına, liselerden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan ancak sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olabilecek adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez.
KPSS Ortaöğretim (Lise) sınavı, Türkiye genelinde her yıl yapılır ve sınav sonuçlarına göre kadrolar açılır. Lise okuyan bir kişi, okulunu bitirdiğinde KPSS Ortaöğretim (Lise) sınavına girerek kariyer planlamasını yapabilir.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
Henüz mezun olmayanların, sınava girdikleri düzeyden tercihte bulunmaları mümkün değildir. Bunlar bir alt öğreninden de tercihte bulunamazlar.
Genel olarak 18 yaşını dolduran herkes devlet memuru olabilmek için başvuru gerçekleştirebilir. Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar. Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün.
İlgili 20 soru bulundu
Geçerli meslek olarak en önemli meslek grupları içerisinde devlet memurluğu gelir. Tabii bunun için öncelikle KPSS sınavına girmek ve belirli bir puan almak önemlidir. Bu kapsamda yaş sınırlarının 18 olduğunu söylemek mümkün.
657 sayılı Kanun hükmü
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48.maddesine göre Devlet memuru olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
12. sınıfta KPSS'ye başvurulur mu? İşte konu hakkında bilgiler... KPSS Ortaöğretim sınavına, ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabiliyor.
Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler.
KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavıdır. Lisans programlarından mezun olanlar ya da sınavdan sonra mezun konumuna gelecek öğrenciler KPSS'ye girebilir. Yalnızca öğretmenliğe başvuru yapacak adayların lisans son sınıfta olmaları gerekir.
KPSS Ortaöğretim Sınavı, lise mezunu adayların Kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya başka statülerde görev alabilmesi için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.
3201 sayılı Kanunun ek 24. maddesi hükmü gereğince, erkekler ve bayanlar için sınav tarihi itibarıyle 28 yaşından gün almamak; askerliğini yapmış erkek adaylar için ise 30 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
Polislik sınavları ayrı ayrı üç adet sınavdan oluşuyor. Bu sınavlar sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlardır. Polislik sınavlarını başarı ile tamamlayan adaylar polis olmak için eğitim almaya hak kazanmaktadır. Polislik sınavlarına başvurmak isteyen adayların en lise mezunu olmaları gerekmektedir.
KPSS 2023 Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi, ÖABT başvurusunu 16-29 Mayıs 2023 tarihleri arasında yapamayanlar 6-7 Haziran 2023 geç başvuru gününde başvuru yapabilecek.
Giriş sınavı yazılı ve/veya sözlü bölümlerden oluşur. Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmayan adayların kamu kurum ve kuruluşlarınca ataması yapılmamaktadır.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
Yottapat! Sınav sonucu iki yıl geçerli olduğu için Ortaöğretim KPSS'ye girebilirsin. Okuldan mezun olunca da tercihini yaparsın. 1.4 2022-KPSS Ortaöğretim Sınavı, ortaöğretim kurumlarından (lise, meslek lisesi) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
Tıpkı 2022 gibi sonu çift rakamla biten her sene yapılmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere, genel olarak lise mezunlarını kapsar. Ancak, üniversite son sınıf öğrencilerinin de başvuru yapmaya hakları vardır. Temelde lise 2.sınıf ve sonrasına yöneliktir.
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
Özetlemek gerekirse; KPSS A Grubu içinde çalışacak kişiler için (denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş) 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak aranan şarttır. KPSS B Grubu içerisinde çalışmak isteyenler için (doktor, öğretmen, psikolog, hemşire vb.) herhangi bir yaş sınırı aranmaz.
Meslek ve sanat okulunu bitirip 15 yaşını dolduran kişiler devlet memurluğuna atanabilir. Ayrıca okuldan mezun olanlar, KPSS A grubundan belirtilen puanı aldıkları zaman 40 yaşına kadar atanabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri