Ne yapabilirim? Ürün kutusunun içinden garanti belgesi çıkmaktadır. Eğer bu konuda bir problem yaşarsanız öncelikle satın almış olduğunuz satıcı firma ile temasa geçebilirsiniz.
Garanti belgesi yoksa madde 11/c kapsamında ücretsiz onarım hakkına girer. Eğer malın garanti belgesi varsa ayıba ilişkin madde 11/c'deki ücretsiz onarım hakkı madde 56 kapsamındadır. Fakat malın garanti belgesi olsa dahi tüketici bu hakkı kullanmayarak madde 11 'deki diğer seçimlik hakkını kullanabilir (11/a,b,d).
Üreticiler ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik olarak ürettikleri veya ithal ettikleri, Garanti Belgesi Yönetmeliğine ekli “Garanti Belgesi İle Satılması Zorunlu Olan Ürünler Listesi”nde yer alan kullanılmamış mallar için garanti belgesi düzenlemek zorundadır.
Tüketici istediği anda ürünün garantisinin olup olmadığını sorgulama ile kontrol edebilir. E devlet şifresi olan kişiler de buradan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sayfasından Garanti belgesi Sorgulama işlemini yapabilmektedir.
Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur. Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez.
İlgili 23 soru bulundu
Garanti süresi boyunca garanti hizmetinden faydalanmak için üzerinde satış tarihi ve bayi kaşesi onaylı garanti belgesi veya fatura ibrazı gerekmektedir.
Yani garanti belgesi başvurusu için ilk etapta elektronik imzanın alınması gerekiyor. Mal üreticilerinin tarafında ilk etapta TSE Ürün Belgesinin alınması gerekiyor. Ürün belgelendirme aşaması için ise ilgili il veya çevresinde bulunan illerdeki TSE İl Müdürlüğüne müracaat ederek tamamlanabiliyor.
Garanti belgesi için öncelikle bir elektronik imza alınması gereklidir. Hizmet verilen sektörde satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi (sshyb) veya başvurusu ve servis verilen sektöre göre servis ağı kurulması gereklidir. Zorunlu olan garanti belgesi bakanlık onayı olmadıkça geçersizdir.
Garanti belgesi tüketicinin hakkını korumak adına, belirlenen kullanım süresini içerisinde arızalara karşılık verilen taahhüt olarak görülebilir. Bununla birlikte tüketici belgenin takibi ile beraber iade, değişim ve tamir hakkını kullanabilir.
Garanti belgesi, imalatçı-üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ücretsiz olarak yenisi ile değistirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgedir. Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari 2 yıldır.
MADDE 12 – (1) 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Aksesuar ürünlerinde fatura getirmeniz gerekmektedir. iPhone, iPad ve Mac'lerde seri numarasından garanti sorgulaması yapılabildiği için fatura getirmeniz gerekmemektedir. Özel durumlarda servis bölümü fatura talebinde bulunabilir.
Fatura garanti belgesi yerine geçmez. Satıcı firmalar, müşterilerine garanti şartlarını kapsayan kaşeli imzalı matbu bir garanti belgesi vermekle yükümlüdür.
İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, imal veya ithal ettikleri mallar için; Bakanlığa başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.
Tüketiciler satın aldıkları ürünlere ait alış faturasını kaybettiklerinde bu ürünün garantisini, değişim ya da iade hakkını da faturası ile beraber kaybetmiş mi oluyor? sorusunun cevabı HAYIR!
Garanti süresi, Ürün 'ün ilk kullanıcı – Müşterisi tarafından faturası ile beraber teslim alındığı tarihten itibaren 2(iki) yıl (yirmidört ay)dır. 2. İstenilmesi halinde ve cihazın yetkili Teknik Servise gelişinde, garanti belgesinin veya satış faturasının, aslının veya okunaklı fotokopisinin ibraz edilmesi şarttır.
Garanti Belgesi, bir ürünün belirli bir süre içerisinde üründe ortaya çıkabilecek arızaların tamiratının yapılması yerine yeni bir ürün ile değïştirilmesi veya ücretinin iadesi şartlarını içeren üretici ithalatçıya yükümlülük getiren ve tüketiciye güven sağlayan belgeye denir.
Tüketicilere verilecek garanti belgesinde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur: Üretici veya ithalatçı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi. Satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi.
Garanti belgesine yönelik başvurular, Bakanlığın internet sayfasından, elektronik imza ile yapılır ve elektronik imza ile onaylanır. Garanti Belgesi ile satılması zorunlu olan ürün listeleri için tıklayınız. E-imza:Başvuru işlemleri e-imza ile gerçekleştirilmektedir. İmza Sirküleri:Servis sözleşmeleri için gereklidir.
Garanti süresi malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıldır. Ancak, imalatçı-üretici ya da ithalatçı firmalar iki yıldan daha uzun süreler için garanti süresi verebilir. Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en çok 30 işgünüdür.
Akıllı telefon piyasasında yer alan tüm telefon üreticileri ürettikleri tüm cihazlar için belirli bir süre garanti vermektedir. Telefon garanti süresi dolduktan sonra ise cihazlar servis için kapsam dışı kalmaktadır.
Garanti süresi,malın teslim tarihinden itibaren başlar ve 3 yıldır. 2. Garanti süresi boyunca garanti hizmetinden faydalanmak için kullanım klavuzunda yer alan üzerinde satış tarihi ve bayi kaşesi onaylı garanti belgesi veya fatura ibrazı gerekmektedir.
Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan mallar için yapılan garanti belgesi başvuruları sırasında, Bakanlıkça onaylanan Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinin ibrazı zorunludur.
“Garanti Belgesini Teslim Aldım” ibaresinin altını mutlaka müşterinize imzalatınız. Eksik doldurulan, imzaları ve kaşesi eksik olan belgeler geçersiz kabul edilecektir. Garanti belgesindeki Seri numarası kısmına varsa lastiğin seri numarası ve üretim tarihini gösteren DOT numarası yazılmalıdır.
Bu kontrol işlemi size, cihazınızın modelini, IMEI numarasını, garanti kapsamı süresini ve geçerli bölgeyi gösterecektir. Cihazınızın IMEI numarasını [Ayarlar]> [Telefon Hakkında]> [Durum]> [IMEI] 'ye ve telefon kutusunun altına bakarak veya cihazınızın tuş takımında *#06# tuşlayarak bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri