Edebiyat fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olduktan sonra pedagojik formasyon alınarak edebiyat öğretmeni olunabilir. Açık öğretim fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olup pedagojik formasyon alınarak öğretmenlik yapılabilir.
Üniversitelerin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Edebiyat Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünü okuyan kişiler edebiyat öğretmeni olarak çalışabilir. Fakat Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitiren kişiler öğretmenlik üzerine yüksek lisans yaptıkları takdirde bu mesleği icra eder.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü öğrencisi olmak için YKS' nın sözel puanı ile beraber tercih yapılmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü hakkında iyi ve kaliteli bir eğitimin ardından mezunlar alanlarında uzman ve yetkili birer dil bilimcisi olarak çalışabilmektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni 2023 yılında ortalama 15.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.480 TL maaş alıyordu.
Coğrafya, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Çocuk Gelişimi gibi alanlar sözel bölümler arasında yer alır.
Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında, özel okul ve dershanelerde branşlarında çalışabilirler. Türk dili ve edebiyatı dersi dışında, Türkçe derslerine de girebilirler. Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri, iş bulmakta zorluk çekmemektedirler.
Lisede sözel ya da eşit-ağırlık bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra Türkçe öğretmenliği yapabilir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM'nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri için zorunlu staj yoktur.
Üniversitelerde okutman olmak suretiyle aynı zamanda ortaöğretimde öğretmenlik görevini Türk Dili ve Edebiyatı mezunları yapabilir. Genel çerçevede bu meslek grupları ile beraber aynı zamanda medya ve televizyon kanalları üzerinden de farklı görevler üstlenirler.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Aday sayısının fazla olmasının temelinde yatan sebeplerden birisi de bu. Gelelim atamalarına, bu noktada gerçekçi olmak gerekiyor ki Türk Dili ve Edebiyatı alanından atanmak oldukça zor.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Eşit ağırlık öğretmenlik bölümleri ise şunlardır: Sınıf öğretmenliği, felsefe grubu öğretmenliği, rehberlik ve danışmanlık ve beden öğretmenliği.
Türkçe öğretmeni olmak için Lise de eşit ağırlık ya da sosyal bilimler alanını seçer. Üniversite sınavından 180 ve üzeri puan almalıdır. LYS sınavında da istenilen puan ve üzeri bir puanı almak gerekmektedir. Üniversiteye yerleştikten sonra 4 yıl, 8 dönemlik eğitimi başarılı ile tamamlamak.
Hangi Puan Türü Kullanılmaktadır? Öğretmen atamaları için P10 ve P121 puan türü kullanılmaktadır.
Üniversite Sayısı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü toplam 8 adet üniversitede bulunmaktadır. SÖZ Puan türündededir.
Edebiyat öğretmeni; ortaokul, lise veya üniversitelerde öğrencilere edebiyat dersleri veren öğretmendir. Edebiyat öğretmenleri, öğrencilere edebiyat tarihini, farklı edebi akımları, şairlerin ve yazarların hayatını, şiir, roman, öykü gibi edebi türleri öğretir.
YÖK Başkanı Saraç, "Edebiyat fakültesinden mezun öğrencilerin yüzde 10'u KPSS ile MEB'e atanıyor, yüzde 4'ü ise okutman veya akademisyen oluyor.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
Eşit ağırlık bölümünü seçtiğin takdirde 11. sınıftan itibaren ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Coğrafya, Geometri, Tarih, Felsefe, İngilizce derslerini görürsün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri